UFC Fight Night 123: Ortega breekt definitief door ten koste van Swanson

0
467
Foto: Jeff Botari/Zuffa LLC via Getty Images

Brian Ortega heeft zich definitief gevestigd in de bovenste regione van het vedergewicht. T-City liet Cub Swanson in de hoofdpartij van UFC Fight Night 123 afkloppen met een strakke guillotine choke in de tweede ronde. Dit was het laatste gevecht op het UFC-contract van Killer Cub.

Voor Ortega was het tweede overwinning achter elkaar via deze verwurging. Hij had een lastige eerste ronde waarin hij vooral stoten van Swanson incasseerde, maar gaf een duidelijke waarschuwing in de laatste twintig seconden voor het eerste eindsignaal met een D’arce Choke die hij staand inzette en op het canvas bijna afmaakte. Killer Cub werd gered door de bel en zag dus een tweede ronde.

Die was bijna identiek aan de eerste, alleen dan meer in het voordeel van T-City. Ortega had meer zelfvertrouwen en durfde dichterbij Swanson te komen op de voeten, ondanks de stoten die hij daarbij incasseerde. Dit had resultaat: halverwege de tweede ronde drukte hij Swanson tegen de kooi in zijn hoek met Rener Gracie als coach om winnende verwurging op te zetten.

Na een paar mislukte takedown-pogingen wikkelde Ortega zijn armen om de nek van Swanson voor een staande guillotine choke om aan de nek van Swanson te hangen. Killer Cub bleef staan met +/- 70 kilogram aan BJJ-specialist hangend aan zijn nek dat nog snel genoeg zijn handpositie kon aanpassen om de verwurging extra aan te zetten. Seconden later klopte Swanson af.

Ortega breidde zijn ongeslagen record uit naar 13 overwinningen, waarvan vijf in de UFC, met één No Contest. Hierna was het dubbele kassa met de bonussen voor ‘Fight of the Night’ en ‘Performance of the Night’, goed voor een ton aan extra prijzengeld. Daarna liet T-City weten dat hij wil wachten op een titelgevecht, aangezien hij Frankie Edgar nog steeds als de rechtmatige titeluitdager ziet voor de UFC-vedergewichttitel van Max Holloway.

Voor Swanson, 34, breekt een onzekere tijd aan. De vechter van Jackson-Winkeljohn wilde met deze partij zijn eigen titelgevecht verdienen om met een goede onderhandelingspositie te beginnen aan contractbesprekingen. Nu staat hij er heel wat minder sterk voor en vraagt men zich af of hij bij de UFC blijft.

Benítez verrast bijtende (!) Jason Knight met duidelijke overwinning
Net zoals Ortega, scoorde Gabriel Benitez ook een overwinning die hem naar het volgende niveau tilde in de UFC-vedergewichtdivisie. De vechter van American Kickboxing Academy versloeg nummer vijftien Jason Knight overduidelijk na vijftien minuten: 2x 30-26 en 1x 29-28, ondanks een beet in zijn vinger en een tengel van Knight in zijn oog.

Knight begon agressief, maar Benitez was simpelweg scherper. Moggly ontweek de takedowns om het gevecht staande te houden en Knight op de voeten schade te geven. Dat verdedigen van takedowns ging niet helemaal als gepland. The Kid kreeg na de eerste minuut puntafterk vanwege bijten. Grote invloed op het eindresultaat had het niet.

De gefrustreerde Knight ging naarmate het gevecht vorderde over op wilde zwaaien om een knock-out te forceren. Dit werd veroorzaak door flink wat trappen tegen de ribben en counters van Benitez. De Mexicaan liet zich niet verrassen, ook niet door een late beenklem, en zong het gevecht uit om zich tot winnaar te kronen.

Moraes haalt verwoestend uit met knie tegen Sterling
De overwinning van Marlon Moraes op Aljamain Sterling was minstens zo indrukwekkend als die van Ortega. De Braziliaan nam het gevecht met Sterling aan met een paar weken voorbereiding en die gok leverde een verpletterende zege op binnen 67 seconden door een kiezelharde knie, waardoor hij ongetwijfeld meedingt naar de titel van ‘Knock-out van het jaar’.

Tijdens het vroege aftasten liet Moraes al zien dat hij niet op de grond wilde vechten met Sterling. Magic kreeg Sterling tweemaal op het canvas (met een worp en een rake stoot), maar bleef liever staan. Zo pakte The Funkmaster bijna een armklem nadat hij gevloerd werd door de stoot van Moraes. Seconden nadat de Braziliaan ontsnapte was het gevecht voorbij. Sterling probeerde een takedown en gaf Moraes de opening voor een spijkerharde knie die hem stijf als een plank naar het canvas stuurde.

“Ik werkte hierop met mijn coach, Mark (Henry, red.) en Frankie (Edgar, red.). In de kleedkamer gingen we over stoten naar het lichaam naar trappen richting het hoofd. Eerlijk gezegd ging ik voor een trap, maar raakte met een knie”, aldus Moraes over de knock-out.

