UFC 232: Dominante Jon Jones herovert titel, Nunes schrijft geschiedenis

0
1547
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Jon Jones heeft zich voor de derde maal gekroond tot UFC-lichtzwaargewichtkampioen. Bones klopte Alexander Gustafsson in de hoofdpartij van UFC 232 in Los Angeles via TKO in de derde ronde met harde ground-and-pound. In het gevecht daarvoor werd Amanda Nunes de eerste vrouw in tien jaar die Cris Cyborg klopte om zich de UFC-vedergewichttitel over te nemen.

Fantastische Jones weer kampioen
Jones was van begin tot eind in controle en hield zich aan een strak plan tegen Gustafsson. Bones behield zijn afstand om trappen uit te delen en als The Mauler in zijn geliefde boksafstand kwam, initieerde hij een clinch om takedowns te proberen of schade te doen met ellebogen.

Dit plan kon niet beter uitpakken. Gustafsson mistte ontzettend veel stoten en had niets in de melk te brokkelen omdat hij zich geen raad wist met Jones’ trappen naar zijn benen en ribbenkast. In tegenstelling tot het eerste onderlinge duel op UFC 165, was zijn lengte ook geen factor omdat Jones de afstand perfect bepaalde.

Het enige waar Jones moeite mee had in de eerste tien minuten was een takedown scoren, maar in de eerste halve minuut van de derde ronde slaagde hij daar wel met een overtuigende double leg. Daarmee kwam hij bovenop in half guard en dat luidde het begin van het einde in.

Jones manoeuvreerde zich vanaf daar knap naar side control, waar Gustafsson er alles aandeed om op te staan en Bones een opening gaf om op zijn rug te komen. Die pakte hij ook, waarna de Amerikaan het gevecht eerst wilde af te sluiten met een verwurging, maar seconden later van plan veranderde door simpelweg een gat door Gustafssons verdediging te rammen.

Na een handjevol overtuigende uithalen had scheidsrechter Mike Beltran genoeg gezien en wuifde hij het titelgevecht af, waarna Jones de UFC-titel opnieuw om zijn middel kreeg van UFC-president Dana White. Hierna daagde Bones zijn rivaal Daniel Cormier uit voor een derde gevecht op 205 pond.

Nunes verrast met bliksemsnelle zege op Cyborg
Amanda Nunes is de eerste vrouw met twee UFC-titels op haar naam. De UFC-bantamgewichtkampioene veroverde de UFC-vedergewichttitel door Cris Cyborg te kloppen in het co-main event met een bikkelharde knock-out in 51 seconden.

Vanaf het startsignaal maakten de vrouwen er een hard vuistgevecht van op hoge snelheid, waardoor het publiek direct op het puntje van hun stoel zat. In eerste instantie leek dit dan ook in het voordeel van Cyborg te gaan, die Nunes snel tegen de kooi kreeg met haar mokerslagen.

Toch zou Nunes zich uit deze positie komen om aan het langste eind trekken. Met een combinatie van twee hoeken vloerde ze Cyborg en probeerde de kampioene een takedown om in het gevecht te blijven, maar The Lioness rook bloed en belaagde haar prooi met voltreffers,

Elke rechterstoot die Nunes daarna gooide was raak en bracht haar dichterbij de zege. Met haar dertiende en laatste stoot van de wedstrijd sloeg ze Cyborg bewusteloos naar het canvas en was de wedstrijd voorbij, waarna de uitzinnige Nunes haar feest kon vieren.

Michael Chiesa laat Carlos Condit kloppen
Michael Chiesa heeft zijn debuut op weltergewicht in de UFC succesvol afgesloten. The Maverick klopte Carlos Condit in de tweede ronde met een pijnlijke Kimura.

Vanaf het startsignaal ging Chiesa het grondgevecht aan en maakte hij gebruik van Condits matige verdediging tegen takedowns. Dit gaf The Natural Born Killer wel de mogelijkheid om zijn kwaliteiten op de grond te laten zien door Chiesa op verschillende manieren aan te vallen van zijn rug met een armklem en overnames, wat een leuke openingsronde gaf.

