UFC Fight Night 115 voorspellingen

0
676
Foto: UFC

Het tweede UFC-evenement ooit op Nederlandse bodem. UFC Fight Night 115 vindt vandaag plaats in de Rotterdamse Ahoy met een belangrijke partij voor Stefan Struve als afsluiter. The Skyscraper neemt het op tegen Alexander Volkov, die nog ongeslagen is na twee partijen in de UFC. Volkov staat boven Struve, maar de Nederlander heeft erg veel vertrouwen.

Voor de rest staan er weinig namen die in het oog springen op dit evenement. Nederlanders zullen ongetwijfeld ook komen om voor Siyar Bahadurzada te vechten, die tegen een redelijk onbekende vecht in de Australiër Rob Wilkinson. Dit wordt Bahadurzada’s eerste partij sinds UFC 196, wat volgens The Great geen probleem moet zijn. Wilkinson is een van zeven nieuwkomers in de UFC, die allemaal hun stempel willen drukken in Ahoy.

Leon Edwards vs. Bryan Barberena
Leon Edwards is de grote favoriet, maar Barberena is een taaie vechter die bekend staat als een gevaarlijke underdog. Dit liet hij zien tegen Warlley Alves en Sage Northcutt, die hij met taaiheid en worstelvaardigheden genoeg problemen bezorgde. Edwards is bezig aan een goede reeks met drie overwinningen op rij, die hij vorig jaar mei begon in Ahoy. Tegen Tumenov liet hij zien dat hij ook op de grond het een en ander kan, maar waarschijnlijk zal hij in Ahoy staand de dienst willen uitmaken. Als hem dat lukt, ligt de winst voor het grijpen. Dat gezegd hebbende, moet Bam Bam niet afgeschreven worden.

Winnaar: Leon Edwards
Wijze: Verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Siyar Bahadurzada vs. Rob Wilkinson
Voor het eerst sinds 2010 vecht Siyar Bahadurzada weer in Nederland. Zijn laatste acht partijen voor het Nederlandse publiek won hij, maar een gevecht in de UFC is andere koek. In Rob Wilkinson treft hij een ongeslagen vechter die ongeveer vijf weken voorbereiding had en in oktober voor het laatst vocht.

Wat we van Bahadurzada weten is dat hij de partij staande willen houden, hoewel hij op de grond ook wel uit de voeten kan. Wilkinson is groot en heeft zeven centimeter in lengte mee, dus moet The Great een manier vinden om daar een weg omheen te banen. Té agressief vechten is dus een risico, aangezien Razor primair een grondvechter is die meerdere gevechten won met ground-and-pound vanuit mount. Bahadurzada heeft daar ongetwijfeld op getraind, want zo’n vechter was zijn oorspronkelijke tegenstander, Abu Azaitar, ook. Mits The Great dus blessurevrij is, zoals hij zelf zegt, en zijn niveau bereikt, wint hij. Wilkinson is een taaie, dus zomaar wegzetten zit er niet in.

Winnaar: Siyar Bahadurzada
Wijze: TKO, ronde 3

Marion Reneau vs. Talita de Oliveira
Talita de Oliveira is de late vervanger van Germaine de Randamie en neemt het gevecht met de gevaarlijke Marion Reneau aan met een paar dagen voorbereiding. Geen gemakkelijke opgave. De Braziliaanse won al haar gevechten op submissie en lijkt dus primair een grondvechtster, wat stilistisch gezien goed is voor Reneau. De Amerikaanse, die als eerste veertigjarige vrouw de Octagon instapt, is namelijk ook goed op grond, maar kan zich makkelijk aanpassen naar een pure staande vechtster. Dit liet ze onder meer zien tegen Bethe Correia (ook primair een staande vechtster). Staand zal The Belizean Bruiser dus winnen, mede doordat ze op de grond vaardig genoeg is om te overleven.

Winnaar: Marion Reneau
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-26)

Stefan Struve vs. Alexander Volkov
Stefan Struve vecht voor de tweede keer een UFC-partij in Ahoy. Ditmaal niet in het co-main event, maar in de hoofdpartij tegen Alexander Volkov. De twee staturen van de boomlange vechters is uitgebreid besproken in aanloop naar dit gevecht, wat een interessant schouwspel belooft te worden.

(voor de voorbereiding op deze partij spraken we met Semmy Schilt en Steve Mowry, een van Struve’s vaste trainingspartners)

Volkov vecht altijd ‘lang’. Lange stoten, baas zijn over de afstand en niet te dichtbij het spervuur van de tegenstander komen. Tegen Struve zijn veel van deze wapens geneutraliseerd, aangezien The Skyscraper nóg langer is en op de voeten ook goed kan knokken. Zijn stijl geeft niet weg dat hij langste vechter in de UFC-historie is. Zijn verdediging tegen strikes in de UFC ligt namelijk op 48%, hoewel dat mede komt door het begin van zijn achttien UFC-partijen. Volkov is accuraat, wat dus een gevaar kan zijn.

Struve zal ongetwijfeld moeten variëren, want Drago kan met zijn spelletje makkelijk drie van vijf ronden winnen of een late stop forceren. De Beverwijker moet dus alles in zijn gereedschapskist gaan gebruiken om Volkov niet in de wedstrijd te laten komen: trappen, stoten, clinches en takedowns. De Rus staat niet bekend als een grondvechter, dus daar kan Struve het verschil maken om zijn achttiende winst via submissie te scoren. Waarschijnlijk gebeurt dit later in de partij, als Volkov minder energie heeft en makkelijker naar de grond te krijgen is en te houden.

Winnaar: Stefan Struve
Wijze: Submissie (D’Arce choke), ronde 4

PRELIMS:
Darren Till vs. Bojan Velickovic Darren Till
Mairbek Taisumov vs. Felipe Silva Mairbek Taisumov
Michel Prazeres vs. Mads Burnell Mads Burnell
Rustam Khabilov vs. Desmond Green Rustam Khabilov

Francimar Barroso vs. Aleksandar Rakic Aleksandar Rakic
Bojan Mihajlovic vs. Abdul-Kerim Edilov Abdul-Kerim Edilov
Mike Santiago vs. Zabit Magomedsharipov Zabit Magomedsharipov
Andrew Holbrook vs. Thibault Gouti Andrew Holbrook

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Geen
Performance Of The Night: Stefan Struve, Siyar Bahadurzada, Darren Till en Abdul-Kerim Edilov

FIGHTER TO WATCH

Stefan Struve
Het is niet gek dat Struve al jarenlang wordt geassocieerd met woorden als ‘lang’, ‘groot’ en ‘enorm’, maar in deze partij valt er meer te winnen dan de titel van ‘de winnaar van het langste UFC-gevecht ooit’. Met de huidige staat van de UFC-zwaargewichtdivisie, kan de winnaar van deze partij zich heel dichtbij een titelgevecht knokken. Mogelijk zal daarna nog een keer winnen genoeg zijn voor een gevecht om het goud.

Struve is na achttien UFC-gevechten waarschijnlijk nooit dichterbij een titelgevecht geweest als nu en krijgt alle druk mee als de thuisvechter in Ahoy. Hij draagt dit evenement met zijn naam en zou dus eindelijk over die hobbel kunnen komen van echte kanshebber. Verlies is waarschijnlijk niet fataal, maar zal hem toch ver terugsturen in de rij.