UFC 231: Holloway bokst Ortega tot moes

0
1229
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Max Holloway heeft nogmaals bewezen dat hij momenteel de beste MMA-vechter op vedergewicht is. Blessed klopte Brian Ortega in de hoofdpartij van UFC 231 in Toronto via TKO na twintig minuten vechten. De dokter liet Ortega na vier ronden stoten eten niet meer verder vechten.

Van begin tot eind was Holloway in controle. In de eerste twee ronden kwamen zijn stoten op een hoog volume aan en deed hij flinke schade aan het gelaat van T-City, die na tien minuten een erg bebloed gezicht had. Daarbij wreef Holloway zijn succes in met heel veel non-verbale communicatie en handgebaren.

In de derde ronde liet Ortega zien dat hij nog in het gevecht was. Hij had af en toe succes in de eerste twee ronden met harde klappen en leek er beter in te komen in de derde met enkele voltreffers. Deze deden Holloway weinig, die niet van zijn strijdplan te krijgen was, maar gaven wel een signaal af.

Hierna nam de kampioen het heft weer in handen in de eerste kampioenschapsronde met een ontzettend hoog volume aan stoten. Als verweer probeerde T-City meerdere takedowns, maar Holloway sprong op die momenten altijd als een kat weer op om verder te boksen. Ortega’s welbekende grondspel was een non-factor.

Holloway liet toen nog zien hoe goed hij was met uitdagend gedrag, lange en harde stootcombinaties en zelfs wat guillotine choke-pogingen. Hij deed nog flink zijn best om het gevecht eigenhandig af te maken, maar dat moest hij aan de dokter overlaten.

Toch deed dat niet af van Holloway’s dominantie in zijn eerste gevecht in ruim twaalf maanden. Hij brak zelfs twee UFC-records, aldus Fightmetric. Met de 290 significante stoten en trappen die hij uitdeelde, vestigde hij een nieuw UFC-record voor meeste significante strikes in een wedstrijd en in ronde vier scherpte Blessed het UFC-record voor de meeste significante stoten en trappen in een ronde aan: 141.

Shevchenko mag zich eindelijk UFC-kampioene noemen
Valentina Shevchenko kroonde zich in het co-main event tot UFC-vlieggewichtkampioene. The Bullet won na 25 minuten vechten van Joanna Jedrzejczyk via unaniem jurybesluit: 3x 49-46.

In de eerste twee ronden verliep alles volgens plan voor Shevchenko. Ze zag de aanvallen van Jedrzejczyk aankomen en counterde zoals vanouds. Ook deed ze flinke schade op de grond en in de clinch.

Daarna begon het tij licht te keren. Jedrzejczyk kwam er beter in, voerde het tempo op en scoorde goed met trappen tegen Shevchenko’s midrif die een effect hadden op het volume en kracht van The Bullet. Shevchenko bleef leunen op dezelfde tactiek, maar werd steeds minder succesvol.

Hierdoor werd het spannender in het laatste kwartier, maar bleef The Bullet het initiatief in handen houden. Jedrzejczyk focusde zich volledig op vechten van boksafstand, maar Shevchenko bleef diverser en dat veroorzaakte meerdere clinches tegen de kooi.

De diversiteit gaf uiteindelijk de doorslag. Shevchenko deed meer schade in betere posities en was daardoor erg zeker van haar zaak. Dit bleek terecht.

Nelson laat bebloede Oliveira kloppen
Gunnar Nelson heeft zijn terugkeer in de Octagon opgesierd met een zege op Alex Oliveira. De IJslander won via submissie door rear-naked choke in de tweede ronde.

Gunni kende een valse start. Toen hij een grote takedown wilde doen, haakte Oliveira de kooi en moesten de twee na een waarschuwing opnieuw beginnen in de clinch. Hierna kreeg Nelson het gevecht wel naar de grond, waar hij gecounterd werd en Oliveira zich bovenop worstelde. Cowboy deelde toen drie minuten lang harde stoten uit om de ronde af te sluiten.