Holtzman verslaat Horcher op de grond ondanks scheidsrechter
Scott Holtzman zette zijn eerste winreeks in de UFC neer na zes gevechten. Hot Sauce won zijn tweede gevecht op rij tegen Darrell Horcher, die hij versloeg ia jurybesluit: 3x 30-27.

Holtzman won dankzij zijn grappling. Hij kreeg Horcher meerdere malen tegen het canvas dankzij een voetveeg in de clinch of een takedown tegen het gaas van de kooi om ground-and-pound vanuit half guard uit te delen. De ervaren scheidsrechter Mike Beltran hielp Hot Sauce niet met winnen door de vechters een paar onbegrijpelijke keren op te laten staan, maar dat had uiteindelijk geen invloed op het resultaat.

Holtzman won omdat Horcher zijn takedowns simpelweg niet tegenhield en het gevecht grotendeels vanaf zijn rug meemaakte. Zijn enige hoogtepunt kwam in de eerste ronde met een rake linkerstoot, maar dichtbij afmaken kwam hij niet. Holtzman overigens ook niet.

Anders domineert en doet alles behalve afmaken
Eryk Anders heeft zijn tweede zege op een Braziliaan in de UFC geboekt. Nadat hij Rafael Natal met pensioen stuurde in zijn debuut, voegde hij Markus Perez aan zijn cv toe via jurybesluit: 30-26, 30-25, 29-28.

Anders beleefde een twijfelachtig begin met veel grappling en daarin ging Perez goed mee (mede dankzij een harde worp van de Braziiaan). Maar daarna kwam de Amerikaan echt tot leven met zijn staande werk. Perez was onorthodox met zijn trappen, maar de veel krachtigere Anders hield hij daarmee niet tegen. De trappen en vooral de stoten van de Amerikaan kwamen goed aan en dwongen Perez in de verdediging.

Anders vloerde Perez meerdere malen, hoewel de Braziliaan steeds weer op z’n voeten kwam. Toch hield dat Ya Boy niet tegen om hem steeds weer op z’n rug te krijgen. Zo deelde hij in drie van de laatste drieënhalve minuut ground-and-pound uit na een geslaagde takedown om de winst binnen te halen. Daarna daagde Anders de volgende Braziliaan uit in voormalig UFC-kampioen Lyoto Machida op 3 februari in Belem.

Lopez verslaat Morales in gevecht met hoog tempo
Het publiek werd niet teleurgesteld met het eerste gevecht van het main card tussen Benito Lopez en Albert Morales, dat eerstgenoemde won via jurybesluit: 2x 29-28, 1x 30-27.

De eerste seconden waren direct het hoogtepunt van de partij, waarin beide mannen elkaar naar de grond werkten. Morales sloeg als eerste toe, letterlijk, door Lopez met rake klappen te vloeren, waarna Lopez reageerde met twee opspringende knieën om Morales naar het canvas te sturen. Hierna probeerde Lopez een guillotine choke van mount die Morales counterde om de eerste vijf minuten met betere grappling tegen het gaas van de kooi af te sluiten.

De twee bantamgewichten vervolgden het gevecht staand in de laatste minuten, waarin Lopez zijn tegenstander aanviel met een grote variatie aan trappen en stoten. De 26-jarige Morales deinsde daar niet voor terug en bleef opstomen met combinaties, wat zorgde voor een leuk en gelijkopgaand gevecht dat beide kanten op kon. Uiteindelijk trok Lopez aan het langste eind.

De volledige resultaten:
Main card:
Brian Ortega verslaat Cub Swanson via submissie (guillotine choke), 3:22 in ronde 2
Gabriel Benitez verslaat Jason Knight via unaniem jurybesluit (30-26, 30-26, 29-27)
Marlon Moraes verslaat Aljamain Sterling via knock-out, 1:07 in ronde 1
Scott Holtzman verslaat Darrell Horcher via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Eryk Anders verslaat Markus Perez via unaniem jurybesluit (30-26, 30-25, 29-28)
Benito Lopez verslaat Albert Morales via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Prelims:
Alexis Davis verslaat Liz Carmouche via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Andre Soukhamthath verslaat Luke Sanders via TKO, 1:06 in ronde 2
Alex Perez verslaat Carls John de Tomas via submissie (D’arce choke), 1:54 in ronde 2
Frankie Saenz verslaat Merab Dvalishvili via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Vroege prelims:
Alejandro Pérez verslaat Iuri Alcântara via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Davi Ramos verslaat Chris Gruetzemacher via submissie (rear-naked choke), 0:50 in ronde 3
Trevin Giles verslaat Antônio Braga Neto via TKO, 2:27 in ronde 3

Bonus awards:
Fight of the Night: Brian Ortega vs. Cub Swanson
Performance of the Night: Brian Ortega & Marlon Moraes