UFC Fight Night 116: Rockhold toont geen slijtage tegen Branch

0
595
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Luke Rockhold heeft zijn terugkeer in de Octagon opgesierd met een knappe overwinning op David Branch. De Amerikaan won het main event van UFC Fight Night 116 in Pittsburgh dankzij zijn specialiteit: ground-and-pound van bovenop. Na iets meer dan negen minuten gaf Branch zich gewonnen.

Branch opende agressief om Rockhold geen ruimte te geven voor zijn bekende trappen. De New Yorker gooide wilde stoten en had daarmee vroeg succes met een kleine stootbarrage. Rockhold reageerde door te clinchen en kalm te blijven omdat hij daar duidelijk beter was.

De voormalig kampioen kwam elk clinchmoment tegen de kooi uit als de betere partij. Zo sloot hij de eerste ronde af met een nette takedown, die hij uit de clinch mogelijk maakte.

Zo’n takedown vormde ook de basis voor het einde. Dankzij een stijlvolle takedown kon Rockhold bovenop Branch komen en ground-and-pound afvuren in mount en vanaf de rug. Toen Branch plat op zijn buik lag en een stootbarrage at, gaf hij op door af te kloppen.

Rockhold, die onder leiding stond van Henry Hooft, was tevreden over zijn eerste optreden in vijftien maanden en heeft grootse plannen: “Ik ben blij. Ik wilde geduldig zijn, maar hij (Branch, red.) had haast. Hij bracht het gevecht en deed wat hij moest doen en ik deed wat ik moest doen. Nu kom ik voor die gordel.”

“GSP, ik weet niet wat ik moet doen, maar moet ik wat verstand in je rammen? Je gaat vermorzeld worden, trek je maar terug nu het nog kan. Dit is mijn gevecht (met UFC-middengewichtkampioen Michael Bisping, red.) en ik kom daar zo snel mogelijk. Ik heb geen blessures, ik kan nu alweer gaan. Ik ben klaar voor november. Zet jezelf niet voor gek, GSP. Trek je terug, dit is mijn gevecht.”

Perry maakt kort werk van Reyes
Mike Perry boekte zijn elfde overwinning, en elfde knock-out, in het co-main event. Platinum had 79 seconden nodig om een einde te maken aan de overwinningsreeks van Alex Reyes, die het gevecht met drie dagen voorbereiding aannam.

Perry zocht direct naar de knock-out en stelde dus niet teleur. Hij wilde het krachtsverschil opdwingen en zocht vanaf het begin naar openingen voor zijn mokerslagen, die hij na een kleine minuut al vond. Door een rechterstoot zocht Reyes al naar zijn balans, waarna hij uit wanhoop voor de clinch ging.

Dat bleek een grote fout. Een van Perry’s favoriete posities is de de clinch en dus duurde het niet lang voordat Reyes weer neerging. Dankzij drie rake knieën was het gevecht voorbij. De nooit verlegen Perry daagde Robbie Lawler uit na zijn partij, wat de goedkeuring kreeg van het publiek.

Smith scoort derde knock-out op rij tegen Lombard
Anthony Smith is bezig aan een goede reeks. Lionheart won zijn derde gevecht achter elkaar via knock-out, ten koste van Hector Lombard.

Smith en Lombard hadden weinig interesse in een grondgevecht en vochten het staand uit. Daarin had de Amerikaan veel aan zijn lengte, dus counterde Lombard met veel trappen tegen de lange benen van Smith. Hij schopte ongeveer dertig keer tegen de benen van Lionheart, maar daar liet Smith weinig van merken.

Naarmate het gevecht vorderde werden de stoten van Smith wel aansprekender. Aan het einde van de tweede ronde vloerde hij Showeather en forceerde hem om te grappelen. Afmaken deed hij niet, maar halverwege de slotronde slaagde hij daar wel in. Een linkerstoot van Lombard werd gecounterd door een tweestootscombinatie, waarbij de rechtervuist van Smith dwars door het midden op de kaak terecht kwam. Daarna was het voorbij.

