UFC 231 voorspellingen

0
619
Foto: UFC

De enige Canadese UFC pay-per-view van het jaar belooft er een van hoog niveau te worden. Twee titelgevechten staan gepland met de terugkeer van UFC-vedergewichtkampioen Max Holloway als de grote trekpleister. Blessed treft de ongeslagen Brian Ortega, de enige vechter die Frankie Edgar ooit klopte zonder jury.

In de partij daarvoor wordt de tweede UFC-vlieggewichtkampioene ooit gekroond. Valentina Shevchenko, voormalig uitdaagster voor de UFC-bantamgewichttitel en nummer een op vlieggewicht, neemt het op tegen voormalig UFC-strogewichtkampioene Joanna Jedrzejczyk, de huidige nummer een op 115 pond. Na drie eerdere gevechten in de muay thai-ring, vechten de vrouwen voor het eerst een MMA-gevecht tegen elkaar.

Jimi Manuwa vs. Thiago Santos
Thiago Santos gaat dus toch tegen Jimi Manuwa vechten. De Braziliaan vecht normaliter op middengewicht, maar liet in zijn vorige gevecht zien dat hij niet veel minder is op lichtzwaargewicht (hoewel hij vocht tegen een andere middengewicht in Eryk Anders, die Manuwa verving).

Santos heeft een groot voordeel in snelheid en explosiviteit. Hij is een groot liefhebber van trappen tegen de lever, om vervolgens hoger te richten naar het hoofd. Manuwa houdt meer van stoten en heeft veel stootkracht, maar of de 38-jarige Engelsman snel en technisch genoeg is om de veel snellere Santos te pakken is de vraag. Er lijkt geen twijfel over dat hier een knock-out valt en daarin zal snelheid de doorslag geven.

Winnaar: Thiago Santos
Wijze: TKO, ronde 1

Hakeem Dawodu vs. Kyle Bochniak
Hakeem Dawodu staat bekend als een groot talent, maar zal tegen Kyle Bochniak echt getest worden. Bochniak vecht voor het eerst sinds zijn partij tegen Zabit Magomedsharipov, waarin hij zijn granieten kaak en vechtlust liet zien. Met die mentaliteit kan hij het elke opkomende vechter lastig maken.

Dawodu is meer een staande vechter dan Magomedsharipov. Hij heeft snelheid, kracht en techniek. Op de grond is waar kansen voor Bochniak liggen, maar dan moet hij de Canadees daar eerst krijgen. Om dat te ontwijken gaat Dawodu van verschillende hoeken aanvallen en zijn harde stoten gebruiken om Bochniak op afstand te houden.

Winnaar: Hakeem Dawodu
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Alex Oliveira vs. Gunnar Nelson
Gunnar Nelson keert eindelijk terug in de kooi. In Alex Oliveira treft hij geen opwarmertje, hoewel de IJslander bij de bookmakers gezien wordt als favoriet. Op de grond heeft Gunni waarschijnlijk het voordeel, maar hij houdt ervan om ook zijn karate-vaardigheden te showen.

Dat is waarschijnlijk waar hij de fout mee ingaat, want zijn verdediging is belabberd (51 procent). Dan is Oliveira een slechte tegenstander om te treffen: iemand die groot is, hard kan uithalen en snel kan toeslaan (bleek wel in zijn laatste gevecht tegen Carlo Perdersoli). Kortom: als Nelson het gevecht lang kan maken, maakt hij meer kans. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Winnaar: Alex Oliveira
Wijze: TKO, ronde 1

Joanna Jedrzejczyk vs. Valentina Shevchenko
Tien jaar na hun laatste ontmoeting, staan Valentina Shevchenko en Joanna Jedrzejczyk weer tegenover elkaar. Ditmaal met handschoenen van vier ons in Canada in plaats van bokshandschoenen, een helm en harnas in een kleine Thaise arena. Shevchenko is favoriet, maar Jedrzejczyk is voor niemand een makkelijke opponente.

Jedrzejczyk is de agressievere vechtster, terwijl Shevchenko de countervechtster is. De stijl van Jedrzejczyk ligt The Bullet goed, aangezien ze precies kan vechten zoals ze wil: op de counter. Daarnaast heeft ze een aardig voordeel in reikwijdte en lijkt een grondgevecht van haar kant uitgesloten.

Misschien liggen er meer kansen voor Jedrzejczyk op het canvas. Als ze de clinch kan ontwijken en stoten en trappen gebruikt om takedowns van een kleine afstand op te zetten, kan ze het gebruikelijke ritme van Shevchenko mogelijk doorbreken. Op de voeten is Shevchenko overal beter, maar van haar rug weten we dat niet. Toch is dat ook niet een garantie, waardoor The Bullet een veiligere optie blijft.

Winnaar: Valentina Shevchenko
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 49-46)

Max Holloway (k) vs. Brian Ortega
Twee jonge vechters die een geweldige reeks hebben neergezet treffen elkaar als laatst. Ortega is ongeslagen en won al zijn vijftien gevechten en tegenover hem staat Holloway, die zijn laatste twaalf UFC-gevechten op rij won. De gereedschapskist van beiden is diep, dus de partij kan alle kanten op.

Holloway moet het grondgevecht ontwijken, want daar is Ortega levensgevaarlijk. T-City zal op die momenten op het canvas alles doen om snel schade uit te delen of een submissie te krijgen, hoewel Holloway’s grondvaardigheden waarschijnlijk goed genoeg zullen zijn om niet meteen helemaal ingepakt te worden. Desondanks zal hij daar geen punten scoren.

Staand is Holloway’s terrein. Hij is langer en kan uitstekend van afstand boksen om ronden te winnen en knock-outs te forceren. Ortega is staand ook gevaarlijk, mede doordat hij daar naar de grond kan, en kan ook knock-outs forceren, zoals tegen Frankie Edgar. Maar als Blessed zijn lengte optimaal gebruikt en elke seconde scherp is, zal hij genoeg punten scoren om tot winnaar uitgeroepen te worden. Dit komt doordat Ortega een gewoonte heeft om de eerste ronden van een gevecht te verliezen.

Winnaar: Max Holloway
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 48-47, 1x 49-46)

PRELIMS:
Claudia Gadelha vs. Nina Ansaroff Claudia Gadelha
Olivier Aubin-Mercier vs. Gilbert Burns Gilbert Burns
Katlyn Chookagian vs. Jessica Eye Katlyn Chookagian
Eryk Anders vs. Elias Theodorou Eryk Anders

Brad Katona vs. Matthew Lopez Brad Katona
Chad Laprise vs. Dhiego Lima Chad Laprise
Kyle Nelson vs. Diego Ferreira Diego Ferreira
Devin Clark vs. Aleksandar Rakic Aleksandar Rakic

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Max Holloway vs. Brian Ortega
Performance Of The Night: Thiago Santos & Alex Oliveira

FIGHTER TO WATCH

Joanna Jedrzejczyk
Joanna Jedrzejczyk die niet in aanmerking komt voor een UFC-titel? Dat kan bijna niet. Maar als ze ook verliest van Valentina Shevchenko, lijkt ze de komende tijd op twee gewichtsklassen niet in de race voor een titelgevecht.

Jedrzejczyk verloor haar laatste twee gevechten van Rose Namajunas en heeft geen goed verleden met Shevchenko als tegenstandster. Als ze verliest, moet ze de komende tijd hopen dat een van de twee kampioenen snel onttroont wordt. Anders heeft ze komende tijd de vervelende status van ‘gatekeeper’.