UFC Fight Night 108: Swanson laat zich niet verrassen door Lobov

0
874
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Zoals velen hadden verwacht, heeft Cub Swanson zijn gevecht tegen Artem Lobov gewonnen. De Amerikaanse routinier versloeg The Russian Hammer via unaniem jurybesluit na een leuk gevecht: 2x 49-26 en 1x 50-45. Lobov verweerde zich goed in het main event van UFC Fight Night 108 in Nashville, maar was simpelweg een maatje te klein.

Het duurde even voordat Swanson op gang kwam. Lobov scoorde een vroege takedown via de clinch en kon Killer Cub niet op de grond houden, maar scoorde staand ook zijn punten met beentrappen en stoten. Swanson liet zich het kaas van het brood eten omdat hij niet agressief werd.

In de tweede ronde zette Swanson aan. Hij begon zijn ritme te vinden en zette Lobov op scherp met een linkertrap tegen het hoofd. Hiermee zette Killer Cub de toon voor de rest van zijn optreden. The Russian Hammer was niet geheel kansloos en wist nog stoten en beentrappen te plaatsen, maar zat onder het niveau van zijn tegenstander die harde stoten en trappen raakte. Dit werd ook duidelijk op de grond waarbij Swanson boven de sterkere was.

Naarmate het gevecht duurde werd duidelijk dat Swanson zijn vierde winst op rij zou boeken. De manier waarop was echter anders dan velen hadden verwacht. Lobov behaalde het eindsignaal, waar hij veel respect mee verdiende. Daar was in de derde ronde nog twijfel over door een lelijke snee bij zijn linkeroog, maar dat baatte uiteindelijk niet.

Op de scorekaarten van de jury was het niveauverschil zichtbaar. Naderhand liet Swanson zijn ambities weten: “Ik wil de winnaar van Holloway-Aldo. Het is tijd. Ik heb negen van elf gevechten gewonnen, laten we het doen.”

Iaquinta schittert in eerste gevecht sinds april 2015
Iets meer dan twee jaar geleden won Al Iaquinta een controversieel gevecht tegen Jorge Masvidal via verdeeld jurybesluit, waarbij hij een onvergetelijk interview gaf en het publiek compleet uitschold. Op zaterdag in Nashville was het een compleet ander optreden tegen Diego Sanchez. Ragin’ Al had namelijk maar 98 seconden nodig om zijn tegenstander knock-out te slaan in de eerste ronde.

Na kort aftasten was het technische verschil al duidelijk. Iaquinta, die vroeg een trap tegen zijn kruis kreeg, ontweek de lange zwaaien van The Nightmare The Dream The Nightmare Lionheart eenvoudig en behield constant afstand. Dat er vervolgens zo snel een einde aan kwam hadden waarschijnlijk velen niet verwacht. Sanchez zocht dekking nadat Iaquinta een combinatie opende opende een combinatie met een linkerhoek om seconden later weer uit zijn dekking te komen voor een stoot. Hierbij pakte Iaquinta zijn kans om met een loepzuivere rechterstoot gooien en Sanchez te vloeren. Dit was het begin van het einde. Iaquinta rook bloed en het gevecht staande en Lionheart leek meer boos dan aangeslagen. Die grimas was echter schijnbedriegd, want Iaquinta vloerde de routinier opnieuw na nog een loepzuivere rechterstoot. Hierna was scheidsrechter John McCarthy overtuigd genoeg om het gevecht te stoppen. Iaquinta boekte zijn vijfde overwinning op rij.

Na het gevecht was Iaquinta toch weer ontevreden met de UFC, aangezien hij geen bonus kreeg voor zijn overwinning. Dit uitte hij via Twitter.

Iquinta

Saint Preux doet tweede Von Flue Choke
Ovince Saint Preux stond met zijn rug tegen de muur na drie verliespartijen achter elkaar, maar versloeg Marcos Rogério de Lima overtuigend in zijn thuisstaat. OSP boekte zijn tweede winst via Von Flue Choke in de UFC, wat tevens de derde Von Flue Choke ooit in de Octagon was.

In de eerste ronde was het voornamelijk De Lima die de klok sloeg. De Braziliaan, die vier pond te zwaar inwoog, was agressiever en zette het tempo met stoten en beentrappen. Saint Preux moest daardoor voornamelijk naar achter en zijn spanwijdte gebruiken om aanvallen te plaatsen. Een heel groot verschil in niveau was er niet. In de tweede ronde veranderde het wedstrijdbeeld drastisch door een vroege takedown van Saint Preux. Daar was hij als een vis in het water en gebruikte hij zijn lengte om ground-and-pound te doen. Nadat Pezao zich omhoog wilde werken en OSP zijn positie verdedigde, liet De Lima zich op zijn rug vallen voor een guillotine choke. De kans van slagen was echter heel klein, aangezien OSP in half guard lag en zijn tegenstander tegen wand van de kooi drukte. Toch hield De Lima vast aan de verwurging, wat hem fataal werd want Saint Preux wurmde zich in de positie voor een Von Flue Choke. Die kreeg hij ook, waardoor De Lima afklopte.

