UFC Fight Night 119: Brunson maakt einde aan Machida-tijdperk

0
588
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

De tijden van Machida als titelkandidaat zijn (voorlopig) ten einde. Derek Brunson versloeg de Braziliaan in de hoofdpartij van UFC Fight Night 119 in Sao Paulo via knock-out na tweeënhalf minuut.

Machida (39) leed zijn derde verliespartij op rij in zijn eerste gevecht sinds juni 2015. The Dragon, die terugkwam van een dopingschorsing, begon als vanouds door afstand te bewaren en te counteren als Brunson dichtbij kwam, maar de reflexen zijn niet meer wat ze vroeger waren.

Brunson begon dus compact en kwam niet te dichtbij, maar was na anderhalve minuut op z’n gemak en durfde ook naar voren te komen. Machida profiteerde namelijk niet van een vooruitkomende tegenstander als voorheen.

Uiteindelijk was het zelfs een counter van de Amerikaan die het begin van het einde voorspelde van Machida, toen een linkerstoot geblokt werd en Brunson een eigen linkerstoot erachter aan afvuurde. Hierna rook de vechter van Jackson-Wink bloed, zette hij aan met meer stoten en viel Machida om. Twee stoten daarna lag The Dragon compleet buiten westen op het canvas.

Covington zegeviert tegen Maia en maakt vijanden in Brazilië
Colby Covington heeft een grote zege geboekt door Demian Maia in zijn thuisland te kloppen. De Amerikaan won via jurybesluit: 30-27, 29-27, 30-26. Hoewel dat indrukwekkend is, zorgden zijn opmerkingen achteraf waarschijnlijk voor meer aandacht.

Covington overweldigde Maia op de voeten door een hoge druk op te leggen, hoewel hij als eerste bloedde door een linkerstoot van de Braziliaan in de eerste ronde. Chaos was daar niet van onder de indruk en profiteerde van een zwakker wordende Maia in de laatste tien minuten.

In de tweede en derde ronde bleef Covington naar voren komen met combinaties en verdedigde hij elke takedown van Maia met groots gemak. Maia bloedde dan ook hevig derde ronde, terwijl Covington doorzette. Een sterk statement van de Amerikaan. Tot een voortijdig einde kwam het nooit.

‘Smerige beesten’
Na het gevecht deed Covington van zich spreken met de microfoon door Brazilianen ‘smerige beesten’ te noemen en Brazilië te bestempelen tot vuilnisbelt. Daarna daagde hij kampioen Tyron Woodley uit, waarna hij moest schuilen achter bewakers terwijl hij de zaal uitrende naar zijn kleedkamer.

Munhoz laat Font afkloppen met specialiteit
Pedro Munhoz boekte een knappe zege op Rob Font. De Braziliaan won dankzij een strakke guillotine choke in de eerste ronde. Munhoz boekte zijn zesde overwinning via deze verwurging, waarvan vier in de UFC.

Munhoz zette Font direct onder druk achter met wilde stoten en trappen tegen de benen, die de Amerikaan beantwoordde met zijn eigen offensief. Jabs en andere stoten zorgden ervoor dat de Braziliaan een bloedneus opliep.

Op de grond was Munhoz helemaal in zijn element. Na een kort grondgevecht leerde de Amerikaan dat het veiliger was om te blijven staan toen hij uit een beenklem ontsnapte, maar tegen het einde kwam het toch weer op het grondgevecht aan toen hij op rolschaatsen gezet werd dankzij Munhoz’ stoten. Hierdoor ging Font uit wanhoop voor een takedown, wat The Young Punisher de opening gaf voor zijn specialisme. Toen Munhoz bovenop Font rolde, klopte de Amerikaan ontzettend snel af.

Trinaldo verslaat recordbrekende Miller
Jim Miller werd de eerste MMA-vechter met 28 UFC-partijen op zijn naam, maar kon deze prestatie niet opsieren met winst. Fransisco Trinaldo zegevierde op de Amerikaan via jurybesluit: 3x 29-28.

Miller (34) werd in het recordbrekende gevecht verslagen op tempo. Hij begon goed en won de eerste ronde, maar ‘verdronk’ in de laatste tien minuten. Trinaldo dwong een te hoog tempo op dat de Amerikaan niet kon bijbenen.

Massaranduba scoorde met combinaties en controle bovenop, die Miller vooral pijn deden in de derde ronde. Toen was de Amerikaan uitgeput en had Trinaldo alle touwtjes in handen. Deze gaf hij ook niet weg tot het eindsignaal klonk.

Santos schittert in eigen land
Thiago Santos had een goed optreden tegen Jack Hermansson. De Braziliaan, die oorspronkelijk een week eerder zou vechten in Gdansk, versloeg The Joker via TKO in de eerste ronde.

Marreta had precies een ronde nodig om de Zweed uit te schakelen. De middengewichten maakten er een staand gevecht van, zoals verwacht, en Santos’ kracht was daarin het verschil. Hij had een paar goede oplevingen met krachtige stoten die Hermansson meerdere malen deed terugtrekken.

Toen de klapper voor de laatste tien seconden ging, zette Santos nog eenmaal aan. Een opspringende trap tegen het midrif volgde hij op met een wilde barrage, waarbij Hermansson naar de grond ging door twee opstoten. Santos bleef fel met zijn aanvallen en de scheidsrechter stopte hem precies toen het eindsignaal van de eerste ronde klonk.

Lineker ramt zich langs Vera
John Lineker heeft zich herpakt van zijn verliespartij tegen TJ Dillashaw. Hands of Stone versloeg Marlon Vera via jurybesluit: 2x 29-28, 1x 30-27.

Zoal wel vaker, waren de mokerslagen van Lineker doorslaggevend. Vera had weinig in te brengen tegen de krachtige stoten die de Braziliaan gooide en moest dus veel terugtrekken op het moment dat zijn opponent naar voren kwam. Dat was geen goede manier om punten te scoren.

Vera kon ook eigen offensief inbrengen, vooral tegen het einde van het gevecht. Maar dat was verreweg niet genoeg om de kleinere Lineker omver te walzen. Hands of Stone bleef doen waar hij goed in is, dus werd hij na vijftien minuten vechten uitgeroepen tot winnaar.

De volledige resultaten:
Main card:
Derek Brunson verslaat Lyoto Machida via knock-out, 2:30 in ronde 1
Colby Covington verslaat Demian Maia via unaniem jurybesluit (30-27, 29-27, 30-26)
Pedro Munhoz verslaat Rob Font via submissie (guillotine choke), 4:02 in ronde 1
Francisco Trinaldo verslaat Jim Miller via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Thiago Santos verslaat Jack Hermansson via TKO, 4:59 in ronde 1
John Lineker verslaat Marlon Vera via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Prelims:
Vicente Luque verslaat Niko Price via submissie (brabo choke), 4:08 in ronde 2
Antônio Carlos Júnior vs. Jack Marshman via submissie (rear-naked choke), 4:30 in ronde 1
Jared Gordon verslaat Hacran Dias via unaniem jurybesluit (29-26, 29-27, 30-26)
Elizeu Zaleski dos Santos verslaat Max Griffin via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 29-27)

Vroege prelims:
Deiveson Figueiredo verslaat Jarred Brooks via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 27-30)
Marcelo Golm verslaat Christian Colombo via submissie (rear-naked choke), 2:08 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Elizeu Zaleski dos Santos vs. Max Griffin
Performance of the Night: Derek Brunson & Pedro Munhoz