UFC Fight Night 118: Till verrast Cerrone, boekt razendsnelle zege

0
884
Foto: Cho Tang www.mmaplanet.nl

Darren Till heeft de grootste overwinning van zijn jonge carrière geboekt. De 24-jarige Engelsman versloeg Donald Cerrone via TKO in de eerste ronde in de hoofdpartij van UFC Fight Night 118 in Gdansk. Till blijft hiermee ongeslagen na zeventien gevechten, terwijl Cerrone zijn derde verliespartij op rij leed.

Till, die zeven weken geleden nog won in Rotterdam, zette vanaf het startsignaal druk met lange en krachtige linkerstoten, waardoor Cerrone voor takedowns ging. Deze werkte de Engelsman makkelijk van zich af, waardoor het gevecht staand bleef. Daar scoorde de krachtige Till veel punten, waar Cowboy geen antwoord op.

Het was dan ook geen toeval dat Cerrone op rolschaatsen gezet werd door een rake linkerstoot van Till, die direct bloed rook en Cowboy afmaakte met een barrage aan stoten. Cerrone viel niet om, maar kon niet meer terugkomen in de partij tot scheidsrechter Marc Goddard het gevecht stopte.

“Ik geloof dat ik de beste vechter ben. Simpel, ik geloof het echt”, zei de altijd zelfverzekerde Till na het gevecht, die vervolgens Mike Perry uitdaagde. Platinum was in Gdansk als gastvechter en ging de uitdaging maar al te graag aan.

Kowalkiewicz doorbreekt verliesreeks met dominante winst
Karolina Kowalkiewicz heeft haar eerste overwinning sinds UFC 201 geboekt. De Poolse versloeg UFC-debutante Jodie Esquibel via unaniem jurybesluit: 2x 30-27, 1x 30-26 (bleek achteraf).

Kowalkiewicz verloor haar laatste twee partijen tegen Joanna Jędrzejczyk en Cláudia Gadelha, maar had weinig moeite met de Amerikaanse. Esquibel, die ook ervaring heeft op atoomgewicht, was erg bewegelijk en had ontzettend veel moeite met het lengteverschil. Kowalkiewicz scoorde veel punten door stoten te raken op de momenten dat Esquibel naar voren kwam om eigen stoten te gooien. Daarmee speelde ze de thuisfavoriete in de kaart.

Vanaf de tweede ronde was Kowalkiewicz heer en meester. De Poolse dreef haar tegenstandster met een hoog tempo naar achteren en scoorde volop punten met trappen, stoten en knieën in de clinch. Esquibel gooide wilde stoten om nog een verrassende zege, maar deze kwamen nooit aan. Kowalkiewicz maakte het niet af, hoewel een plotse armklem in het slot van de tweede ronde wel bijna slaagde, maar dominant was ze wel. In vijftien minuten gooide ze meer dan 350 aanvallen.

Blachowicz boekt knappe en broonodige overwinning
Jan Blachowicz heeft zich op indrukwekkende wijze uit een benarde positie gewerkt. De Pool verloor vier van zijn laatste vijf gevechten, dus de winst via staande rear-naked choke op Devin Clark was broodnodig. Tegelijkertijd scoorde hij ook veel stijlpunten.

Blachowicz was staand de mindere vechter. Clark zette druk en liet de Pool, die bekend staat als een goede staande vechter, schrikken met een rake rechterstoot, waardoor hij de eerste ronde op zijn naam schreef. Daarna kwam Prince of Cieszyn beter in de partij, mede dankzij een rake trap tegen de midrif van Clark.

Het gevecht was plots voorbij toen Clark zijn tegenstander tegen de kooi drukte. Blachowicz stond daarbij achter de Amerikaan en hing half over hem heen, dus maakte hij het niet zo heel ingewikkeld. De Pool ging voor een verwurging en dat lukte. Clark zat in een benarde positie en moest afkloppen. Hierna ging het dak eraf in de Echo Arena. Achteraf hield Blachowicz het simpel: “Ik zag zijn nek, dus ik greep ‘m.”

Piechota debuteert met thuiszege
Oskar Piechota is zijn UFC-loopbaan goed begonnen met een overwinning voor zijn thuispubliek. De Pool versloeg Jonathan Wilson via unaniem jurybesluit: 3x 30-27.

Staand was de partij niet goed. Wilson wilde counteren en Piechota zette druk zonder echt toe te slaan. Dit resulteerde in een gevecht met laag volume aan rake klappen. Piechota had wel een hele rake rechterstoot in het slot van de tweede ronde. Wilson werd vervolgens gered door de bel.

Op de grond was Piechota wel heer en meester. De eerste ronde sloot hij af met goede controle op op Wilsons rug, waar hij met een knappe voetveeg opklom. Afmaken met een rear-naked choke lukte niet. In de derde ronde kreeg Piechota zijn tegenstander op het canvas met een takedown en liet hij het niveauverschil zien. Daarbij kwam hij in de slotseconden weer dichtbij de winst met een armklem en triangle choke, maar Wilson werd weer door de bel gered. De jury hield de Amerikaan niet van een verliespartij af.

De volledige resultaten:
Main card:
Darren Till verslaat Donald Cerrone via TKO, 4:20 in ronde 1
Karolina Kowalkiewicz verslaat Jodie Esquibel via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)
Jan Blachowicz verslaat Devin Clark via submissie (rear-naked choke), 3:02 in ronde 2
Oskar Piechota verslaat Jonathan Wilson via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Prelims:
Marcin Held verslaat Nasrat Haqparast via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Brian Kelleher verslaat Damian Stasiak via TKO, 3:34 in ronde 3
Ramazan Emeev verslaat Sam Alvey via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Andre Fili verslaat Artem Lobov via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Warlley Alves verslaat Salim Touahri via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Aspen Ladd verslaat Lina Lansberg via TKO, 2:33 in ronde 2
Josh Emmett verslaat Felipe Arantes via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-25)

Bonus awards:
Fight of the Night: Damian Stasiak vs. Brian Kelleher
Performance of the Night: Darren Till & Jan Blachowicz