UFC Fight Night 113: Ponzinibbio maakt snel werk van Nelson

0
933
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Santiago Ponzinibbio heeft zijn grootste overwinning tot nu toe geboekt. De Argentijn versloeg Gunnar Nelson in 82 seconden via knock-out.

Hoewel het gevecht kort was, begon Ponzinibbio als de mindere. Nelson startte feller met snelle aanvallen en stootcombinaties die Gente Boa op zijn hoede zette. Toch waren die oplevingen ook Nelsons ondergang. Bij de derde opleving van de IJslander raakten zijn stoten niet vol, maar een rechterstoot van de counterende Ponzinibbio wel.

Nelson vloog dankzij de stoot door de kooi tegen het gaas aan, waarna Ponzinibbio het alleen nog hoefde af te maken. Dat deed hij met een rechte linkerstoot precies op Gunni‘s gelaat. Nelson zakte door z’n hoeven en het gevecht was voorbij. De ground-and-pound die daarna nog volgde was eigenlijk overbodig.

Na het gevecht zette Ponzinibbio de UFC-weltergewichtdivisie op scherp. Hij zei dat hij de beste staande vechter van de gewichtsklasse is en kampioen wordt.

Calvillo met moeite langs Calderwood
Hoewel ze met een groot verschil op de scorekaarten van de jury won, had Cynthia Calvillo grootse moeite met thuisfavoriet Joanne Calderwood. De Amerikaanse won na drie ronden met 2x 30-27 en 1x 29-28 van de jury. Dat gezegd hebbende, konden de scorekaarten elke kant op.

Het was een duidelijk gevecht tussen striker en grappler. Calderwood nam het midden van de Octagon in en hield Calvillo op afstand met trappen en stoten, terwijl haar opponente het gevecht naar de grond wilde halen. Dat ging niet makkelijk, maar Calvillo raakte ook veel stoten. Hierdoor ging het erg gelijk op en was het moeilijk te scoren. Calvillo scoorde met oplevingen, maar als deze mislukten kon Dr. Kneevil het heft in handen nemen met haar stoten en, voornamelijk, trappen. De Schotse scoorde op een constant tempo, die Calvillo met oplevingen probeerde te verstoren.

Calvillo had twee duidelijke hoogtepunten: aan het einde van de eerste en derde ronde kon ze op Calderwoods komen en dichtmaal de winst via rear-naked choke komen, maar de Schotse verdedigde zich adequaat. De winst via submissie gaf het haar uiteindelijk niet, maar waarschijnlijk wel het voordeel van de jury.

Felder maakt gehakt van Ray
Paul Felder zette een sterk optreden neer tegen Stevie Ray. The Irish Dragon, die zijn vader verloor voor het begin van zijn trainingskamp voor deze partij, won met knock-out dankzij een knie in de clinch en harde ellebogen op de grond.

Ray was degene die voor een takedown tegen de kooi ging, maar Felder bleef staan en ging daar het gevecht aan. In de clinch kreeg hij zijn handen achter Ray’s hoofd en niet lang daarna vloerde hij de Schot met een harde knie. Braveheart bleef in het gevecht, maar moest daarna wel stoten eten vanuit full guard. Die waren niet doorslaggevend, maar de ellebogen die de Amerikaan vervolgens raakte wel. Felder stuiterde Ray’s hoofd twee tot drie keer op het canvas met spijkerharde ellebogen, waardoor de Schot buiten westen raakte.

Marshman slaat zich langs Janes
Jack Marshman heeft zich hersteld van zijn verliespartij tegen Thiago Santos. De Welshman versloeg Canadees Ryan Janes: 3x 30-27.

In de eerste acht minuten was het al duidelijk: Marshman was een betere bokser. Janes wilde het wel staand uitvechten, maar at vele stoten en bracht weinig variatie. Marshman varieerde ook niet, maar dat was niet nodig. Hij sloeg de langere Canadees keer op keer met zijn linkerstoten tegen de middel en hoofd. In de tweede helft veranderde Janes van tactiek. Hij begon te variëren en zijn lengte te gebruiken, waardoor hij naar voren kwam en punten scoorde. Marshman veranderde niet van vechtwijze, maar rollen wel. Het werd dus spannend bij het oproepen van de winnaar, wat uiteindelijk Marshman bleek.

Rountree verpest thuiskomt Craig
Khalil Rountree maakte zich niet zo populair door de Schot Paul Craig knock-out te slaan in de eerste ronde. De Amerikaan maakte gebruik van Craigs twijfelachtige staande werk. Na een hoge trap liep Craig hard in op Rountree’s korte opstoot.

Rountree had duidelijk het voordeel staand. Craig, die het gevecht naar de grond wilde halen om zijn BJJ-vaardigheden te gebruiken, hield afstand en kwam niet verder dan slappe beentrappen. Overtuigend dichtbij komen lukte hem niet. Rountree’s harde stoten waren een te groot gevaar want hij gooide alles met scherp. Dit bleek wel aan het einde van de eerste ronde. Na een trap richting Craigs hoofd, kwam The Bear Jew naar voren en vloerde Rountree hem met een korte opstoot. Vervolgens gooide de Amerikaan loeiharde ground-and-pound om het gevecht vlak voor het eindsignaal van de eerste ronde te winnen.

Willis met moeite langs Mulheron
Justin Willis won het openingsgevecht van het main card. De vechter van American Kickboxing Academy kreeg de winst toebedeeld via unaniem jurybesluit: 3x 30-27. Het gevecht zelf was niets om over naar huis te schrijven.

Partijen op zwaargewicht gaan meestal twee kanten op: een loeiend harde knock-out of een saai gevecht waarin twee grote jongens na drie ronden happend naar lucht eindigen. Dit was een duidelijk geval van het tweede. Willis en Mulheron kwamen niet zo goed uit de verf en deden niet zoveel significants om de interesse van de kijkers te trekken. Willis deed iets meer staand en kon in elke ronde ook takedowns doen, waardoor hij de winst van de jury kreeg. Niet dat het heel veel mensen in de SSE Hydro interesseerden.

De volledige resultaten:
Main card:
Santiago Ponzinibbio verslaat Gunnar Nelson via knock-out, 1:22 in ronde 1
Cynthia Calvillo verslaat Joanne Calderwood via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Paul Felder verslaat Stevie Ray via knock-out, 3:57 in ronde 1
Jack Marshman verslaat Ryan Janes via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Khalil Rountree verslaat Paul Craig via knock-out, 4:56 in ronde 1
Justin Willis verslaat James Mulheron via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Prelims:
Danny Roberts verslaat Bobby Nash via knock-out, 3:59 in ronde 2
Alexandre Pantoja verslaat Neil Seery via submissie (rear-naked choke), 2:31 in ronde 3
Galore Bofando verslaat Charlie Ward via knock-out, 2:10 in ronde 1
Danny Henry verslaat Daniel Teymur via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 29-26)

Vroege prelims:
Brett Johns verslaat Albert Morales via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-25)
Leslie Smith verslaat Amanda Lemos via TKO, 2:53 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Danny Henry vs. Daniel Teymur
Performance of the Night: Santiago Ponzinibbio & Paul Felder