UFC Fight Night 129: Usman blijft ongeslagen in UFC, geeft Maia derde verliespartij op rij

0
729
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Kamaru Usman heeft zijn achtste gevecht op rij in de UFC gewonnen. The Nigerian Nightmare klopte Demian Maia in de hoofdpartij van UFC Fight Night 129 in Santiago via jurybesluit: 2x 49-46, 1x 50-45.

Usman was van begin tot eind in controle. Hij sloeg harder, jaagde Maia op en was altijd scherp. Dichtbij een knock-out of submissie kwam hij nooit. Alleen in de vierde ronde sloeg hij zijn tegenstander naar het canvas, maar op de grond gaan met de meervoudig wereldkampioen BJJ vond hij geen optie.

Een staande knock-out forceren zat er ook niet echt in. Usman was agressiever en gooide met een hoger volume, maar maakte nauwelijks combinaties. Het waren grotendeels enkele rechterstoten en enkele beentrappen die hij uitdeelde. Na het gevecht zei de pupil van Henry hooft dat hij beide handen gebroken had.

Maia zette daar niets tegenover. De Braziliaan, die Santiago Ponzinibbio verving, wilde counteren om het grondgevecht te forceren, maar was niet snel en doortastend genoeg om Usman te laten zweten. In de tweede helft begon hij ook naar guard te vallen, ook omdat geen een van zijn vijftien takedowns lukte. Submissies zater er dus helemaal niet in.

Na 25 minuten vechten was de winnaar dus overduidelijk. Usman boekte zijn twaalfde zege op rij, waarvan acht in de UFC, en blijft dus ongeslagen in ‘s werelds grootste MMA-organisatie. Voor de veertigjarige Maia was het de derde verliespartij op rij via jurybesluit.

Suarez eenvoudig langs Grasso
In het co-main event boekte Tatiana Suarez een soepele zege op Alexa Grasso. De Amerikaanse won via submissie door rear-naked choke in iets minder dan drie minuten.

Suarez wilde haar staande vaardigheden niet testen met Grasso en ging na veertig seconden voor een takedown via de kooi. Eenmaal op de grond ging ze soepel van positie naar positie, ook toen Grasso wilde opstaan door naar achter te rollen met Suarez in side control. Dit benutte de Amerikaanse om op Grasso’s rug te komen.

Toen Suarez van achter volledige controle had over de Mexicaanse, stopte ze direct een arm onder de kin om aan te zetten voor een verwurging. Grasso verzette zich vijftien seconden tot ze afklopte.

Reyes zet knappe reeks voort tegen Cannonier
Dominick Reyes heeft zijn derde UFC-gevecht ook gewonnen. De Amerikaan versloeg Jared Cannonier via TKO in drie minuten. The Devastator won zijn zesde gevecht op rij in de eerste ronde.

Reyes bestookte Cannonier direct met trappen en stoten. Hij benutte zijn lengtevoordeel (1,93m om 1,80m) goed en zorgde ervoor dat Cannonier geen significante schade terugdeed. Hierbij werd ook een groot verschil in snelheid duidelijk: als Cannonier een stoot of trap counterde, was Reyes snel genoeg om deze met zijn hoofd te ontwijken of uit de weg te stappen.

De snelheid zorgde ook voor het vroege einde. Reyes ontweek een rechterstoot van Cannonier, die vervolgens naar voren kwam en tegen een linkeropstoot aanliep. Deze zette hem op rolschaatsen, waarna Reyes bleef stoten en trappen tot hij The Killa Gorilla met nog een opstoot naar het canvas stuurde. Hierna werd het gevecht beëindigd door scheidsrechter Marc Goddard.

Cannetti verslaat thuisfavoriet Diego Rivas
Het Chileense publiek werd pas echt wakker toen Diego Rivas het strijdperk betrad. De Chileen verloor echter van Argentijn Guido Canetti via jurybesluit: 3x 29-28.

