UFC Fight Night 122: Gastelum slaat Bisping genadeloos neer in eerste ronde

0
671
Foto: Hu Chengwei/Zuffa LLC via Getty Images

Kelvin Gastelum heeft Michael Bisping zijn tweede verliespartij in drie weken toegebracht. Op UFC 217 verloor de voormalig UFC-middengewichtkampioen nog via submissie in de derde ronde van Georges St-Pierre, maar Gastelum toonde in de hoofdpartij van UFC Fight Night 122 in Shanghai minder genade met een harde knock-out in tweeënhalf minuut.

Bisping had vanaf het begin niets in de melk te brokkelen. De twaalf jaar jongere Gastelum gebruikte zijn snelheid om de aanvallen van The Count te ontwijken en hem te lezen, terwijl hijzelf aanviel met trappen naar de ribbenkast. De enige goede stoot van Bisping kwam na een kleine twee minuten op het gelaat van Gastelum, die niet aangeslagen was.

Daarna maakte Gastelum aanstalten om voortwaarste druk te zetten, waarmee hij ook de opening forceerde voor de knock-out. Gastelum miste een linkerstoot en anticpeerde de counter van Bisping, die daardoor miste met een rechterstoot. Hierdoor was zijn dekking weg en counterde Gastelum met een loepzuivere linkerstoot die Bisping buiten westen sloeg.

Naderhand was het onderlinge respect groot. Gastelum had lovende woorden voor Bisping, waarna The Count het verlies niet hoog opnam: “Mijn felicitaties aan Kelvin Gastelum, hij deed het goed. Ik had het naar m’n zin, hij raakte me met een goede stoot. Hij is jong en ik doe dit al lang, ik word oud!”

Jingliang schittert voor thuispubliek
Li Jingliang boekte een mooi zege voor zijn eigen thuispubliek in Shanghai. De Chinees won via TKO van Zak Ottow in iets minder dan drie minuten.

Ottow wilde de afstand bewaren en opende met veel trappen naar de benen en middel van The Leech om diens stoten te ontwijken. Jingliang, die antwoorde met eigen trappen, liet na tweeënhalf minuut zien waarom dit verstandig was toen hij een trap van de Amerikaan counterde met een goede linkerstoot. Tien seconden later sloeg Jingliang weer toe, ditmaal met een rechterstoot om de Amerikaan naar het canvas te sturen.

Vervolgens ging The Leech volop in de aanval. Aangemoedigd door het thuispubliek ging hij los met ground-and-pound die scheidsrechter Herb Dean dwong het gevecht te stoppen. Hierna ging de decibelmeter weer omhoog, terwijl Jingliang de kooi uitklom om de winst te vieren met zijn dochter.

Alex Caceres vs. Wang Guan
Wang Guan heeft een succesvol UFC-debuut gemaakt tegen Alex Caceres. De Chinees hoorde al na vijf minuten klaar te zijn, maar moest uiteindelijk de volle vijftien minuten vechten om Bruce Leeroy te verslaan via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

Guan trapte vanaf het startsignaal op het gaspedaal met harde stoten die Caceres op z’n hoede zette. De Amerikaan reageerde met zijn eigen aanvallen, wat voor een leuke openingsronde zorgde. Guan was de betere op de voeten en leek het gevecht in de eerste vijf minuten af te maken met een voltreffer op Caceres’ kin en ground-and-pound in de slotseconden. Scheidsrechter Steve Perceval liet het gevecht desondanks doorgaan tot het eindsignaal van het eerste bedrijf.

Caceres kwam met heel veel moeite overeind en kwam met hulp van Perceval in zijn hoek, maar de scheidsrechter verzuimde het gevecht te stoppen. Bruce Leeroy mocht dus doorgaan en leek vrijwel hersteld om op wonderbaarlijke wijze het eindsignaal te halen, maar niet zonder nog meer harde stoten tegen.

Guan vloerde de Amerikaan nog meerdere keren in het gevecht, maar Caceres was een taaie en de Chinees kon het niet afmaken. Toch won Guan, hoewel de jury het moeilijker liet lijken dan het daadwerkelijk was.

Garcia neutraliseert Salikhov in UFC-debuut
Alex Garcia heeft het langverwachte UFC-debuut van Muslim Salikhov verstoort. De Dominicaan versloeg zijn tegenstander via submissie door rear-naked choke in de tweede ronde.

Garcia was alert op het arsenaal van Salikhov, bijgenaamd King of Kung Fu, vol draaiende aanvallen als spinning backfists en ging deze te lijf met takedowns. Dat bleek een goed plan: niet elke takedown-poging was geslaagd door de verdediging van Salikhov, maar het gaf Garcia toch de overhand.

Dit bleek in de eerste ronde en onderstreepte Garcia in de tweede. The Dominican Nightmare slaagde erin om opnieuw het grondgevecht aan te gaan en ditmaal ook op de rug van Salikhov te komen voor een verwurging. Garcia’s arm leek niet helemaal onder Salikhovs, maar de Rus klopte toch af.

De volledige resultaten:
Main card:
Kelvin Gastelum verslaat Michael Bisping via knock-out, 2:30 in ronde 1
Li Jingliang verslaat Zak Ottow via TKO, 2:57 in ronde 1
Wang Guan verslaat Alex Caceres via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Alex Garcia verslaat Muslim Salikhov via submissie (rear-naked choke), 3:22 in ronde 2

Prelims:
Zabit Magomedsharipov verslaat Sheymon Moraes via submissie (anaconda choke), 4:30 in ronde 3
Kenan Song verslaat Bobby Nash via technische knock-out, 0:15 in ronde 1
Xiaonan Yan verslaat Kailin Curran via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Song Yadong verslaat Bharat Khandare via submissie (guillotine choke), 4:16 in ronde 1
Shamil Abdurakhimov verslaat Chase Sherman via knock-out, 1:24 in ronde 1
Gina Mazany verslaat Yanan Wu via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Rolando Dy verslaat Wuliji Buren via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Cyril Asker verslaat Hu Yaozong via submissie (rear-naked choke), 2:33 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Geen
Performance of the Night: Kelvin Gastelum, Li Jingliang, Zabit Magomedsharipov & Song Kenan