UFC 232 voorspellingen

0
1186
Foto: UFC

UFC 232, de afsluiter van het UFC-jaar 2018, is eindelijk hier met natuurlijk alle ogen op Jon Jones. Bones heeft er weer voor gezorgd dat alle schijnwerpers op hem gericht zijn. De tegenstander van zaterdag is een oude bekende: Alexander Gustafsson, die hem vijf jaar geleden op UFC 165 nog een stevige test gaf.

Door alle controverse rondom Jones en de UFC, is het co-main event in de aanloop erg onder de radar gebleven. Daarin verdedigt Cris Cyborg haar UFC-vedergewichttitel tegen UFC-bantamgewichtkampioene Amanda Nunes in een partij waarbij de winnares zich makkelijk de beste vrouwelijke MMA-vechter ooit kan noemen.

Chad Mendes vs. Alexander Volkanovski
Het hoofdkaart trapt af met een belangrijk gevecht op vedergewicht. Volkanovski maakte indruk in de UFC, maar treft in Mendes, verreweg, zijn sterkste tegenstander tot nu toe en ook iemand die stillistisch veel van hem wegheeft. Beiden staan bekend als krachtige en bonkige worstelaars met harde ground-and-pound.

Daarbij moet gezegd worden dat Mendes op veel facetten stukken beter is. Hij is beter op de voeten en een veel betere atleet met meer snelheid en kracht in zijn vuisten dan The Great. Die gaan het verschil maken tegen de taaie Australiër. Wil Volkanovski winnen, dan moet hij laten zien dat hij ook een plan heeft als hij onder druk gezet wordt.

Winnaar: Chad Mendes
Wijze: TKO, ronde 1

Corey Anderson vs. Ilir Latifi
Anderson en Latifi zijn twee vechters die kunnen leunen op hun worstelvaardigheden, maar er zitten toch grote verschillen bij de twee. Anderson is een worstelaar pur sang, die bijna alleen wint als hij takedowns kan doen. De enige tegenstanders die hij met minder dan vier takedowns klopte waren Tom Lawlor en Matt van Buren in zijn UFC-debuut van 61 seconden.

De bonkige Latifi is ook een bekwame worstelaar en kan waarschijnlijk genoeg doen om het grondgevecht te ontwijken. De Zweed is met zijn submissies en stoten ook diverser en dat gaat het verschil maken. In de eerste ronde zal hij voornamelijk takedowns verdedigen, om een roeklozere Anderson in de tweede ronde te pakken met een van zijn mokerslagen.

Winnaar: Ilir Latifi
Wijze: TKO, ronde 2

Michael Chiesa vs. Carlos Condit
Het debuut op weltergewicht van Chiesa snijdt het hoofdkaart door midden. In Condit treft The Maverick een vechter op zijn retour en ook een die hem stilistisch goed ligt. Condit is namelijk geen ster in worstelen: zijn verdediging tegen takedowns is 38 procent.

Laat Chiesa nou een vechter zijn die graag het grondgevecht aangaat, hoewel zijn accuraatheid met takedowns maar 39,5 procent is. Hij is een groot liefhebber van de rear-naked choke en staat staand ook zijn mannetje. Dat moet genoeg zijn om de stagnerende Condit te kloppen, tenzij hij de fontein der jeugd gevonden heeft sinds zijn laatste optreden.

Winnaar: Michael Chiesa
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Cris Cyborg vs. Amanda Nunes
Het eerste gevecht tussen twee vrouwelijke UFC-kampioenen is voor beiden ontzettend belangrijk. Cyborg en Nunes hebben meerdere malen laten zien dat zij de besten zijn in hun gewichtsklassen, dus een gevecht tegen elkaar is niet meer dan logisch.

Cyborg en Nunes zijn erg vergelijkbaar. Beiden stoten hard en kunnen agressief zijn op de voeten en op het canvas. Het verschil zal zitten in tempo. Cyborg vecht sinds haar UFC-debuut gecontroleerder dan voorheen, waardoor ze langer op haar best kan zijn in een lang gevecht. Dit was te zien in de partij met Holly Holm.