Rivas, die voor het eerst vocht sinds hij kanker overwon, begon goed en fris. Snel werd echter duidelijk dat de Chileen geen controle kon krijgen over Canetti. Rivas deed takedowns die de 38-jarige Argentijn verdedigde of counterde in grondgevechten. Hierdoor kwam Cannetti in betere posities en deelde meer schade uit.

Na twee ronden stond Canetti, die voor het eerst vocht sinds een dopingschorsing, voor en moest Rivas het dus afmaken. Hij werd hierdoor agressiever, maar staand lukte het niet en Canetti counterde zijn takedowns adequaat. Hierdoor vochten ze een groot gedeelte van de laatste vijf minuten tegen de kooi, waar het lastig is om een knock-out of submissie te forceren.

Andrea Lee wint UFC-debuut
Andrea Lee heeft haar eerste UFC-gevecht gewonnen door Veronica Macedo te kloppen. De Texaanse werd na vijftien minuten door de jury tot winnaar uitgeroepen: 3x 30-27.

Lee was op elke facet beter. Staand gooide ze met een hoger volume en in de clinch en op de grond gaf ze de Venezolaanse veel problemen. Ze ging soepel van positie naar positie en gebruikte haar lengte goed om Macedo te neutraliseren. Twee keer kwam ze dichtbij een submissie via rear-naked choke in de eerste ronde en een arm-triangle choke in de tweede, maar Macedo bleef in het gevecht.

Macedo had haar beste momenten staand als ze naar voren kwam en agressief stoten en trappen gooide. In de tweede ronde raakte de Venezolaanse, die onder meer traint bij Mike’s Gym, twee linkertrappen achter elkaar tegen Lee’s hoofd, maar KGB bleef op de been. Ze probeerde in de slotronde nog verschillende submissies, wat niets meer dan wanhoopspogingen waren.

Luque zet Laprise in eerste ronde opzij
Vincent Luque startte het hoofdkaart met een snelle knock-out. De Braziliaan versloeg Chad Laprise in iets meer dan vier minuten.

Luque en Laprise tastten elkaar nog volop af voordat de knock-out viel. Laprise maakte het gevecht en gooide met een grote variatie aan stoten en trappen, terwijl Luque counterde en het midden van de Octagon innam.

Het ging gelijk op en er was geen groot verschil, tot Luque een driestootscombinatie van Laprise counterde met een korte linkerhoek die de Canadees naar het canvas stuurde. Laprise kwam hard op zijn rug terecht, waarna Luque nog drie nastoten uitdeelde om het gevecht te winnen.

De volledige resultaten:
Main card:
Kamaru Usman verslaat Demian Maia via unaniem jurybesluit (2x 49-46, 1x 50-45)
Tatiana Suarez verslaat Alexa Grasso via submissie (rear-naked choke), 2:44 in ronde 1
Dominick Reyes verslaat Jared Cannonier via TKO, 2:55 in ronde 1
Guido Cannetti verslaat Diego Rivas via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Andrea Lee verslaat Veronica Macedo via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Vicente Luque verslaat Chad Laprise via knock-out, 4:16 in ronde 1

Prelims:
Michel Prazeres verslaat Zak Cummings via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Alexandre Pantoja verslaat Brandon Moreno via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 29-27)
Poliana Botelho verslaat Syuri Kondo via TKO, 0:33 in ronde 1
Gabriel Benitez verslaat Humberto Bandenay via knock-out, 0:39 in ronde 1

Vroege prelims:
Enrique Barzola verslaat Brandon Davis via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-27)
Frankie Saenz verslaat Henry Briones via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)
Claudio Puelles verslaat Felipe Silva via submissie (kneebar), 2:23 in ronde 3

Bonus awards:
Fight of the Night: Andrea Lee vs. Veronica Macedo
Performance of the Night: Gabriel Benítez & Claudio Puelles