UFC 232: Daniel Cormier levert lichtzwaargewichttitel vrijwillig in

0
462
Foto: Steven Ryan/Zuffa LLC via Getty Images

Daniel Cormier is niet meer de UFC-lichtzwaargewichtkampioen. DC heeft een van zijn twee UFC-titels een dag voor het gevecht van Jon Jones en Alexander Gustafsson op UFC 232 ingeleverd. Dit meldt ESPN.

Als een hele grote shock komt dit niet. Cormier zou de titel na dit weekend sowieso al kwijtraken aan Jones of Gustafsson, die zaterdag gaan uitmaken wie de nieuwe kampioen is. Toch wilde DC dit doen voor de geschiedenisboeken.

“Vandaag lever ik de UFC-lichtzwaargewichttitel in”, aldus Cormier in een statement aan ESPN. “De titel die ik drieënhalf jaar met alles heb verdedigd wordt niet afgenomen. Een afgenomen titel suggesteert dat je iets fout gedaan hebt, dat heb ik niet.”

“Ik neem liever afstand op deze wijze, met mijn hoofd omhoog zoals het altijd al was, dan dat het de geschiedenisboeken ingaat als een afgenomen titel. Ik heb deze titel dit jaar nog verdedigd.”

“Ik werd benaderd met het idee om te vechten op zwaargewicht, dus dat deed ik. Ik heb drie keer in 2018 gevochten. Geen kampioen was actiever dan ik. Ik ben de vechter van het jaar. Mijn verhaal en nalatenschap bevatten geen afgenomen titel. Ze mogen hem hebben.”

Cormier won de titel op 205 pond op UFC 187, toen hij Jones verving als de opponent van Anthony Johnson. Bones moest zijn gordel toentertijd inleveren wegens zijn betrokkenheid bij een vluchtmisdrijf, waarbij hij een zwangere vrouw een gebroken arm bezorgde in een auto-ongeluk.

DC verdedigde de titel drie keer, hoewel hij deze kort kwijt was toen Jones hem op UFC 214 klopte. Dit resultaat werd omgezet in een No Contest omdat Bones niet door de dopingcontrole kwam en een schorsing van vijftien maanden kreeg. Op UFC 232 keert Jones terug van deze schorsing.

Cormier koos er toen bewust voor om de gordel weer aan te nemen wegens financiële belangen. Hierna verdedigde hij deze titel nog een keer in januari op UFC 220 tegen Volkan Oezdemir, waarna hij op UFC 226 ook UFC-zwaargewichtkampioen werd door Stipe Miocic te kloppen.

Op UFC 230 vocht Cormier voor het laatst. Toen klopte hij Derrick Lewis om de UFC-zwaargewichttitel voor het eerst te verdedigen.