UFC Fight Night 125: Machida mag niet klagen

0
712
Foto: Alex Trautwig/Zuffa LLC via Getty Images

Lyoto Machida heeft zijn eerste overwinning in drie jaar geboekt. The Dragon versloeg Eryk Anders in het main event van UFC Fight Night 125 in Belem via verdeeld jurybesluit: 49-46, 48-47 en 47-48. Anders leed zijn eerste verliespartij.

In de eerste ronde verliep alles volgens plan voor de oud-kampioen. Hij vloerde Anders met een beentrap en won de ronde vervolgens dankzij trappen tegen de gevloerde Anders. Het wat niet overtuigend, maar Ya Boy scoorde niet en Machida wel dus haalde hij de eerste ronde binnen.

In de tweede ronde veranderde het wedstrijdbeeld. Anders ging scoren en begon schade uit te delen. Veel grip op de cirkelende Machida, die zelf scoorde met trappen, kreeg de Amerikaan niet, maar hij scoorde wel met zijn linkerstoten en clinchwerk.

Anders kreeg Machida meerdere malen tegen de kooi om de karateka te neutraliseren. Een keer leverde dat een lelijke snee op voor The Dragon dankzij een knie op zijn voorhoofd die hevig bloedde.

Anders leek met deze tactiek drie ronden voor te staan voordat de slotronde begon. Daarin ging het tempo omhoog en lieten beide mannen wat meer actie zien. Dit kon beide kanten aangezien ze allebei hoogtepunten hadden

Na 25 minuten moest de jury uitslag geven. Twee juryleden zagen het in het voordeel van Machida, dus ging het Braziliaanse publiek tevreden naar huis.

Na het gevecht daagde Machida Michael Bisping uit. De Engelsman wil nog een keer vechten voor hij met pensioen gaat en The Dragon bood zich aan om als laatste tegenstander te dienen: “Michael Bisping, ik ben er voor je.”

Pak slaag Shevchenko eindigt controversieel
In het co-main event was Valentina Shevchenko twee tot drie maatjes te groot voor debutante Priscila Cachoeira. The Bullet won via submissie door rear-naked choke in de tweede ronde, wat de kers op de taart was van een zeer dominant optreden. Over het einde was nog een en ander te zeggen.

Vanaf het begin liet Shevchenko er geen gras over groeien. In de openingsminuut gooide ze al een goede combinatie die duideijk aankwam bij de Braziliaanse en even later deed ze de eerste takedown om in full guard ruim vier minuten schade te doen. Cachoeira’s gezicht zat vol met bloed na de openingsronde.

De tweede ronde was niet veel anders. Wilde en slordige stoten van Cachoeira werden makkelijk gecounterd met combinaties door Shevchenko tot The Bullet weer een takedown deed die identiek aan de voorgaande ronde was. Ditmaal werkte ze zich naar side control en mounted crucifix om schade te doen, terwijl Cachoeira zich tevergeefs verweerde.

Veel effect had de verdediging van de Braziliaanse dus niet: ze incasseerde talloze stoten en ellebogen van Shevchenko tot The Bullet op haar rug kwam en nog meer stoten gooide tot ze voor een verwurging ging die Cachoeira snel deed afkloppen.

Dominantie van begin tot eind voor Shevchenko, die hiermee mogelijk een titelgevecht krijgt voor de UFC-vlieggewichttitel. Hiermee maakte ze haar grote favorietenrol meer dan waar.

White niet blij
Iemand die niet onder de indruk was, was UFC-president Dana White. Niet vanwege het optreden van Shevchenko of de taaie Cachoeira, maar door scheidrechter Mario Yamasaki. White is van mening dat het gevecht eerder gesopt moest worden, maar bewondert Cachoeira’s taaiheid.

“Priscilla Cachoeira, je toonde veel taaiheid in dat gevecht. Het is een eer om je in de UFC te hebben”, aldus White op Instagram. “Helaas is de scheidsrechter er om je te beschermen en Mario (Yamasaki, red.) DEED DAT NIET. Dit is niet zijn eerste smerige optreden in de Octagon.”

“Iets anders ongelukkigs is dat ik er niets aan kan doen. Alleen de Braziliaanse commissie kan dat en ik hoop na dit enge, incompetente optreden dat hij nooit meer voet in die Octagon zet.”

Prazeres met veel moeite langs Green
Michel Prazeres won een competitief gevecht van Desmond Green. De Braziliaan boekte zijn zesde overwinning op rij door de Amerikaan te verslaan via jurybesluit: 2x 29-28, 1x 30-27. In drie van die zes overwinningen woog hij te zwaar in, net zoals voor dit gevecht: 161 pond.

