UFC Fight Night 120: Abrupt einde geeft Poirier de winst op Pettis in bloederige partij

Vermakelijke afsluiter eindigt met ribblessure

0
848
Foto: Brandon Magnus/Zuffa LLC via Getty Images

Dustin Poirier is als winnaar uit het main event van UFC Fight Night 120 in Norfolk (Virginia) gekomen. De Amerikaan versloeg landgenoot Anthony Pettis in de derde ronde van een erg spectaculair gevecht, die een erg abrupt einde kende.

Vanaf het begin had Poirier het plan om Pettis tegen het canvas te krijgen om diens welbekende trappen te ontwijken en dat ging met succes. The Diamond kreeg zijn tegenstander meerdere malen op de grond, maar dat betekende niet automatisch dat hij het voordeel had. Showtime verweerde zich uitstekend en daardoor ging het spectaculaire gevecht op en neer.

Vele positiewisselingen maakte het een leuke eerste ronde en in de tweede ronde deden de mannen daar nog een schepje bovenop. Eerst had Poirier de betere positie om stoten en ellebogen uit te delen, dan had Pettis weer de betere positie om schade toe te brengen en zo ging dat op en neer. Een topgevecht.

De stoten en ellebogen waren niet zonder gevolgen: beide mannen bloedde hevig dankzij sneeën op het gelaat. Dat was in het voordeel van The Diamond. Het hielp hem om uit de submisssie-pogingen van Pettis te ‘glijden’ en het gevecht door te zetten. In het slot van de tweede ronde zat Poirier in een strakke triangle choke, maar verdedigde hij goed.

Na iets meer dan twee minuten in de derde ronde was het gevecht, jammer genoeg, voorbij toen Poirier de controle had op Pettis’ rug met een body triangle (benen gekruist over Pettis’ midrif) en naar mount wilde. Pettis daarentegen draaide de tegengestelde richting op naar zijn linkerkant om bovenop te komen, maar verloor dat gevecht en moest The Diamond bovenop laten. Daarna klopte hij ook verrassend direct af.

Pettis tikte af door de strakke body triangle van Poirier en kreeg na het gevecht ook direct een zak ijs op zijn ribbenkast. Poirier maalde er niet om en ging er met de winst vandoor. Daarna liet hij weten een gevecht tegen de winnaar van Alvarez-Gaethje te willen, die tegen elkaar vechten op UFC 218 op 2 december.

Brown wint met zindere knock-out van Sanchez
Matt Brown versloeg mede-routinier Diego Sanchez via knock-out in de eerste ronde. The Immortal, die voor dit gevecht zei dat hij met pensioen zou gaan en daar voor zaterdag op terugkwam, won met een keiharde elleboog.

Sanchez zette vanaf het startsignaal druk en wilde direct het gevecht naar de grond brengen. Brown verdedigde de takedowns van Lionheart adequaat, waardoor het gevecht staand bleef en The Immortal zijn staande spel kon uitoefenen. Daar was hij de betere en was het Sanchez die in de verdediging moest.

Brown had het even moeilijk toen Sanchez een rake trap tegen zijn lever gaf, wat in het verleden vaker een zwaktepunt van de Amerikaan is geweest. Lionheart, die terugkeerde naar weltergewicht, profiteerde er vervolgens niet van en dus kon Brown, die een stuk groter was, terug in het gevecht komen.

Even later gleed Brown uit toen hij wilde clinchen. Sanchez reageerde met een trap die The Immortal ving, om er vervolgens overheen te komen met een verwoestende elleboog. Sanchez was direct knock-out, zijn derde verlies op deze manier in zestien maanden, en het gevecht was voorbij.

Naderhand draaide Brown nog om zijn toekomstplannen heen.

Arlovski stelt pensioen uit met winst op Albini
Andrei Arlovski won van Junior Albini in een vrij rustig gevecht. Arlovski werd na vijftien minuten uitgeroepen tot winnaar door de jury: 2x 30-27, 1x 29-28.

Hoewel Arlovski het staande gevecht aan wilde gaan, had Albini andere plannen. Baby, die zijn broek zodanig had opgerold dat het op een grijze luier leek, wilde zijn gewichtsvoordeel benutten door de Wit-Rus tegen de kooi te drukken en om hem zijn gewicht te laten dragen. Weinig schade deed hij niet en Arlovski kwam ook constant makkelijk uit deze posities.

The Pitbull scoorde met stoten en snelheid. Hij gaf de Braziliaan constant het nakijken door stoten te raken en vervolgens uit het bereik van Albini te blijven voor counters. Echte mokerslagen deelde hij niet uit, dus hing een knock-out nooit in de lucht. Dit was wel genoeg voor de 38-jarige Arlovski om een verliesreeks van vijf gevechten te doorbreken, die naderhand ook toegaf dat hij met pensioen was gegaan bij een zesde verliespartij op rij.

