UFC Fight Night 106: Gastelum heeft geen kind aan Belfort

0
645
Foto: Buda Mendes/Zuffa LLC via Getty images

Kelvin Gastelum heeft Vitor Belfort in zijn achtertuin verslagen. De Amerikaan sloeg The Phenom in vier minuten knock-out in het main event van UFC Fight Night 106 in Fortaleza. De 25-jarige Gastelum blijft hiermee ongeslagen op 185 pond.

Belfort had van begin tot eind weinig in de melk te brokkelen. De kalme Gastelum nam vanaf het startsignaal de controle over het midden van de kooi en ging goed om met de bekende oplevingen van zijn legendarische opponent. Onder de indruk was hij niet. Helemaal nadat hij een goede rechterstoot raakte kwam hij in z’n ritme en liet hij zijn snelle stootcombinaties los. Los van een explosieve draaiende trap, deed Belfort daarna niets meer.

Gastelum verspilde geen tijd. Na iets meer dan een halve ronde minuten vloerde hij zijn opponent met een goede combinatie en rook hij bloed. Het gevecht was toen nog niet helemaal voorbij toen Belfort de ground-and-pound van Gastelum overleefde en het tempo op grond omlaag ging, maar dat wat slechts uitstel van executie. Gastelum deelde even later een mokerslag uit met links die de bebloede Belfort directe weer vloerde. Scheidsrechter John McCarthy maakte daarna snel een einde aan de partij voordat Gastelum nog meer schade deed.

Op dat moment kon je een speld horen vallen in de Centro de Formação Olímpica do Nordeste. Belfort, die in april 40 kaarsjes uitblaast, verloor zijn derde gevecht achter elkaar via knock-out, maar liet weten dat hij het laatste gevecht op zijn UFC-contract wilde voltooien op UFC 212 in Rio de Janeiro.

Shogun wint weer eens drie op rij
Mauricio Shogun Rua heeft voor het eerst in tien jaar drie gevechten op een rij gewonnen. De Braziliaan versloeg Gian Villante via TKO in de derde ronde van een amusant gevecht.

In de actievolle openingsronde gooiden Rua en Villante harde stoten over en weer. Rua kwam daar beter uit, maar ging, net als Villante, defensiever vechten in de tweede ronde. Toch was Rua beter want Villante zich het kaas van het brood eten. Dit was de basis voor vroeg einde in de derde ronde. Villante moest aanzetten om nog kans te hebben op winst en ging onbesuisd naar voren. Rua liet hem daarvoor boeten met een harde rechterstoot die hem direct op rolschaatsen zette, waarna Shogun bloed rook. Na een rake trap tegen het hoofd bleef Shogun aanzetten zoals zijn agressieve zelf van jaren terug en sloeg hij tot scheidsrechter Mario Yamasaki Villante uit z’n lijden verloste tegen de kooi.

Barboza gaat viral met snoeiharde knie
Edson Barboza heeft tegen Beneil Dariush weer eens bewezen dat hij een van de meest spectaculaire vechters in de UFC is. De Braziliaan won op adembenemende wijze met een opspringende knie in de tweede ronde, wat voor een nieuw hoogtepunt in zijn UFC-loopbaan zorgde. De 31-jarige Braziliaan boekte zijn derde winst op een rij.

Dariush ging het staande gevecht niet uit de weg en ging agressief naar voren. Beide vechters scoorden daardoor voornamelijk met stoten en Barboza’s bekende beentrappen waren geen factor. Na de eerste ronde leek Benny dus een goed plan te hebben. Wat er in de tweede ronde gebeurde kon hij niet plannen. Daarin hield Barboza hem op afstand met stoten en vond hij zijn ritme. De Braziliaan trapte dus ook meer, wat de basis vormde voor het spectaculaire einde. Toen Dariush naar voren kwam een jabte, reageerde Barboza door op te springen met zijn knie op de kin van Benny. Dariush was compleet buiten westen en iedereen in de Centro de Formação Olímpica do Nordeste uit z’n bol. Wat. Een. Knock-out.

Borg boekte grote overwinning Formiga
Ray Borg heeft een grote stap richting een titelgevecht gedaan. The Tazmexican Devil versloeg Jussier Formiga na vijftien minuten: 3x 29-28. De vijfde overwinningen in zeven gevechten voor Borg.