Gillespie wint sensationeel gevecht
Gregor Gillespie won en mocht een extra 50.000 dollar meenemen voor het beste gevecht van de avond. De Amerikaan versloeg Jason Gonzalez in een waanzinnig gevecht, dat hij in de tweede ronde afmaakte met een submissie door arm-triangle choke.

Beide mannen drukten vanaf het startsignaal het gaspedaal tot aan de bodem in met rake stoten. Gonzalez combineerde daar rake trappen bij en deze kwamen aan bij Gillespie. Het ongeslagen record van The Gift was niet in gevaar dankzij zijn worstelvaardigheden. Wanneer hij maar wilde kon hij aan de noodrem trekken voor een rake takedown.

Na een zeer enerverende eerste ronde ging het tempo omlaag, maar bleef de spanning erin. Daarin maakten de worstelvaardigheden van Gillespie voor het verschil. Met een vroege takedown kwam hij in mount, waar hij voor een arm-triangle choke ging. Daar had hij meerdere pogingen voor nodig, maar na iets meer dan twee minuten in de tweede ronde dwong hij Gonzalez toch tot overgeven.

Usman maakt gehakt van Moraes
De opmars van Kamaru Usman heeft een vervolg gekregen met zijn eerste knock-out in de UFC. The Nigerian Nightmare won na een kleine drie minuten met een rake rechterstoot.

Usman liet er geen gras over groeien. Hij zette vanaf het startsignaal druk op de Braziliaan en deed schade met trappen tegen het been. Ook gooide hij goede stoten, maar bleef hij alert op de wilde maaien van Moraes. Toch hoefde hij zich daar geen zorgen meer over te maken na drie minuten met een scherpe rechterstoot tegen de kaak.

Dit was de tiende overwinning op rij voor Usman en zijn zesde achter elkaar in de UFC. Daarna daagde hij Rafael dos Anjos uit.

Ledet op souplesse langs Anyanwu
In het openingsgevecht van het main card versloeg Justin Ledet laatkomer Zu Anyanwu, die het gevecht met amper een week voorbereiding aannam. Anyanwu deed zijn best, maar de verfijnde bokstechniek van Ledet overtuigde de twee juryleden meer. Ledet won hierdoor via verdeeld jurybesluit: 2x 29-28, 1x 28-29.

Ledet nam weinig risico en leunde een kwartier lang op zijn boksachtergrond. Met scherpe jabs hield hij de afstand tussen hem en Anyanwu zodanig dat Zu The 8th Wonder niet té dichtbij kwam voor een uithaal met rechts. Anyanwu ging daar wel meerdere malen voor en kwam dichtbij, maar kon het doelwit niet feilloos raken. Daar was de verdediging van Ledet te goed voor.

Veel inzet toonde Ledet desondanks niet, waardoor het publiek halverwege ronde twee ging joelen. In drie ronden viel dan ook geen knock-out. Ledet won dus en was allerminst tevreden dat een jurylid de winst aan Anyanwu gaf.

De volledige resultaten:
Main card:
Luke Rockhold verslaat David Branch via TKO, 4:04 in ronde 2
Mike Perry verslaat Alex Reyes via knock-out, 1:19 in ronde 1
Anthony Smith verslaat Hector Lombard via TKO, 2:33 in ronde 3
Gregor Gillespie verslaat Jason Gonzalez via submissie (arm-triangle choke), 2:11 in ronde 2
Kamaru Usman verslaat Sergio Moraes via knock-out, 2:48 in ronde 1
Justin Ledet verslaat Zu Anyanwu via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Prelims op UFC Fight Pass:
Olivier Aubin-Mercier verslaat Tony Martin via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Daniel Spitz verslaat Anthony Hamilton via TKO, 0:24 in ronde 1
Uriah Hall verslaat Krzysztof Jotko via knock-out, 2:25 in ronde 2
Gilbert Burns verslaat Jason Saggo via knock-out, 4:55 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Gregor Gillespie vs. Jason Gonzalez
Performance of the Night: Mike Perry & Uriah Hall