Dodson wint zonder te imponeren
John Dodson herstelde zich van zijn laatste verliespartij tegen John Lineker. The Magician versloeg Eddie Wineland via unaniem jurybesluit: 2x 30-27 en 1x 29-28. De vonken spatte niet af van het gevecht.

Dodson had een duidelijk voordeel in snelheid en explosiviteit, waardoor Wineland niet in zijn ritme kwam. De oud-kampioen van WEC mistte voornamelijk, maar kwam nooit in gevaar. Dodson profiteerde namelijk niet van de openingen die hij kreeg. Wineland was eentonig en wilde alles met zijn handen doen, terwijl Dodson voor de counter ging maar nooit de trekker overhaalde. Hierdoor werd het een vervelend gevecht. The Magician was superieur door zijn verdediging, maar was aanvallend niet daadkrachtig. Hij won dankzij de volume die er wel uitkwam: 48 van zijn 103 aanvallen raakte, oftewel zo’n 46 procent. Wineland raakte maar 21 van zijn 138 aanvallen, een schamele 15 procent.

Ray komt moeilijke start te boven tegen Lauzon
Stevie Ray vocht voor het eerst in Amerika in een wedstrijd die hij nog lang zal onthouden. Tegen de Amerikaan Joe Lauzon werd hij in de eerste ronde zwaar gedomineerd, maar de Schot kon na vijftien minuten toch zijn handen in de lucht gooien dankzij een sterk slot. Braveheart won via meerderheidsbesluit: 28-27, 29-27, 28-28.

Na zijn eerste trap deed Lauzon direct een takedown om op de grond zijn kwaliteiten tonen. Ray verweerde zich hevig, maar kon niet ontsnappen aan vele ellebogen en overnames van J-Lau. Een dominante ronde voor Lauzon, die uiteindelijk zijn tol zou eisen. Ray had een duidelijk plan dat hij geen trap meer zou gooien en alleen nog zijn handen laat spreken en dat werkte. Lauzon was vermoeid door die eerste vijf minuten en had moeite om een tweede grondgevecht aan te gaan. Daardoor kon Ray scoren, hoewel hij halverwege de tweede ronde toch weer op zijn rug eindigde. Ditmaal was de schade beperkt. De slotronde was een kopie. Ray scoorde veel punten met zijn staande kwaliteiten, maar moest toch een takedown verwerken. Maar nadat hem dat lukte, zette hij een ijzersterke eindsprint in. Lauzon zat er doorheen en moest in de slotminuut vele harde stoten eten van de opgeleefde Ray. Die eindsprint was uiteindelijk doorslaggevend voor het jurybesluit, aangezien twee juryleden deze 10-8 in het voordeel van de Schot scoorde. Daarmee compenseerde Ray zijn slechte start.

Elleboog doorslaggevend voor Perry tegen Ellenberger
Mike Perry boekte een grote overwinning door Jake Ellenberger te verslaan via een harde knock-out. Platinum versloeg zijn tegenstander in de tweede ronde en herstelde zich van zijn eerste verlies als prof.

Ellenberger begon gedisciplineerd en wilde zijn grondvaardigheden mixen met staande aanvallen, terwijl Platinum vanaf het begin een doel had: Ellenberger buiten westen slaan. Perry was de agressievere vechter en stoomde meer op en verdedigde de takedown-pogingen met stoten en voorwaartse trappen. Hierdoor waren de eerste vijf minuten voor hem, hoewel Ellenberger nog volop in de wedstrijd zat. Na een minuut in de tweede ronde kon hij Perry goed raken met een linkerstoot, maar helemaal onder de indruk was Platinum daar niet van. De granieten kin van Perry was niet gekraakt, maar even later wel andersom. Perry trof doel met een linkerhoek die de routinier directe vloerde en daarna hij hij er vol op. Ellenberger clinchte en kon daardoor opstaan, maar hij geen antwoord op een loepzuivere rechterelleboog van Perry tegen het gelaat die volgde. Ellenberger ging gestrekt, Perry kon breakdancen om zijn winst te vieren.

De volledige resultaten:
Main card:
Cub Swanson verslaat Artem Lobov via unaniem jurybesluit (2x 49-46, 1x 50-45)
Al Iaquinta verslaat Diego Sanchez via knock-out, 1:38 in ronde 1
Ovince Saint Preux verslaat Marcos Rogério de Lima via submissie (Von Flue Choke), 2:11 in ronde 2
John Dodson verslaat Eddie Wineland via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Stevie Ray verslaat Joe Lauzon via meerderheidsbesluit (28-27, 29-27, 28-28)
Mike Perry verslaat Jake Ellenberger via knock-out, 1:05 in ronde 1

Prelims:
Thales Leites verslaat Sam Alvey via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Brandon Moreno verslaat Dustin Ortiz via submissie (rear-naked choke), 4:06 in ronde 2
Scott Holtzman verslaat Michael McBride via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)
Danielle Taylor verslaat Jessica Penne via unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Vroege prelims:
Alexis Davis verslaat Cindy Dandois via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Bryan Barberena verslaat Joe Proctor via TKO, 3:30 in ronde 1
Hector Sandoval verslaat Matt Schnell via knock-out, 4:24 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Cub Swanson vs. Artem Lobov
Performance of the Night: Mike Perry & Brandon Moreno