Beide vechters, die afgelopen september nog actief waren in Rotterdam, staan bekend als grondvechters die veel focussen op controle en dat maakte dit gevecht ook interessant. Defensief waren ze namelijk ook in staat om elkaars goede posities te verdedigen en te counteren in neutrale posities, dus ging het gelijk op.

Toch leken de ronden vrij duidelijk: Green pakte de eerste met zijn betere posities en offensief (mede doordat Tractor het achterhoofd van Green raakte bij een aanvallende positie bovenop en moest opstaan) en de laatste tien minuten waren voor Prazeres. Daarin had de thuisvechter meer controle en deed hij ook wat submissie-pogingen. Staand was hij ook actiever en beter.

Johnson werkt zich langs Golm
Timothy Johnson was de eerste vechter die in Belem een Braziliaan versloeg. De Amerikaan won via jurybesluit van Marcelo Golm: 2x 29-28, 1x 30-27. Golm leed zijn eerste verliespartij.

Zoals gewoonlijk was het niet oogstrelend wat Johnson liet zien, maar wel effectief. De 32-jarige Amerikaan zocht het gevecht op met Golm en was simpelweg actiever. Golm had goede trappen was van afstand gevaarlijk, maar tam in de clinch. Daar moest hij het gevecht van de zwaardere Johnson dragen, wat niet goed ging.

Johnson scoorde de meeste punten in de clinch, waar hij grotendeels controle had. Via een paar oplevingen kreeg hij grip op Golm om punten te scoren met het zogeheten dirty boxing en duwen tegen de kooi. Dit was genoeg voor de winst.

Silva de Andrade zet Vera eenvoudig opzij
Douglas Silva de Andrade was erg overtuigend in zijn optreden tegen Marlon Vera. De Braziliaan won via jurybesluit met duidelijke cijfers: 3x 30-27.

Silva de Andrade won simpel doordat hij Vera naar achter dreef en niet andersom. Een kwartier lang was hij degene die stoten raakte en schade deed en minder incasseerde dan Vera. In het begin was het vooral aftasten met trappen over en weer, maar vanaf het moment dat D’ Silva ging stoten werd het verschil gemaakt.

De hoek van Vera was erg kritisch op de Ecuadoriaan en hoopte dat hij Silva de Andrade naar achter kon krijgen, maar dat lukte niet. D’ Silva bleef de man met de hamer die raak bleef zwaaien tot het eindsignaal. Van een knock-out was nooit sprake.

Santos zet knock-out-reeks voort
Thiago Santos boekte een knappe overwinning op Anthony Smith. In het eerste gevecht van de hoofdkaart won Marreta via TKO in de tweede ronde. De Braziliaan scoorde zijn vierde knock-out op rij.

Zoals verwacht begon het gevecht actievol. Santos raakte Smith met een draaitrap tegen zijn kaak, maar Lionheart deed zijn bijnaam eer aan en bleef knap in het gevecht en met een aparte takedown kwam hij direct in mount. Hoewel hij vervolgens gecounterd werd en onderop belandde, liepen beide vechters weinig schade op. Staand is waar de actie was.

Eenmaal weer op de voeten raakte Santos een rechterstoot en ging Smith weer neer. Toch haalde hij het eindsignaal van de eerste ronde voor een opknapbeurt. Deze zou hem uiteindelijk niet behoeden voor wat Santos in de tweede ronde in huis had. Met een trap tegen de ribben ging de Amerikaan weer neer en kon Marreta het weer afmaken. Ditmaal wel met succes: Smith klampte zich vast aan het been van Santos, maar incasseerde te veel klappen voor scheidsrechter Marc Goddard om het gevecht voort te zetten.

De volledige resultaten:
Main card:
Eryk Anders verslaat Lyoto Machida via verdeeld jurybesluit (49-46, 48-47, 47-48)
Valentina Shevchenko verslaat Priscila Cachoeira via submissie (rear-naked choke), 2:45 in ronde 2
Michel Prazeres verslaat Desmond Green via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Timothy Johnson verslaat Marcelo Golm via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Douglas Silva de Andrade verslaat Marlon Vera via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Thiago Santos verslaat Anthony Smith via TKO, 1:03 in ronde 2

Prelims:
Sérgio Moraes verslaat Tim Means via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Alan Patrick verslaat Damir Hadžović via unaniem jurybesluit (2x 30-27. 1x 30-25)
Polyana Viana verslaat Maia Stevenson via submissie (rear-naked choke), 3:50 in ronde 1
Iuri Alcântara verslaat Joe Soto via knock-out, 1:06 in ronde 1

Vroege prelims:
Deiveson Figueiredo verslaat Joseph Morales via TKO, 4:34 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Thiago Santos vs. Anthony Smith
Performance of the Night: Iuri Alcântara & Valentina Shevchenko