UFC on Versus 5: resultaten en discussie

11
761


UFC on Versus 5 werd zondagnacht gehouden in Milwaukee Wisconsin en had een fight card om je vingers bij af te likken. Niet alleen waren het op papier geweldige matchups maar ook in de praktijk bleken ze spectaculair uit de verf te komen. De main card besloeg gevechten als Chris Lytle vs. Dan Hardy, Jim Miller vs. Ben Henderson, Donald Cerrone vs. Charles Oliveira en Amir Sadollah vs. Duane Ludwig. De preliminairy card had ook een paar te gekke gevechten met als hoogtepunt Joseph Benavidez vs. Eddie Wineland en CB Dollaway vs. Jared Hamman.

Het event was zo goed dat deze zeker de moeite waard is om nog even te kijken mocht je hem gemist hebben. Hieronder zal ik drie gevechten van de main card beschrijven.

Chris Lytle vs. Dan Hardy
Voor het gevecht gaf veteraan Chris ‘Lights Out’ Lytle aan dat dit zijn laatste gevecht ging worden. De fulltime firefighter kon niet genoeg tijd opbrengen naast zijn MMA levensstijl en zijn werk als brandweerman om voldoende tijd bij zijn gezin te zijn en dit was voor hem reden om niet meer deel te nemen aan UFC evenementen. Tijdens de weigh-ins zei Chris Lytle tegen Dan Hardy: “This is gonna be my last fight let’s make it a good one,” en aan Dan ‘The Outlaw’ Hardy heb je dan een goede.

Het gevecht werd dan ook wat iedereen hoopte, twee strikers die geen intentie hadden het gevecht naar de grond te brengen en beiden gingen ze voor een staand gevecht. Al gauw werd duidelijk dat ‘Lights Out’ hier in het voordeel was en tracteerde ‘The Outlaw’ op een cursus boksen. Dan Hardy deed erg zijn best om Lytle te counteren maar had zijn dekking iets hoger mogen houden. Keer op keer werd hij verrast door flinke dreunen vanuit alle hoeken. Af en toe was het een wonder dat Hardy niet neer ging, maar dit is mogelijk te danken aan de man in zijn corner genaamd Roy Nelson. Het was drie ronden lang een mooie standup war waar Lytle van gedroomd moet hebben toen hij over het gevecht fantaseerde en de uitkomst had voor hem niet beter gekund. Nadat Hardy een takedown volbracht in de laatste ronde maakte Lytle direct gebruik van zijn submission skills en bracht Hardy in een benauwde positie in een guillotine choke. Hardy was duidelijk verrast en kon geen kant meer op. Zijn enige uitweg was om af te tikken en daarmee bezegelde hij Lytle’s MMA carrière. Lytle won hiermee niet alleen een Fight of the Night, maar ook een Submission of the Night bonus en brengt zichzelf hiermee op een record van 10 fight bonussen in de UFC.
We hebben genoten van Chris Lytle zijn gevechten (6 keer Fight of the Night) en dit gevecht werd door beide partijen in alle opzichten een waardige afsluiter van de avond en Lytle’s carrière.
Chris Lytle verslaat Dan Hardy via submission (guillotine choke) in ronde 3

Jim Miller vs. Ben Henderson
Laat ik gelijk beginnen met de mening dat deze fight absoluut de Fight of the Night award had moeten winnen. Wat een legendarisch goed gevecht en een voorbeeld zoals mixed martial arts door de wereld gezien moet worden. Ben ‘Bendo’ Henderson, vooral bekend van zijn tijd bij de WEC is een geweldige vechter om te zien met zijn vooral ver gevorderde jiu jitsu skills en explosieve stijl nam het op tegen de man die nog nooit gefinished is, Jim Miller.

