UFC 229: Zege voor Nurmagomedov resulteert in pure chaos

0
12327
Foto: Jeff Botari/Zuffa LLC via Getty Images

Het grootste UFC-gevecht ooit is gewonnen door Khabib Nurmagomedov. De Rus verdedigde zijn UFC-lichtgewichttitel voor de eerste keer door Conor McGregor te kloppen via submissie door nekklem in de vierde ronde. Daarmee was het vechten nog niet voorbij.

Nadat Nurmagomedov gewonnen had, sprong de Rus de kooi uit om het gevecht met Dillon Danis, een van McGregors hoekmannen, aan te gaan en dat resulteerde in een grote ravage in de T-Mobile Arena.

Partij
In de eerste tien minuten van de hoofdpartij van UFC 229 was Nurmagoemdov heer en meester. In de openingsronde deed de Rus takedown en kon hij niet profiteren met zijn ground-and-pound, maar in de tweede ronde vloerde hij McGregor met een scherpe rechterstoot en kon hij vervolgens op de grond wel scoren.

Hierna volgde een flinke lading ground-and-pound van Nurmagomedov en McGregor kon op dat moment alleen verdedigen. Dit resultaarde in een mogelijke 10-8 ronde, maar ook in een licht vermoeide Nurmagomedov.

Tot dat punt had McGregor dus niets in de melk te brokkelen, maar de derde ronde werd volledig staand uitgevochten en daarin kon McGregor scoren met zijn stoten. Nurmagomedov deed echter niet onder voor The Notorious en dat zorgde voor een vierde ronde waarin het beslist werd.

Bom barst
Nurmagomedov kwam daarin snel terug in zijn spel met een vroege takedown en vervolgens kwam hij op de rug van de Ier, waar hij uiteindelijk de winnende nekklem uitvoerde die McGregor dwong tot afkloppen. Hierna sloeg de vlam in de pan.

Direct na de winst sprong Nurmagomedov de Octagon uit om achter Danis aan te gaan. Dat veroorzaakte een enorme vechtpartij tussen de beide kampen buiten de kooi en daarna ook in de kooi toen twee van Nurmagomedovs hoekmannen in de buurt van McGregor kwamen.

Het duurde zeker een paar minuten voordat de kalmte, enigszins, teruggekeerd was dankzij beveiliging en officials, waarna werd besloten dat McGregor zo snel mogelijk terug naar de kleedkamer moest. Niet veel later moest Nurmagomedov ook terug naar zijn kleedkamer zonder dat hij zijn titel overhandigd kreeg. Een ongeloofelijk einde van een historisch evenement.

Ferguson wint amusante pot van Pettis door gebroken hand
Voordat de hoofdpartij van UFC 229 ontplofte, breidde Tony Ferguson zijn winreeks uit naar elf op rij. El Cucuy won zijn eerste partij sinds zijn zware knieoperatie via TKO van Anthony Pettis. Na tien sensationele minuten moest Pettis de strijd staken wegens een gebroken hand.

Ferguson zette vanaf het begin druk en scoorde flink met zijn stoten die Pettis geen enkele seconde rust gaven. Na vijf minuten was er geen vuiltje aan de lucht voor El Cucuy, maar het begin van de tweede ronde kon vervolgens niet slechter voor hem beginnen. Hij werd op rolschaatsen gezet door een kiezelharde rechterstoot van Pettis en moest vervolgens in de verdediging.

Pettis wilde het daarna afmaken, maar dankzij de ongewone verdediging van Ferguson kon El Cucuy het tempo op de grond verlagen. Hierna volgde een korte onderbreking voor een snee op Pettis’ hoofd, waarna het gevecht door mocht en Ferguson weer ging drukken met zijn stoten. Hij incasseerde echter ook veel en dat deed de partij veel goeds.

Na het eindsignaal van de tweede ronde liep het echter met een sisser af. Pettis gaf aan dat hij zijn hand had gebroken, toevallig bij de rechterstoot waarmee hij Ferguson bijna knock-out sloeg, en maakte een einde aan de partij. Wat een gevecht.

