UFC Fight Night 112: Lee boekt controversiële zege op Chiesa

0
828
Foto Brandon Magnus/Zuffa LLC via Getty Images

Kevin Lee heeft het heetgebakerde gevecht met Michael Chiesa gewonnen, zij het met controverse. The Motown Phenom werd tot winnaar uitgeroepen dankzij een rear-naked choke in de eerste ronde, hoewel Chiesa zich nooit gewonnen gaf door af te kloppen.

Het was een teleurstellend eind van een partij die erg veelbelovend begon. Beide vechters waren erg energiek en konden niet wachten om elkaar te bestrijden. Nadat Lee zijn eerste takedown deed door Chiesa op te tillen en tegen het canvas te gooien, counterde The Maverick venijnig met een armklem die uiteindelijk geen gevaar vormde. Direct daarna probeerde Chiesa een triangle choke en nog een armklem, maar dit gaf Lee de openings om op Chiesa’s rug te komen.

Eenmaal daar was Lee oppermachtig en actief. Hij had een strakke body triangle en behield positief om vele stoten uit te delen. Ook deed hij vele pogingen om een verwurging te doen, die hij na ruim een minuut ook pakte. Chiesa moest verdedigen en vocht tegen de handen van Lee en de verwurging, maar voorkwam niet dat hij verwurgd werd.

Lee leek dus op de winst af te stevenen met de verwurging, maar toen hij ook daadwerkelijk tot winnaar uitgeroepen kon worden was het alsnog te vroeg. Toen Chiesa de handen van Lee een paar seconden losliet, gaf dat scheidsrechter Mario Yamasaki de impressie dat The Maverick bewusteloos was en beëindigde hij de partij. Maar dat was Chiesa niet en daarbij klopte hij ook niet af, waardoor The Maverick direct klaagde toen Yamasaki het gevecht stopte.

Rematch
Het kon Lee echter weinig boeien dat er controverse was. Hij vierde zijn winst als een legitieme overwinning en kreeg naderhand ook nog 50.000 dollar bonus voor zijn optreden. “Ik deed gewoon wat de scheidsrechter me opdraagde. Hij zei ‘stop’, dus ik stopte. Als hij (Chiesa) het nogmaals wil doen, dan kan dat. Maar wees voorbereid op nog meer van dit”, aldus Lee na het gevecht.

Chiesa (uiteraard) was minder blij: “Ik wilde er gewoon uit. Ik zeg niets over de arbitrage, maar Kevin: ik zie je in december in Detroit (Lee’s thuisstad, red.) voor de rematch. Laten we de hype levend houden.”

Boetsch trapt zich naar zege op Hendricks
Tim Boetsch boekte een knappe overwinning op Johny Hendricks. The Barbarian versloeg de voormalig UFC-kampioen in diens thuisstad via TKO in de tweede ronde dankzij een rake trap tegen het hoofd.

In de eerste ronde scoorde Boetsch punten met lagere trappen en stoten. Hij cirkelde goed van Hendricks’ sterke linkerstoot weg en won de eerste vijf minuten op volume. Hendricks, die twee pond te zwaar was op de weging en daarmee voor de vierde keer met overgewicht vocht, kon zijn stempel niet drukken en moest nog loskomen. Hij kwam wel naar voren, maar profiteerde daar niet van.

Nog voordat Hendricks in zijn spel kwam in ronde twee, was het gevecht voorbij. Nadat Boetsch deed alsof hij een trap gooide, werd Hendricks alert en zakte zijn handen. Nadat Boetsch zich kort terugtrok, gooide hij alsnog een perfecte trap tegen het hoofd van Big Rigg. Hendricks was duidelijk aangeslagen en The Barbarian rook bloed, waardoor hij agressief stoten gooide tot de scheidsrechter het gevecht stopte.

