UFC 230 Voorspellingen

0
626
Foto: UFC

Na vele verschuivingen is UFC 230 eindelijk aangebroken. Het jaarlijkse UFC-evenement in Madison Square Garden is niet zo veelbelovend als de vorige edities met één titelgevecht ipv. drie, maar er staat genoeg kijkwaardigs op.

Zo komt de beste UFC-vechter van het moment, Daniel Cormier, in actie tegen Derrick Lewis, die altijd het kijken waard is. De omstandigheden zijn misschien niet ideaal, maar het gevecht moet nog steeds voor actie zorgen. Anders zorgen de vier overige gevechten van het hoofdkaart op middengewicht daar wel voor.

Israel Adesanya vs. Derek Brunson
Adesanya tegen Brunson groeide uit tot een social media-strijd, maar zaterdag gaat het om de vechtvaardigheden van de twee. Brunson is een sterke en explosieve countervechter met een kanon van een linkerstoot, maar hij staat ook bekend om zijn roekeloosheid. Ook voor zijn takedowns heeft hij altijd een wilde ‘aanloop’ nodig waarbij zijn kin de lucht ingaat.

In principe een ideale tegenstander voor de klinische en geslepen Adesanya, die de wilde Brunson perfect kan counteren met zijn staande souplesse. The Last Stylebender is verdedigend sterk genoeg om Brunsons linkerstoten te ontwijken en de Amerikaan daarmee in zijn achteruit te zetten na een paar minuten, wat hij absoluut niet fijn vindt. Vanaf dan wordt het een voorstelling.

Winnaar: Israel Adesanya
Wijze: TKO, ronde 2

Jack Marshman vs. Karl Roberson
Roberson is een goede kickbokser met opvallend goede submissie-vaardigheden. In Marshman treft hij iemand met een harde kaak die normaal ook staand wil vechten, een tegenstander die de Amerikaan goed ligt dus. Daarbij is de Welshman geen ster op de grond, zijn enige manier om ook daadwerkelijk te winnen is om zijn vuisten het werk te laten doen.

Hierdoor is Roberson simpelweg te technisch voor Marshman. Roberson gaat zijn opponent op afstand houden en kieskeurig zijn combinaties gooien. Wat hem kan tegenzitten is de ervaring met kleinere handschoenen: Roberson vecht zijn de achtste partij, Marshman knokt MMA-gevecht nummer dertig.

Winnaar: Karl Roberson
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

David Branch vs. Jared Cannonier
In vele opzichten is Branch de verbeterde versie van Cannonier. Hij is langer, heeft meer ervaring en zijn boksvaardigheden met grappling zijn simpelweg van een hoger niveau. Daarbij maakt Cannonier zijn debuut op middengewicht twee weken eerder dan oorspronkelijk gepland. Geen makkelijke taak voor de Killa Gorilla.

Branch heeft lange armen en zal afstand gebruiken om de rechterstoten van Cannonier te ontwijken. Daarna zal de oud-kampioen van WSOF zijn grappling gebruiken om punten te scoren, want de verdediging tegen takedowns van Cannonier is ondermaats. Hierdoor eindigt dit gevecht met een duidelijke winnaar via de jury of een late submissie.

Winnaar: David Branch
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-26)

Chris Weidman vs. Ronaldo Souza
Weidman tegen Jacaré is interessant omdat beiden zwak zijn tegen de sterktepunten van hun tegenstander. Weidman wil altijd naar voren vechten, maar is verdedigend zwak. Souza heeft harde stoten die hij met schijnbewegingen opzet, maar daarentegen houdt hij niet van naar achteren gaan.

De vraag is dus: wie is beter tegen andermans zwaktepunten? Wie gaat vooruit? Waarschijnlijk Weidman. Hij is worstelend sterk genoeg om takedowns van Souza af te slaan en taai genoeg om de stoten van de Braziliaan drie ronden te incasseren. Daarbij is Souza 38 jaar en niemand wint van vadertje tijd. Zijn uithoudingsvermogen is niet meer wat het geweest is, dus waarschijnlijk kan hij staand alleen winnen in de eerste helft.

Winnaar: Chris Weidman
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Daniel Cormier (k) vs. Derrick Lewis
Cormier wordt gezien als de beste UFC-vechter van het moment, maar met drie weken voorbereiding vechten met een geblesseerde hand is voor niemand eenvoudig. In Lewis treft hij een hele grote vechter met de hamer van Thor in zijn rechtervuist, maar zijn uithoudingsvermogen zorgt voor twijfels. Dat neemt niet weg dat Lewis’ stoten een constant gevaar zijn.

Stilistisch gezien is Cormier een nachtmerrie voor Lewis. DC laat iedere tegenstander hard werken en energie verbruiken, het zwaktepunt in Lewis’ spel. Daarnaast is hij de beste worstelaar en snelste tegenstander die Lewis ooit treft. The Black Beast staat bekend om zijn vaardigheid om op te staan wanneer hij maar wil, maar Cormier kan wanneer hij maar wil een takedown doen.

Waar kunnen Lewis-fans hoop uit putten? De rechterstoot… natuurlijk. Elk moment dat Lewis die raket lanceert is er gevaar. Ook kan zijn grootte een rol spelen tegen de controle van Cormier op de grond en DC kan zijn rechterhand niet optimaal gebruiken. Maar eigenlijk moet Cormier weinig moeite hebben met de snelvermoeide Lewis.

Winnaar: Daniel Cormier
Wijze: Submissie (rear-naked choke), ronde 3

PRELIMS:
Jason Knight vs. Jordan Rinaldi Jason Knight
Roxanne Modafferi vs. Sijara Eubanks Sijara Eubanks
Julio Arce vs. Sheymon Moraes Julio Arce
Ben Saunders vs. Lyman Good Lyman Good

Matt Frevola vs. Lando Vannata Lando Vannata
Shane Burgos vs. Kurt Holobaugh Shane Burgos
Brian Kelleher vs. Montel Jackson Montel Jackson
Adam Wieczorek vs. Marcos Rogerio de Lima Adam Wieczorek

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Julio Arce vs. Sheymon Moraes
Performance Of The Night: Israel Adesanya & Daniel Cormier

FIGHTER TO WATCH

Daniel Cormier
Met een gevecht tegen Brock Lesnar en mogelijk derde partij tegen Jon Jones op het spel, gaat Cormier het gevecht tegen Lewis als torenhoge favoriet aan. Hij had het makkelijk kunnen afwijzen wegens zijn fysieke gesteldheid en het vooruitzicht op een interessantere pot, maar dat riskeert hij nu allemaal voor een gevecht tegen de vechter met de meeste knock-outs in de geschiedenis van de UFC-zwaargewichtdivisie.

Als Cormier verliest, sluit hij het jaar zonder UFC-titels af. Wint hij, dan betekent het eigenlijk niet zoveel voor zijn nalatenschap. Sterker nog, als hij zijn rechterhand in het proces nog erger blesseert dan het nu is, staat hij mogelijk heel lang aan de kant. Zal dat het allemaal waard zijn?