Toch zou het gevecht op de grond eindigen in het voordeel van Chiesa. De tweede ronde startte The Maverick opnieuw met een geslaagde takedown, maar ditmaal was hij meer in controle vanuit half guard en maakte hij er ook een snel einde aan door de arm van Condit te pakken en achter Condits arm te buigen voor een Kimura. Deze dwong The Natural Born Killer tot afkloppen met een hele pijnlijke grimas.

Corey Anderson scoort opnieuw belangrijke zege op Ilir Latifi
Corey Anderson heeft zijn derde zege op rij geboekt. De Amerikaan klopte Ilir Latifi via jurybesluit door de laatste twee ronden op zijn naam te zetten: 3x 29-28.

De eerste ronde was dus voor Latifi, hoewel dat niet met een enorm verschil was. De Zweed viel niet met een hoog volume aan, grotendeels doordat Anderson constant drukzette, maar met een paar harde stoten en beentrappen, waar al zijn gewicht achter zette, sleepte hij toch de eerste 10-9 van de wedstrijd naar zich toe.

Hierna kwam Anderson er beter in. Latifi putte zichzelf uit met mislukte takedown-pogingen en harde zwaaien, maar Overtime verdedigde goed en counterde met een hoger volume aan met trappen en stoten. Hierdoor kreeg Anderson de wedstrijd per minuut steviger in handen, ondanks een paar krachtige stoten van The Sledgehammer in de slotronde. Deze brachten de Amerikaan niet in gevaar.

Alexander Volkanovski slaat Chad Mendes knock-out
Alexander Volkanovski is nog steeds ongeslagen in de UFC. The Great boekte een knappe zege op Chad Mendes, die hij in de tweede ronde uit de wedstrijd sloeg. Dit was Volkanovski’s zesde zege in de UFC.

De eerste ronde bestond voornamelijk uit aftasten. Volkanovski zette meer druk met jabs en beiden hadden af en toe een opleving met een harde stoot, maar ze troffen nooit doel. In de tweede ronde was dat een ander verhaal. Deze begon Mendes met een rake uithaal die Volkanovski liet wankelen, waarna Money bloed rook en de Australiër vloerde met nog twee voltreffers.

The Great was echter snel weer bij de les om verder te gaan waar hij in de eerste ronde gebleven was met drukzetten en combinaties met jabs beginnen. Dit leidde tot het slotakkoord in de slotminuut van ronde twee, waarin de vermoeide Mendes diep in de problemen kwam door een rake trap tegen de ribbenkast. Dit was het startsignaal van een lange stootbarrage van Volkanovski, die hij afsloot door Money met een rechterstoot bewusteloos te slaan.

De volledige resultaten:
Main card:
Jon Jones verslaat Alexander Gustafsson via TKO, 2:02 in ronde 3
Amanda Nunes verslaat Cris Cyborg via knock-out, 0:51 in ronde 1
Michael Chiesa verslaat Carlos Condit via submissie (Kimura), 0:56 in ronde 2
Corey Anderson verslaat Ilir Latifi via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Alexander Volkanovski verslaat Chad Mendes via TKO, 4:14 in ronde 2

Prelims:
Walt Harris verslaat Andrei Arlovski via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 27-30)
Megan Anderson verslaat Cat Zingano via TKO, 1:01 in ronde 1
Petr Yan verslaat Douglas Silva de Andrade via TKO, 5:00 in ronde 2
Ryan Hall verslaat B.J. Penn via submissie (heel hook), 2:46 in ronde 1

Vroege prelims:
Nathaniel Wood verslaat Andre Ewell via submissie (rear-naked choke), 4:12 in ronde 3
Uriah Hall verslaat Bevon Lewis via knock-out, 1:32 in ronde 3
Curtis Millender verslaat Siyar Bahadurzada via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Montel Jackson verslaat Brian Kelleher via submissie (D’Arce choke), 1:40 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Alexander Volkanovski vs. Chad Mendes
Performance of the Night: Amanda Nunes & Ryan Hall