Het gevecht was van begin tot eind een ware MMA partij die alle aspecten behelsde. Beide vechters lieten een mooie standup zien maar het gevecht kwam echt tot zijn recht op de grond. Jim Miller was vooral vanaf zijn rug bezig met submission attempts en dan vooral op zoek naar de benen van ‘Bendo’. Toen hij een been goed te pakken kreeg en deze in een knee bar werd gelegd leek ‘Bendo’ in een benarde positie te zitten, maar de flexibele Henderson stak nog even zijn duim omhoog richting de scheids om aan te geven dat hij oké was. Guillotine’s, kimura’s we hebben alles wel voorbij zien komen. Toen ‘Bendo’ in de derde ronde flink aan het domineren was met ground and pound leek Miller voor het eerst gefinished te worden. Maar Miller liet zien waarom dit nog nooit iemand gelukt is en beet zich vast in zijn moed die we al zo vaak hebben mogen aanschouwen. Het is erg lastig een dergelijk snel gevecht, waarin beide vechters continu voor de kill gaan, stap voor stap te omschrijven en ik kan niet anders stellen dat je hem maar gewoon moet kijken. Bottomline: Henderson won op zeer indrukwekkende wijze via een unanimous desicion en ik kan daar maar één ding aan toevoegen, ‘Bendo’ is back!
Ben Henderson verslaat Jim Miller via unanimous desicion

Donald Cerrone vs. Charles Oliveira
Een mooie fight met een brute knock-out finish. Dit was een gevecht waar Donald ‘Cowboy’ Cerrone naar uitkeek, een gevecht tegen een sterke striker, zodat ‘Cowboy’ zijn skills waardig kon tonen. En dat deed hij. Oliveira had vrij weinig in te brengen tegen de standup kracht van Cerrone. In de eerste ronde gaf Cerrone een vreselijk harde uppercut op de ribcage van Oliveira die met een vertrokken gezicht naar de grond ging. Oliveira draaide zich om en leek zich te herstellen maar alsof hij bloed rook dook Cerrone er bovenop. Hij zei later dat hij Oliveira’s ogen zag rollen en het gevecht wilde afsluiten. Vanuit staande positie liet hij hamers van vuisten neerkomen op de grounded Oliveira die ineen kroop. De scheidsrechter had geen enkele twijfel dit gevecht te stoppen. Donald Cerrone kreeg nadien de KO of the Night bonus.
Donald Cerrone verslaat Charles Oliveira via TKO in ronde 1

Volledige resultaten:
MAIN CARD
Chris Lytle verslaat Dan Hardy via submission (guillotine choke) – Ronde 3, 4:16
Ben Henderson verslaat Jim Miller via unanimous decision
Donald Cerrone verslaat Charles Oliveira via TKO (strikes) – Ronde 1, 3:01
Duane “Bang” Ludwig verslaat Amir Sadollah via unanimous decision

PRELIMINARY CARD
Jared Hamman verslaat C.B. Dollaway via TKO – Ronde 2, 3:38
Joseph Benavidez verslaat Eddie Wineland via unanimous decision
Ed Herman verslaat Kyle Noke via submission (heel-hook) – Ronde 1, 4:15
Ronny Markes verslaat Karlos Vemola via unanimous decision
Jim Hettes verslaat Alex Caceres via submission (rear-naked choke) – Ronde 2, 3:12
Cole Miller verslaat T.J. O’Brien via submission (guillotine choke) – Ronde 2, 2:38
Jacob Volkmann verslaat Danny Castillo via unanimous decision
Edwin Figueroa verslaat Jason Reinhardt via TKO – Ronde 2, 0:50

11 COMMENTS

  1. helemaal mee eens, miller vs henderson beste fight. Ben wel benieuwd wie nu 1e in de lijn is van de lightweight nu Miller verloren heeft. Ik hoop op een Guida vs Henderson, de winnaar daarvan tegen de winnaar van edgar-maynard. Mijn favoriet in de lightweight is Guida, ik hoop echt dat hij dit jaar nog kampioen wordt!

    • Lorenzo Fertitta heeft gezegd dat Dan Hardy nog minimaal 1 fight krijgt in de octagon. Dan Hardy zelf heeft alleen aangegeven dat hij er even tussenuit gaat. Maar hij zal waarschijnlijk nog wel een keer terugkeren.

  2. Super event indd. Iemand enig idee waar je de Prelims nog kan terugkijken. Ik weet dat ze gestreamd werden of FB, maar kan die nu niet meer terugvinden. Wil echt zooo graag Cole Miller en Edje Herman zien!