Penn overrompeld door Siver
In het eerste gevecht van het main card verloor BJ Penn van Dennis Siver. De Amerikaan verloor zijn vijfde gevecht op rij doordat hij na vijftien minuten tot verliezer werd uitgeroepen door een tam optreden

Penn vocht met een laag volume, at veel stoten en trappen en was absoluut niet agressief. Los van een rake opstoot in de tweede ronde die Siver vloerde en een paar directe stoten, werd hij compleet gedomineerd door de Duitser met verschillende stoot- en trapcombinaties. In de derde ronde had Penn helemaal niets in de melk te brokkelen. Siver kon daarin doen wat hij wil, wat uiteindelijk ook op de scorekaarten van de jury terug te zien was. Die ene rake opstoot gaf nog hoop op winst, maar dat vervaagde compleet in het slot.

Herrig overklast Kish
Felice Herrig gaf TUF 20-huisgenoot Justine Kish haar eerste verliespartij. Lil’ Bulldog won via unaniem jurybesluit in een dominant optreden. Voortijdig afmaken zat er niet in, dankzij de taaiheid van Kish.

Herrig was overal beter. De eerste ronde won ze op de grond door constant in betere posities te komen. In de tweede ronde leunde ze voornamelijk op haar kickboksachtergrond om Kish simpel van zich af te houden en schade te doen. Het gevecht leek toen al bijna in de tas, maar in de slotronde Herrig bleef ervoor gaan en deed ze een vroege takedown. Daar domineerde ze op Kish’ rug en in mount op weg naar de winst. Het hoogtepunt was de rear-naked choke die Herrig deed. Kish kwam daarmee een halve minuut in hele diepe problemen, maar toch worstelde ze zich er knap uit. Dit deed niet af van Herrigs winst, die de overduidelijke winnares was.

Reyes maakt bliksemdebuut
Dominick Reyes zette een perfect UFC-debuut neer door Joachim Christensen in 29 seconden knock-out te slaan. De ongeslagen vechter ging als een mes door warme boter langs Christensens verdediging met rechter- en linkerstoten, waardoor de Deen vroeg door zijn hoeven zakte en daarna rijp voor de slacht was. Garcia won zijn zevende profpartij dankzij dertien rake stoten en er maar een te incasseren.

Means slaat aanval Garcia af
Tim Means versloeg Alex Garcia via jurybesluit. In een partij met weinig hoogtepunten werd The Dirty Bird na drie ronden benoemd tot winnaar.

Beide vechters hadden moeite om de trekker over te halen en offensief te vechten. Garcia had het moeilijk met Means’ lengte en verdediging tegen takedowns, terwijl de Amerikaan niet profiteerde van Garcia’s tekortkomingen. Hierdoor kreeg Means naarmate het gevecht vorderde steeds meer het heft in handen zonder er iets uit te halen. Dat gaf het gevecht geen kwaliteitsimpuls en kwam ook op gejoel te staan. Means werd de winnaar, maar was alles behalve overtuigend.

De volledige resultaten:
Main card:
Kevin Lee verslaat Michael Chiesa via submissie (rear-naked choke), 4:37 in ronde 1
Tim Boetsch verslaat Johny Hendricks via TKO, 0:46 in ronde 2
Felice Herrig verslaat Justine Kish via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 29-27)
Dominick Reyes verslaat Joachim Christensen via TKO, 0:29 in ronde 1
Tim Means verslaat Alex Garcia via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Dennis Siver verslaat BJ Penn via meerderheidsbesluit (29-28, 29-27, 28-28)

Prelims:
Clay Guida verslaat Erik Koch via unaniem jurybesluit (29-28, 29-26, 30-27)
Marvin Vettori verslaat Vitor Miranda via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Carla Esparza verslaat Maryna Moroz via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Darrell Horcher verslaat Devin Powell via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Vroege prelims:
Jared Gordon verslaat Michel Quinones via TKO, 4:24 in ronde 2
Tony Martin verslaat Johnny Case via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Jeremy Kimball verslaat Josh Stansbury via TKO, 1:21 in ronde 1

Bonus awards
Fight of the Night: Geen
Performance of the Night: Jeremy Kimball, Dominick Reyes, Tim Boetsch en Kevin Lee