UFC Fight Night 121: Werdum domineert vijf ronden, vraagt om titelgevecht

Alle zes gevechten op main card gaan naar jury

0
800
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Fabricio Werdum had vijf weken geleden nog 36 seconden nodig om Walt Harris te verslaan, maar Marcin Tybura ging niet zomaar omver. Desondanks was de Braziliaan duidelijk de winnaar van het main event van UFC Fight Night 121 in Sydney. Hij won via jurybesluit: 2x 50-45, 1x 49-46.

Het gevecht speelde bijna helemaal op de voeten af en daarin maakte Werdum het verschil met een variatie aan lange en korte aanvallen. Tybura kwam niet verder dan enkele aanvallen en maakte geen indruk op de voormalig kampioen.

De trappen en knieën naar het midrif van de Pool maakte het grote verschil in schade. Vooral in de latere ronden bleek dat wel, toen Vai Cavalo harder aanzette.

Dichtbij een voortijdig einde kwam het gevecht alleen in de vierde ronde, de beste ronde van Werdum. Eerst kwam hij goed door met rake stoten en ook kreeg hij Tybur op het canvas. De Pool bleef desondanks uit de penarie om het gevecht uit te zingen.

Werdum won dus en vroeg daarna om een titelgevecht, wat hij ook deed na zijn laatste overwinning op Harris: “Mijn felicitaties aan Tybura, je hebt nog een lange carrière. Ik ben 40, ik ben blij. Mijn doel is opnieuw de gordel (te winnen, red). Ik heb gordels aan de muur thuis, maar ik wil er nog een meer.”

Rose-Clark wint Australisch onderonsje met Rawlings
Jessy Rose-Clark won van landgenote Bec Rawlings via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29. Dankzij een sterker begin kon zij na vijftien minuten zegevieren, ondanks dat ze te zwaar woog bij de weging.

Rawlings wilde het gevecht maken als de aanjager, maar Clark deed meer schade. Zo deed Rawlings na een minuut een takedown die Clark perfect overnam om bovenop te komen. Ook in de tweede ronde gebruikte ze de agressie van Rawlings om aan te vallen. Zo zorgden twee harde knieën tegen Rawlings’ maagstreek ervoor dat Clark de tweede ronde bovenop kon eindigen.

Een abrupte verandering in de slotronde zat er niet in. Rawlings kwam wel naar voren, maar kreeg geen grip op haar landgenote. Zelfs na een harde rechterstoot kon Clark haar nog tegen de kooi afremmen.

Muhammad met moeite langs Means
Belal Muhamad deed genoeg om Tim Means te verslaan in drie ronden. Remember the Name won een gelijkopgaand gevecht via verdeeld jurybesluit na vijftien minuten boksen.

Muhammad leunde op zijn boksvaardigheden, terwijl Means ook trappen in zijn combinaties verwerkte. The Dirty Bird was de aanjager, maar een duidelijke overhand hadden beide vechters niet. Wel was het vrij duidelijk dat Muhammad de eerste ronde op z’n naam schreef en Means de tweede (mede door wat grondwerk).

In de derde ronde moest het verschil gemaakt worden en dat deed Muhammad net aan. Niet heel erg duidelijk, bleek wel uit de cijfers: Muhammad raakte 35 uit 88 significante aanvallen, Means 37 uit 94 (aldus FightMetric).

Matthews keert terug op weltergewicht met krappe zege
Jake Matthews versloeg Bojan Veličković met een controversieel jurybesluit: 2x 29-28 en 1x 28-29. The Celtic Kid vocht voor het eerst op 170 pond in de UFC en kreeg, ondanks de winst, genoeg materie om aan te werken in de sportschool.

Matthews (23) wilde drukzetten en opende direct met een takedown-poging die Veličković verdedigde. Staand was de Serviër beter en dat leek Matthews te weten, dus moest hij het op de grond oplossen. Dat gezegd hebbende, had The Celtic Kid het daar ook niet makkelijk in zijn eerste gevecht sinds november 2016. Zo begon hij de tweede ronde met Veličković in mount na een mislukte poging om bovenop de Serviër te komen.

In de slotronde moest Matthews dus wat uit de hoge hoed toveren om mogelijk winst eruit te slepen, ondanks dat hij niet meer opperfit was. Toch kreeg hij Veličković genoeg tegen het canvas om de jury te overtuigen.

Theodorou wint op vijandig grondgebied
Elias Theodorou versloeg thuisvechter en cultheld Dan Kelly in drie ronden. De Canadees won via unaniem jurybesluit: 30-26, 30-27, 20-28.

The Spartan leunde op zijn kickboksvaardigheden tegen Kelly, die voornamelijk counterde met stoten om dichtbij te komen voor een clinch. De Canadees hield Judo Dan, die recent 40 kaarsjes uitblies, op afstand met zijn trappen tegen de benen en midrif en was ook erg bewegelijk. De trappen richting de kniebrace op Kelly’s rechterbeen hadden duidelijk effect, maar de Australiër liet zich daardoor niet afremmen.

Kelly kreeg Theodorou een paar keer tegen het canvas en kwam in de slotronde ook nog bijna tot een rear-naked choke. Theodorou verdedigde adequaat door met beide handen vast te houden aan Kelly’s pols, waardoor een voortijdig einde er nooit inzat. Hierdoor moest de jury dus voor de vijfde keer op rij in een gevecht van Theodorou uitkomst bieden.

Volkanovski zet winreeks vooort
Alexander Volkanovski heeft zijn derde UFC-gevecht ook gewonnen. De Australiër had weinig moeite met Shane Young, die na vijftien minuten zijn meerdere moest erkennen in The Great: 2x 30-26, 1x 30-27.

Van begin tot eind liet Volkanovski zien wat hij in zijn voorgaande wedstrijden ook deed: drukzetten met stoten, tegenstander tegen de kooi zetten om voor een takedown te gaan en ground-and-pound uit te delen. Young, die het gevecht met acht dagen voorbereiding aannam, had weinig in de melk te brokkelen voor de sterke thuisvechter en kon alleen verdedigen.

Hierdoor werd Volkanovski voor de dertiende keer op rij tot winnaar uitgeroepen. Een voortijdig einde zat er nooit in.

De volledige resultaten:
Main card:
Fabrício Werdum verslaat Marcin Tybura via unaniem jurybesluit (2x 50-45, 1x 49-46)
Jessy Rose-Clark verslaat Bec Rawlings via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)
Belal Muhammad verslaat via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)
Jake Matthews verslaat Bojan Veličković via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Elias Theodorou verslaat Dan Kelly via unaniem jurybesluit (30-28, 30-27, 30-26)
Alexander Volkanovski verslaat Shane Young via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-27)

Prelims:
Ryan Benoit verslaat Ashkan Mokhtarian via knock-out, 2:38 in ronde 3
Nik Lentz verslaat Will Brooks via submissie (guillotine choke), 2:05 in ronde 2
Tai Tuivasa verslaat Rashad Coulter via knock-out, 4:35 in ronde 1
Frank Camacho verslaat Damien Brown verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)

Vroege prelims:
Nadia Kassem verslaat Alex Chambers via unaniem jurybesluit (2x 29-27, 1x 29-28)
Eric Shelton verslaat Jenel Lausa via unaniem jurybesluit (30-27, 30-26, 20-25)
Adam Wieczorek verslaat Anthony Hamilton via unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Bonus awards:
Fight of the Night: Frank Camacho vs. Damien Brown
Performance of the Night: Nik Lentz & Tai Tuivasa