UFC Fight Night 117: Saint Preux flikt het weer

0
874
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Het is Ovince Saint Preux weer gelukt. OSP had amper twee minuten nodig Yusin Okami te verslaan met zijn derde Von Flue Choke in de UFC. Dit deed hij in de hoofdpartij van UFC Fight Night 117 in Saitama.

Okami, die de laatste drie jaar als weltergewicht vocht, liet er geen gras over groeien en probeerde na het startsignaal direct een takedown die door OSP werd verdedigd. Hierdoor kwam Saint Preux bovenop en wilde hij naar full mount gaan met een guillotine choke. Dat lukte niet, waardoor hij in half guard bleef en naar de verwurging op zoek ging.

Deze mogelijkheid kreeg OSP ook van Okami. Toen de Japanner eenmaal zijn linkerarm om Saint Preux’ nek deed, verplaatste de Amerikaan zich direct naar side control om het gevecht af te maken. Zonder dat Thunder kon afkloppen was hij al in slaap gesust.

Dit was de derde keer dat Saint Preux won via Von Flue Choke en zijn tweede keer op rij. OSP slaagde daar eerder in tegen Marcos Rogerio de Lima en Nikita Krylov. Dit is helemaal een indrukwekkende statistiek omdat het de vijfde Von Flue Choke ooit in de UFC was. Misschien tijd de naam te veranderen naar ‘Von Preux Choke’?

Andrade maakt indruk tegen Gadelha
In een belangrijke partij op strogewicht was voormalig titeluitdager Jessica Andrade de baas over Claudia Gadelha. Bate Estaca besliste het Braziliaanse onderonsje, wat volgens velen het echte main event was, in haar voordeel via jurybesluit: 30-25, 30-26 en 30-27.

Gadelha kende een goed begin met veel rake klappen die ervoor zorgden dat Andrade een diepe snee op haar voorhoofd kreeg. Deze bloedde flink en maakte het gevecht er niet mooier op. De scherpe kijker zag dat een van de juryleden die aan de kooi zat ook wat bloed van zich af moest vegen toen de vrouwen clinchten tegen de kooi.

Dat was ook het moment dat Andrade het gevecht overnam met een spectaculaire worpm waarin ze Gadelha over haar hoofd tilde en op grond smeet. Claudinha hield vast om een guillotine choke te doen die Andrade makkelijk van zich afkreeg om de openingsronde vol te maken met ground-and-pound.

Vanaf de tweede ronde nam Andrade de partij helemaal over. Gadelha had op geen enkel gebied meer inbreng en moest de controle volledig aan Bate Estaca laten. Elke takedown verdedigde ze, in elke stootwisseling was ze de betere en Gadelha kon niet omgaan met de constante druk. Hierdoor was Claudinha zeven minuten voor het einde vermoeid, terwijl Andrade nog fris als een hoentje was.

Het enige positieve voor Gadelha in de twee laatste ronden was dat ze constant kon opstaan als ze onderop lag (ondanks veel schade) en de guillotine choke in de slotseconden van de tweede ronde. Voor de rest was het stoten en trappen eten. De jury was dan ook duidelijk in het verdict: 30-25, 30-26 en 30-27.

Gomi loopt weer domper op
Takanori Gomi kan zijn wonden weer likken. De legendarische Japanner verloor opnieuw razendsnel via technische knock-out tegen Dong Hyun Maestro Kim. Dit was zijn vijfde verliespartij op rij in de eerste ronde.

Kim vloerde Gomi met een rechterstoot na iets meer dan een minuut. Hierna was het bijna voorbij en stond alleen nog een beetje ground-and-pound tussen de winst en Kim. De stop was te vroeg, aangezien de stoten allemaal werden geblokt door Gomi’s armen. Uit de stoot die The Fireball Kidd vloerde bleek nogmaals dat zijn kin niet meer de oude is.

Gökhan Saki boekt knappe zege in UFC-debuut
LINK

Ishihara wint, maar loopt lastig
Teruto Ishihara heeft zijn verliesreeks van twee gevechten doorbroken. De Japanner won een vreemd gevecht van Rolando Dy via jurybesluit: 2x 28-27, 1x 29-27. Zoals de scorekaarten doen vermoeden, was het geen normaal gevecht.

De openingsronde ging geheel volgens plan voor Ishihara. De Japanner counterde een wilde trap met een harde linkerstoot die Dy vloerde, waarna hij de eerste vijf minuten op de vloer volmaakte met ground-and-pound. Er leek niets aan de hand, maar dat veranderde in de tweede ronde. Dy kwam terug in het gevecht en stal de tweede ronde met zijn trappen en stoten. Dit zorgde voor een spannende slotronde, waarin de Filipijn mogelijk een remise uit het vuur kon slepen of zelf nog kon winnen.

Dy moest er dus voor gaan, maar die agressie ging ook gepaard met meerdere trappen in Ishihara’s kruis. Drie om precies te zijn, waardoor hij een punt in mindering kreeg in de slotronde. Hierdoor was het gevecht beslist. Hoewel Dy de slotronde won op de scorekaarten door het betere staande spel, draaide het puntaftrek hem de nek om. Ishihara won, ondanks zijn voorspelbare en eenzijdige staande spel dat niet verder kwam dan linkerstoten.

Formiga in vijf minuten klaar met Sasaki
Jussier Formiga heeft zich hersteld van zijn recente verliespartij tegen Ray Borg. De Braziliaan versloeg Ulka Sasaki op vijandig gebied via submissie door rear-naked choke in iets minder dan vijf minuten. Hiermee heeft Formiga zich weer in de titelrace op vlieggewicht gevoegd.

Sasaki gebruikte zijn lengte om stoten en trappen te raken, maar Formiga deed daar niet zoveel voor onder. Toen hij eenmaal besloot om voor een takedown te gaan werd het niveauverschil duidelijk op de grond. Formiga kwam in half guard en kroop op de rug van Sasaki toen de Japanner probeerde op te staan. Eenmaal weer op het canvas kon hij rap de verwurging krijgen en moest Sasaki afkloppen.

Naderhand vroeg Formiga direct om een titelgevecht.

De volledige resultaten:
Main card:
Ovince Saint Preux verslaat Yushin Okami via submissie (Von Flue Choke), 1:50 in ronde 1
Jéssica Andrade verslaat Cláudia Gadelha via unaniem jurybesluit (30-27, 30-26, 30-25)
Dong Hyun Kim verslaat Takanori Gomi via knock-out, 1:30 in ronde 1
Gökhan Saki verslaat Henrique da Silva via knock-out, 4:45 in ronde 1
Teruto Ishihara verslaat Rolando Dy via unaniem jurybesluit (2x 28-27, 1x 29-27)
Jussier Formiga verslaat Ulka Sasaki via submissie (rear-naked choke), 4:30 in ronde 1

Prelims:
Keita Nakamura verslaat Alex Morono via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Syuri Kondo verslaat Chan-Mi Jeon via verdeeld jurybesluit (2x 30-27, 1x 28-29)
Shinsho Anzai verslaat Luke Jumeau via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Daichi Abe verslaat Hyun Gyu Lim via unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Bonus awards:
Fight of the Night: Jéssica Andrade vs Cláudia Gadelha
Performance of the Night: Ovince Saint Preux & Gökhan Saki