Voor Nunes is dit een groot probleem. In de rematch met Valentina Shevchenko wilde ze tonen dat ze ook 25 volle minuten kan vechten, maar trapte ze geen enkel moment op het gaspedaal en Raquel Pennington bood geen enkele weerstand. Dat zal tegen Cyborg een ander verhaal worden. Zij kan fysiek met Nunes mee en haar tegen de kooi uitputten indien nodig.

Als Nunes niet een vlugge zege forceert met haar snelle en zeer krachtige stoten, zal Cyborg haar technisch overmeesteren vanaf de derde ronde. Mogelijk heeft Nunes op vedergewicht meer benzine dan op bantamgewicht waardoor haar uithoudingsvermogen toeneemt, maar ook dat zal niet genoeg zijn om Cyborg te verslaan.

Winnaar: Cris Cyborg
Wijze: TKO, ronde 5

Jon Jones vs. Alexander Gustafsson
Het laatste UFC-gevecht van 2018 heeft alles wat een groot gevecht maakt: twee goede vechters in hun beste vorm met een onderling verleden en een hoop achtergrondzaken die het allemaal nog interessanter te maken.

Vijf jaar geleden geleden vochten Jones en Gustafsson op UFC 165 voor het eerst met elkaar. Daarin gaf Gustafsson flink weerstand door Jones’ worstelvaardigheden nagenoeg te neutraliseren en veel te bewegen om rake klappen te geven. In ruil daarvoor kreeg hij veel trappen om zijn oren en zag hij de drukzettende Jones uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen worden.

Een half decenium later zijn beiden veel beter geworden. De vraag is wie zich beter aanpast aan de ander en dat zal Jones waarschijnlijk zijn. Met zijn diversiteit en tactische brein is hij een meester in aanpassingen maken.

Gustafsson kan wel hoop putten uit een paar dingen. Jones heeft meer moeite met de afstand bepalen tegen lange vechters en Gustafsson is de enige tegenstander die groter is dan hij. Daarnaast zijn de opstoten van de Zweed een heel sterk wapen waar Jones moeite mee had in de eerste ontmoeting.

Maar daarbij moet gezegd worden dat Gustafsson nog steeds maar met een stijl kan winnen: op de voeten met zijn bewegelijkheid en stoten. Jones daarentegen heeft meer wapens. Zijn trappen, die Gustafsson flinke problemen gaven, zijn sterk en op elke afstand kan Bones schade doen met zijn stoten.

Zoals eerder gezegd, is hij ook een tactisch genie. Jones zal meer geleerd hebben over Gustafsson op UFC 165 dan andersom. Daar tegenover staat wel dat Gustafsson geen last meer lijkt te hebben van Jones’ ‘aura van onaantastbaarheid’, een flinke opsteker voor zijn zelfvertrouwen.

De enige manier waarop Gustafsson kan winnen is om opnieuw de wil en strijdlust van Jones te testen. Maar als Jones zijn niveau haalt, trekt hij opnieuw aan het langste eind. Waarschijnlijk niet op knock-out of submissie, maar met een minder discutabel jurybesluit dan vorige keer.

Winnaar: Jon Jones
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 49-46)

PRELIMS:
Andrei Arlovski vs. Walt Harris Andrei Arlovski
Cat Zingano vs. Megan Anderson Cat Zingano
Douglas Silva de Andrade vs. Petr Yan Petr Yan
Ryan Hall vs. BJ Penn Ryan Hall

Andre Ewell vs. Nathaniel Wood Nathaniel Wood
Uriah Hall vs. Bevon Lewis Bevon Lewis
Siyar Bahdurzada vs. Curtis Millender Siyar Bahdurzada
Brian Kelleher vs. Montel Jackson Brian Kelleher

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Jon Jones vs. Alexander Gustafsson
Performance Of The Night: Cris Cyborg & Ilir Latifi

FIGHTER TO WATCH

Jon Jones
Wie anders? De dopingcontroles, de locatieverandering, de rematch, de terugkeer, allemaal factoren die ervoor gezorgd hebben dat alle ogen weer gericht zijn op Bones. Het is soms moeilijk voor te stellen dat hij een van de beste vechters ooit is dankzij zijn problemen buiten de kooi.

In Gustafsson treft Bones de vechter die hem zijn zwaarste test tot nu toe gaf in een van de beste UFC-gevechten ooit. Dat alleen maakt dit gevecht al interessant. Maar met alles eromheen is het laatste UFC-gevecht van 2018 een stuk pikanter.