Vooraf werd ongetwijfeld een grondgevecht tussen twee specialisten verwacht, maar het gevecht bleef grotendeels staand. Borg was de agressievere vechter en Formiga counterde, wat zorgde voor een gelijkopgaande eerste twee ronden. Borg was aanvallender door stoten en trappen af te wisselen met takedowns, hoewel Formiga goed meedeed omdat Borg veel aanvallen niet helemaal afmaakte. Hierdoor kwam de Braziliaan in het gevecht en deelde hij goede trappen uit. Dit veranderde in de derde ronde. Borg opende met een takedown-poging en dat werd het startsignaal voor een snel en interessant worstel- en grondgevecht. Formiga kwam twee keer op Borgs rug, hoewel hij daarbij een keer de kooi misbruikte, maar Borg herstelde, kwam bovenop en was veel agressiever. Dankzij ground-and-pound won hij de derde ronde en de partij.

Reneau en Correia schrikken van remise
Marion Reneau en Bethe Correia waren allebei ontevreden over hun gevecht. Beide vrouwen dachten dat ze recht hadden op winst, maar moesten na vijftien minuten vechten genoegen nemen met een remise. Een jurylid vond dat Reneau net iets meer had gedaan, maar twee juryleden, Tony Weeks en Guilherme Bravo, scoorden het 28-28.

Correia wist de eerste ronde nipt te winnen. Staand was ze misschien minder, maar op de grond en tegen de kooi maakte ze dat goed. De vlammen spatten er niet van af. De ronde die volgde was een duidelijke prooi voor de thuisvechtster. Correia scoorde met counterstoten en controle bovenop in het slot. Hiermee leek ze op winst af te stevenen, maar Reneau liet zich niet uit het veld slaan. The Belizean Bruiser had een vliegende start aan de derde ronde dankzij een rake trap tegen het hoofd en rook bloed. Correia stond op rolschaatsen en wilde de schade beperken met een takedown, die Reneau counterde om bovenop te komen. De Amerikaanse bleef voor een voortijdig einde gaan en gooide ground-and-pound van vele posities, maar The Pitbull bleef strijdbaar. Ze bleef verdedigen en ontsnappen uit moeilijke posities, hoewel die ontsnappingen meestal uitmondden in een andere posities. Toch haalde ze het eindsignaal met Reneau op haar rug. Een duidelijke 10-8-ronde voor Reneau, waardoor het gevecht resulteerde in een remise.

Oliveira neemt revanche op Means
Alex Oliveira heeft wraak genomen op Tim Means. Nadat het eerste gevecht op UFC 207 resulteerde in een No Contest door een illegale knie van The Dirty Bird, wist Cowboy de rematch te winnen op legale wijze via rear-naked choke in de tweede ronde.

Oliveira was vanaf het begin agressief en vastberaden om Means op de grond te bestrijden. Deze strategie zorgde niet direct voor succes, want The Dirty Bird verdedigde goed tegen takedowns en counterde in de slotminuut om zelf bovenop te komen. Het was een verhitte rematch, bleek wel toen Oliveira na de bel van de eerste ronde een trap vanaf zijn rug uitdeelde. Dit kwam hem op een strenge waarschuwing van scheidsrechter John McCarthy te staan, maar niets meer. Om de spanningen te laten zakken wilde Cowboy zijn tegenstander aan het begin van de tweede ronde omhelzen, zonder succes. Tweeënhalf minuut later wikkelde Oliveira toch zijn armen om de Amerikaan. De Braziliaan kwam op Means’ rug met een takedown van achteren en ging direct voor een verwurging. Nadat de arm onder Means’ kin zat, klopte The Dirty Bird snel af.

De volledige resultaten:
Main card:
Kelvin Gastelum verslaat Vitor Belfort via TKO, 3:52 in ronde 1
Mauricio Rua verslaat Gian Villante via TKO, 0:59 in ronde 3
Edson Barboza verslaat Beneil Dariush via knock-out, 3:35 in ronde 2
Ray Borg verslaat Jussier Formiga via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Bethe Correia vs. Marion Reneau eindigt in een remise (2x 28-28, 1x 29-27 Reneau)
Alex Oliveira verslaat Tim Means via submission (rear-naked choke), 2:38 in ronde 2

Prelims:
Kevin Lee verslaat Francisco Trinaldo via submission (rear-naked choke), 3:12 in ronde 2
Sergio Moraes verslaat Davi Ramos via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Joe Soto verslaat Rani Yahya via unaniem jurybesluit (2x 29-27, 1x 29-28)
Michel Prazeres verslaat Josh Burkman via submission (north-south choke), 1:42 in ronde 1

Vroege prelims:
Jeremy Kennedy verslaat Rony Jason via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 29-27)
Paulo Henrique Costa verslaat Garreth McLellan via TKO, 1:17 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Geen
Performance of the Night: Edson Barboza, Kelvin Gastelum, Michel Prazeres & Paulo Borrachinha