UFC Fight Night 128: Kevin Lee stopt Edson Barboza

0
633
Foto: Patrick Smith/Zuffa LLC via Getty Images

Kevin Lee heeft zijn belangrijkste overwinning tot nu toe geboekt. De 25-jarige Amerikaan klopte Edson Barboza in de hoofdpartij van UFC Fight Night 128 in Atlantic City via TKO in de vijfde ronde op advies van de dokter.

Lee, die voor het eerst vocht sinds het overlijden van coach Robert Follis, haalde Barboza grotendeels door de gehaktmolen, net als Khabib Nurmagomedov met de Braziliaan deed in december op UFC 219. De Amerikaan deed veel takedowns en was ongenaakbaar op de grond. Barboza moest talloze ground-and-pound incasseren en leek na twee ronden al rijp voor de slacht.

Toch bleef Barboza in het gevecht. Het vocht dapper door en verraste The Motown Phenom compleet in de derde ronde met een perfecte draaitrap tegen het hoofd. Deze zette Lee op rolschaatsen en de Amerikaan reageerde direct met een takedown nadat Barboza een minuut eerder nog een poging verdedigde. Toch kon Lee het naar de canvas krijgen om te herstellen.

Hierna had Barboza niet meer de pit om iets noemenswaardig te doen dat Lee van plan deed veranderen. De momenten dat hij kon trappen was er geen gevaar en op de grond kon Lee zijn gang gaan.

Met nog een halve ronde tot het eindsignaal zat het gevecht erop. Scheidsrechter Keith Peterson pauzeerde het gevecht om een dokter naar het bebloede en opgezwollen rechteroog van Barboza te kijken en riep het gevecht een halt toe.

Lee, die nog een gaaf gezicht had, daagde na het gevecht UFC-lichtgewichtkampioen Khabib Nurmagomedov uit, net als Dustin Poirier vorige week deed na zijn winst op Justin Gaethje: “Jullie weten hoe laat het is. Het is Khabib Time.”

Edgar herstelt zich van eerste knock-out
Frankie Edgar klopte Cub Swanson in het co-main event. Zeven weken nadat The Answer knock-out ging tegen Brian Ortega op UFC 222 won hij via jurybesluit: 3x 30-27.

Na een heldenontvangst deed Edgar wat hij altijd doet tegen Swanson. Weinig effect leek de knock-out niet te hebben, want The Answer was in zijn oude doen met snelheid, constante druk en overgangen tussen boksen naar worstelen. Killer Cub verdedigde alle takedowns, maar kon geen grip krijgen op Edgar die de snelheid van het gevecht bepaalde.

Een klasseverschil was er niet, maar Edgar was wel overal beter dan Swanson. Killer Cub gooide met weinig variatie en Edgar was net iets accurater met zijn aanvallen (42 om 36 procent). Hiermee schreef hij drie ronden en dus de winst op zijn naam, zonder veel schade te incasseren.

Willis counter zich langs Sherman
Justin Willis heeft het gevecht der zwaargewichten met Chase Sherman gewonnen. Big Pretty versloeg The Vanilla Gorilla via jurybesluit: 3x 29-28.

De tactiek van Willis was duidelijk en werkte: counter alles wat Sherman doet. Sherman opende de aanval met zijn stoten, waarop Willis reageerde door constant drie of vier stoten terug te gooien. Dit had effect: het was wonderbaarlijk dat Sherman de eerste ronde overleefde want Willis raakte hem een paar keer vol en stuurde The Vanilla Gorilla meerdere malen naar het canvas.

De tactiek forceerde echter geen knock-out, maar was na vijftien minuten wel voldoende voor de winst. Willis won twee van drie ronden, ook door wat grondwerk, en boekte zijn zevende overwinning op rij.

Branch verrast Thiago Santos
David Branch heeft op spectaculaire wijze een einde gemaakt aan de zegereeks van Thiago Santos. De 36-jarige Amerikaan sloeg zijn opponent na een halve ronde knock-out.

Branch zette druk en vertrouwde op zijn handen om schade te doen. Hij kwam veel naar voren en knokte zich door de trappen van Santos heen. De Braziliaan hield zijn handen laag om takedowns te ontwijken en deed dat goed, maar dat zorgde ook voor de knock-out. Nadat Branch een takedown probeerde, raakte hij een rechterstoot op de kin van Marreta die de Braziliaan buiten westen achterliet.

Santos won zijn vier voorgaande wedstrijden via TKO, terwijl Branch zich herstelde van zijn verlies tegen Luke Rockhold. Voor zijn optreden kreeg de Amerikaan, net als Siyar Bahadurzada, 50.000 dollar als bonus voor ‘Performance of the Night’.

Sterling maakt einde aan ongeslagen status Johns
Aljamain Sterling heeft zich hersteld van zijn harde verliespartij tegen Marlon Moraes. In Atlantic City won The Funk Master van Brett Johns via jurybesluit.

Sterling was simpelweg overal beter dan Johns. De Welshman zette veel druk, maar kreeg geen grip op de bewegelijke Sterling. De geboren New Yorker deed meer schade met zijn stoten en trappen en was ook beter op de grond en in de clinch. Zo deed Sterling drie takedowns en Johns een waarbij Sterling alsnog bovenop kwam.

Een knock-out of submissie zat er niet in. Alleen in de tweede ronde ging Sterling los met een goede barrage, maar dat was niet genoeg. Toch was het verschil duidelijk. Naderhand daagde The Funk Master voormalig kampioen Dominick Cruz uit.

Hooker’s knie weer goed voor zege
Dan Hooker heeft zijn derde zege op rij geboekt door Jim Miller te kloppen. The Hangman won dankzij een perfecte staande knie na drie minuten vechten.

Hooker zette vanaf het startsignaal druk en moest daardoor een takedown incasseren. Maar hij kwam snel overeind om weer door te gaan met Miller bestoken met zijn staande vaardigheden. Dit resulteerde in een keiharde knie op de kaak van de Amerikaan die hem bewusteloos naar het canvas stuurde. Een nastoot van Hooker was compleet overbodig.

Sinds Hooker naar lichtgewicht is gegaan won hij drie gevechten op rij, allemaal voortijdig. Hij begon zijn reeks tegen Ross Pearson op knock-out met een identieke staande knie. Miller leed zijn tweede verlies via knock-out ooit. Toevallig leed hij zijn eerste ook in Atlantic City tegen Donald Cerrone op UFC Fight Night 45.

De volledige resultaten:
Main card:
Kevin Lee verslaat Edson Barboza via TKO, 2:18 in ronde 5
Frankie Edgar verslaat Cub Swanson via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Justin Willis verslaat Chase Sherman via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
David Branch verslaat Thiago Santos via knock-out, 2:30 in ronde 1
Aljamain Sterling verslaat Brett Johns via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Dan Hooker verslaat Jim Miller via knock-out, 3:00 in ronde 1

Prelims:
Ryan LaFlare verslaat Alex Garcia via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Ricky Simon verslaat Merab Dvalishvili via TKO, 5:00 in ronde 3
Siyar Bahadurzada verslaat Luan Chagas via knock-out, 2:40 in ronde 2
Corey Anderson verslaat Patrick Cummins via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-27)

Vroege prelims:
Tony Martin verslaat Keita Nakamura via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Bonus awards:
Fight of the Night: Ricky Simon vs. Merab Dvalishvili
Performance of the Night: Siyar Bahadurzada & David Branch