In de tweede ronde ging Nelson weer vol voor het grondgevecht, maar ditmaal wel met succes. Via een overtuigende takedown tegen de kooi kwam hij vrij gemakkelijk in mount om twee minuten lang ellebogen te geven. Deze lieten Oliveira bloeden als een runt en als reactie draaide de Braziliaan zijn rug naar Nelson. Gunni hield de controle en won direct met een verwurging.

Dawodu boekt zege op thuisfront
Hakeem Dawodu haalde zijn tweede overwinning in de UFC binnen. De Canadees klopte Kyle Bochniak via verdeeld jurybesluit: 2x 30-27, 1x 28-29.

Dawodu en Bochniak hadden hele andere instellingen. Bochniak bewoog veel en bleef niet langer dan een vijf seconden op dezelfde plek staan, terwijl Dawodu heel efficiënt zijn stoten en trappen uitdeelde. Het verschil in niveau op de voeten was flink.

Bochniak was dus druk met in beweging blijven, maar vulde dat niet aan met een hoog volume aan stoten. Dawodu bleef daardoor kalm en had bijna vrij spel om zijn specialiteit te laten zien. Dit kwam ook grotendeels omdat Bochniek het gevecht op de grond wilde hebben, maar bijna geen succes had met twee geslaagde takedowns uit twaalf pogingen.

Santos wint wilde partij van Manuwa
Het openingsgevecht van de hoofdkaart tussen Thiago Santos en Jimi Manuwa stelde niet teleur. Het actievolle gevecht werd door Santos in het begin van de tweede ronde gewonnen via knock-out. Makkelijk was het allerminst.

Vanaf de openingsseconden begon Santos al met stoten te gooien die Manuwa buiten westen moesten krijgen en dat lukte ook bijna direct. Poster Boy bleef in de partij door te clinchen, waarna de openingsronde vol wilde stotenwisselingen begon en beiden meerdere malen in de problemen kwamen en een uitweg zochten in de clinch. Het was bijna een wonder dat de lichtzwaargewichten nog stonden na vijf minuten.

De tweede ronde leek op dezelfde voet door te gaan, maar daarin wist Santos het wel af te maken. Manuwa duwde de Braziliaan tegen de kooi, maar werd door een linkerhoek op rolschaatsen gezet en probeerde daardoor een takedown. Santos rook bloed en bleef doorstoten met harde zwaaien van dichtbij om het af te maken met een linkerhoek.

De volledige resultaten:
Main card:
Max Holloway (k) verslaat Brian Ortega via TKO, 5:00 in ronde 4 en blijft UFC-vedergewichtkampioen
Valentina Shevchenko verslaat Joanna Jedrzejczyk via unaniem jurybesluit (3x 49-46) en is de nieuwe UFC-vlieggewichtkampioene
Gunnar Nelson verslaat Alex Oliveira via submissie (rear-naked choke), 4:17 in ronde 2
Hakeem Dawodu verslaat Kyle Bochniak via verdeeld jurybesluit (2x 30-27, 1x 28-29)
Thiago Santos verslaat Jimi Manuwa via knock-out, 0:41 in ronde 2

Prelims:
Nina Ansaroff verslaat Claudia Gadelha via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Gilbert Burns verslaat Olivier Aubin-Mercier vs. unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Jessica Eye verslaat Katlyn Chookagian via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Elias Theodorou verslaat Eryk Anders via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Vroege prelims:
Brad Katona verslaat Matthew Lopez via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Dhiego Lima verslaat Chad Laprise via knock-out, 1:37 in ronde 1
Carlos Diego Ferreira verslaat Kyle Nelson via TKO, 1:23 in ronde 2
Aleksandar Rakić verslaat Devin Clark via TKO, 4:05 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Max Holloway vs. Brian Ortega
Performance of the Night: Max Holloway & Thiago Santos