Ferreira met hakken over de sloot langs Marquardt
Cezar Ferreira heeft zich met veel moeite langs Nate Marquardt gevochten. De Braziliaan won met een minimaal verschil via jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

De eerste ronde was hierbij cruciaal, waarin beide mannen niet echt loskwamen. Stoten gingen over en weer, maar echt doortastend waren Mutante en The Great niet. Zo was overigens een groot deel van de tweede ronde ook, wat niet heel erg spectaculair was, tot Marquardt een rechterstoot op de kaak van Ferreira plaatste en de Braziliaan even neerging. Hieruit ontstond een wild einde van de ronde.

In de derde ronde kreeg Ferreira Marquardt tegen het canvas om zo de ronde binnen te halen. De ervaren Marquardt, die zijn 59ste gevecht vocht, kwam nog wel een paar keer overeind, maar dat was niet genoeg om de slotronde te winnen. De jury moest dus uitkomst bieden, waarbij twee juryleden de winst aan Ferreira gaven.

Assuncao wint met keiharde knock-out
Raphael Assuncao staat niet bekend als een vechter die zijn partijen via knock-out of submissie wint. Ruim vier jaar geleden won hij voor het laatst binnen de tijdslimiet, maar aan die droogte kwam in Norfolk een einde. De Braziliaan versloeg Matthew Lopez via knock-out in de derde ronde.

Assuncao kon vanaf het begin zijn spel opdwingen. In de eerste ronde counterde hij Lopez voornamelijk, waarna hij in de tweede ronde aanzette. Vooral de trappen naar Lopez’ rechterbeen waren uiterst effectief. Halverwege de tweede ronde was de kleur van Lopez’ dij veranderd naar paars en dat gaf de Braziliaan een mooi doelwit voor meer trappen.

In de derde ronde hield Assuncao aan, maar maakte hij het ook daadwerkelijk een keer af. Een springende knie mislukte, maar Assuncao volgde deze op met twee stoten. Lopez ging neer dankzij een perfecte rechterstoot en kwam niet meer overeind. Assuncao wilde nog een nastoot geven voor de zekerheid, maar hield zich (gelukkig) in. Na het gevecht daagde de Braziliaan kampioen TJ Dillashaw uit.

Guida onkariktsiek snel klaar met Lauzon
Clay Guida opende het main card met een razendsnelle overwinning. The Carpenter had 67 seconden nodig om Joe Lauzon weg te zetten via TKO. Dit was zijn eerste voortijdige overwinning sinds UFC 125.

Hoewel Lauzon wilde aftasten, kwam Guida als een stoomtrein uit de startblokken met harde stoten. J-Lau dacht deze te kunnen blokken, maar was toch aangeslagen na een paar harde beuken van de routinier. Lauzon viel om dankzij een opstoot en Guida ging daarna over op zijn instinct en bleef op de grond doorrammen. Hij ontweek de getructe guard van Lauzon, die per stoot minder terugdeed, en stootte door tot de scheidsrechter het stopte.

De vriendschappelijke omhelzing van Guida direct achteraf was ook kenmerkend voor de populaire Amerikaan, die het vieren daardoor even uitstelde. Dankzij de omhelzing werd ook de schade bij Lauzon duidelijk, die een diepe snee in zijn schedel had.

De volledige resultaten:
Main card:
Dustin Poirier verslaat Anthony Pettis via TKO, 2:08 in ronde 3
Matt Brown verslaat Diego Sanchez via knock-out, 3:44 in ronde 1
Andrei Arlovski verslaat Junior Albini unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Cezar Ferreira verslaat Nate Marquardt via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Raphael Assuncao verslaat Matthew Lopez via knock-out, 1:50 in ronde 3
Clay Guida verslaat Joe Lauzon via TKO, 1:07 in ronde 1

Prelims:
Marlon Moraes verslaat John Dodson via verdeeld jurybesluit (2x 30-27, 1x 27-30)
Tatiana Suarez verslaat Viviane Pereira via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)
Sage Northcutt verslaat Michel Quinones via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Nina Ansaroff verslaat Angela Hill via unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Vroege prelims:
Sean Strickland verslaat Court McGee via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)*
Jake Collier verslaat Marcel Fortuna via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Karl Roberson verslaat Darren Stewart via submissie (rear-naked choke), 3:41 in ronde 1

*Werd omgeroepen als remise: 2x 29-29, 1x 30-27 Strickland

Bonus awards:
Fight of the Night: Dustin Poirier vs. Anthony Pettis
Performance of the Night: Raphael Assuncao & Matt Brown