UFC 230: Cormier laat zich niet verrassen door Lewis

0
988
Foto: Steven Ryan/Zuffa LLC via Getty Images

Daniel Cormier is nog steeds UFC-zwaargewichtkampioen. DC was de torenfavoriet voor het gevecht met Derrick Lewis en maakte deze rol waar. Cormier liet The Black Beast in de tweede ronde afkloppen door middel van rear-naked choke.

Cormier had een perfecte eerste ronde. Na vijftig seconden kreeg hij Lewis tegen het canvas en liet hij zijn excellente worstelvaardigheden zien. Lewis kon twee keer met zijn rug van het canvas komen, maar Cormier liet hem geen seconde opstaan door takedowns te doen als Lewis ook maar op z’n voeten dreigde te komen.

In de tweede ronde duurde het iets langer voor het gevecht naar de grond ging. Lewis, die toen al licht vermoeid was, probeerde dan ook zijn bekende mokerslagen uit te delen, maar Cormier was te snel en ontweek ze. Toen hij Lewis tegen de kooi had, greep Cormier Lewis’ rechterbeen en gooide hij deze de lucht in om weer op het canvas verder te worstelen.

Cormier deed niet bijster veel schade met groud-and-pound, maar kwam in goede posities en zoog de benzinetank van Lewis leeg. Vanuit side control kwam Cormier op Lewis’ rug, waar hij een paar stoten gooide voor hij de winnende verwurging inzette. Een perfect gevecht voor de dubbelkampioen, die zijn UFC-zwaargewichtgordel voor het eerst verdedigde.

Jacaré slaat Weidman in extremis knock-out
Het beste gevecht van UFC 230 ging ongetwijfeld tussen Ronaldo Jacaré Souza en Chris Weidman. De middengewichten gooiden ruim tweeënhalf ronde stoten naar elkaar tot Weidman omviel.

Weidman kwam beter uit de startblokken. Hij pakte het initiatief en zette voorwaarste druk met goede stoten. Souza had ook goede momenten, maar de eerste vijf minuten waren voor Weidman. De tweede ronde ging wel naar de Braziliaan, die zijn agressie opvoerde met zijn harde stoten. In het proces brak de Braziliaan, mogelijk, zijn neus, maar gaf meer schade dan hij ontving.

Na tien amusante minuten deden de middengewichten in de slotronde geen stapje terug en vlogen de vuisten nog steeds over en weer. Weidman scoorde constanter, terwijl Souza het van grote explosies had en zo’n opleving bezorgde hem ook de zege.

In de clinch gooide Souza een rake knie en stoot, waarna hij nog een rechterstoot raakte toen Weidman afstand nam. All-American wilde de bloedruikende Jacaré van zich afhouden en duwde hem met een stoot tegen de nieren als prijs. Daarna gooiden ze allebei een rechterstoot, waarna Weidman achterover viel. Alleen de twijfelende Dan Miragliotta had niet door dat het toen al voorbij was, dus moest Jacaré een paar nastoten geven.

Cannonier verrast Branch
Jared Cannonier nam een groot risico door het gevecht met David Branch op korte termijn aan te nemen, maar het kon uiteindelijk niet beter uitpakken voor The Killa Gorilla. Cannonier klopte de routinier in zijn debuut op middengewicht via TKO in de tweede ronde, ondanks een voorbereiding van twee weken.

De eerste ronde bestond voor Cannonier voornamelijk uit takedowns afvechten. Branch had weinig zin om zijn kin te testen tegen de rechterstoten van Cannonier, dus probeerde hij het gevecht steeds naar het canvas te brengen. Toen hij nog fris was in het begin had hij daar meer succes mee, maar naarmate de minuten vorderden werd Branch vermoeider.

Tussen de takedowns door had Cannonier wat succes met zijn stoten en die handen zorgden vroeg in de tweede ronde voor de knock-out. Branch deed alsof hij een takedown deed, kwam omhoog voor een stoot in de clinch en op het moment dat hij afstand wilde nemen kreeg hij een harde counterstoot om de oren. Branch viel om en Cannonier maakte het daarna perfect af.

Roberson niveau hoger dan taaie Marshman
Karl Roberson boekte een mooie zege op Jack Marshman. Baby K won het gevecht van de taaie Welshman via unaniem jurybesluit met duidelijke cijfers: 2x 30-26, 1x 30-27. Roberson was op elk facet beter.

De voormalig GLORY-kickbokser zette vroeg de toon. Na twee minuten in de eerste ronde leek een knock-out er al in te zitten met rake trappen en perfecte counterstoten. Elke keer als Marshman wilde stoten kreeg hij een linkerhoek of een barrage om de oren en daardoor begon het bloed al vroeg te vloeien, maar knock-out ging hij niet.

Marshmans kin was namelijk onverwoestbaar en Hammer bleef van begin tot eind naar voren komen om te stoten. Genoeg om in het gevecht te blijven, maar niet om het initiatief te pakken van de technischere Roberson. Om helemaal zijn stempel te drukken deed Roberson in zowel de tweede als derde ronde nog een overtuigende takedown, hoewel dat waarschijnlijk ook te maken had met een beenblessure die hij al voor het gevecht had.

Adesanya zet opmars voort
Israel Adesanya boekte zijn vierde zege in de UFC door Derek Brunson in de eerste ronde te kloppen via TKO. The Last Stylebender schakelde zijn tegenstander in de slotseconden van de openingsronde uit met een rake knie en stoten.

Adesanya zette meteen druk en Brunson probeerde vanaf de eerste bel takedowns te doen. De Amerikaan zette deze niet op, dus Adesanya kon de pogingen zien aankomen en verdedigen om op z’n voeten te blijven. De prijs die Adesanya daarvoor betaalde was dat hij meerdere malen tegen de kooi gedrukt werd, maar daar ging hij ook goed mee om.

Adesanya had zeven takedowns verdedigd en bij de achtste poging van Brunson sloeg hij genadeloos toe. Op het moment dat Brunson naar voren kwam om hem vast te pakken, tilde de Nieuw-Zeelander zijn been op en raakte hij een perfecte knie. Hierdoor kwam Brunson op rolschaatsen, waarna Adesanya koel bleef en met secuur uitgekozen stoten het gevecht afmaakte.

De volledige resultaten:
Main card:
Daniel Cormier (k) verslaat Derrick Lewis via submissie (rear-naked choke), 2:14 in ronde 2 en blijft UFC-zwaargewichtkampioen
Ronaldo Souza verslaat Chris Weidman via TKO, 2:46 in ronde 3
Jared Cannonier verslaat David Branch via TKO, 0:39 in ronde 2
Karl Roberson verslaat Jack Marshman via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-27)
Israel Adesanya verslaat Derek Brunson via TKO, 4:51 in ronde 1

Prelims:
Jordan Rinaldi verslaat Jason Knight via unaniem jurybesluit (30-27, 30-26, 30-25)
Sijara Eubanks verslaat Roxanne Modafferi via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Sheymon Moraes verslaat Julio Arce via verdeeld jurybesluit (30-26, 29-28, 28-29)
Lyman Good verslaat Ben Saunders via knock-out, 1:32 in ronde 1

Vroege prelims:
Matt Frevola vs Lando Vannata eindigt in een remise (2x 28-28, 1x 29-28 Frevola)
Shane Burgos verslaat Kurt Holobaugh via submissie (armbar), 2:11 in ronde 1
Marcos Rogerio de Lima verslaat Adam Wieczorek via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Bonus awards:
Fight of the Night: Ronaldo Souza vs. Chris Weidman
Performance of the Night: Jared Cannonier & Israel Adesanya