Dominick Reyes zet zegereeks voort tegen Ovince Saint Preux
Dominick Reyes is nog steeds ongeslagen. De Amerikaan won ook zijn tiende MMA-partij door Ovince Saint Preux te kloppen via unaniem jurybesuit (3x 30-27), hoewel het ook een knock-out kon zijn.

In de eerste twee minuten wilde Saint Preux zijn staande vaardigheden nog testen met Reyes, maar daarna stapte hij over op grappling. Reyes was namelijk sneller, sloeg en trapte harder en gaf OSP de volle laag. De grappling van Saint Preux was ook geen rem, want daar werkte Reyes zich ook steeds uit om te knokken op boksafstand. In de eerste ronde raakte hij Saint Preux’ hoofd 44 keer.

Hiermee zette Reyes de toon. In zijn eerste tweede en derde ronde van zijn UFC-loopbaan bleef hij indruk maken met zijn combinaties, terwijl Saint Preux’ volume omlaag ging en hij kon simpelweg geen vuist meer maken. Het enige lichtpuntje voor OSP was dat hij niet verloor via knock-out. In de slotseconde van de pot werd Saint Preux namelijk nog hard gevloerd door een linkerstoot, maar na het eindsignaal stond OSP nog op, dus het resultaat was geen knock-out.

Lewis pakt laatste strohalm tegen Volkov
Derrick Lewis scoorde een waanzinnige zege op Alexander Volkov. Elf seconden voor het eindsignaal sloeg The Black Beast zijn tegenstander knock-out in een krankzinnige comeback.

Veertien minuten en veertig seconden lang zag het er niet naar uit dat Lewis zou winnen. Volkov scoorde in de openingsronde al flink met stoten en trappen en kwam meerdere malen bij een voortijdig einde, maar Lewis was taai en bleef vechten. Na de openingsronde zag het er wel heel somber voor hem uit. Hij was uitgeput en had waarschijnlijk een oogkasblessure.

In de tweede en een flink deel van de derde ronde bleef Volkov dan ook scoren en kwam hij nog een paar keer in de buurt van een knock-out met een zijn barrages, maar Lewis bleef doorknokken en doorknokken. Dit leidde tot het krankzinnige slot. Met nog twintig seconden te gaan lanceerde Lewis nog een laatste rechterstoot die Volkovs kaak kiezelharde raakte, waarna de Rus omviel en de T-Mobile Arena ontplofte. Lewis maakte het vervolgens snel af.

Het interview met Joe Rogan achteraf was misschien nog memorabeler dan de knock-out.

Waterson bezorgt Herrig tweede verliespartij op rij
Michelle Waterson won het openingsgevecht op het hoofdkaart door Felice Herrig te kloppen. The Karate Hottie won via jurybesluit: 30-26, 30-27, 29-28.

De eerste ronde ging erg gelijk op met snelle, hoge karatetrappen van Waterson tegen clinchwerk en schade van dichtbij door Herrig. De tweede en derde ronde was makkelijker te scoren, aangezien Waterson daarin het verschil maakte op het canvas. In de tweede ronde belandde ze halverwege in half guard met een goede worp om daar tweeënhalf minuut goed schade uit te delen.

In de derde ronde scoorde ze, opvallend genoeg, van onder. Herrig deed een takedown in de clinch, maar vanuit full guard incasseerde ze alleen ellebogen van Waterson en deelde ze helemaal niets uit. Door een vreemd scheidsrechtersbesluit van Jason Herzog moesten de vechtsters weer opstaan, maar op de voeten zong Waterson de wedstrijd goed uit.

De volledige resultaten:
Main card:
Khabib Nurmagomedov (k) verslaat Conor McGregor via submissie (neck crank), 3:03 in ronde 4 en blijft UFC-lichtgewichtkampioen
Tony Ferguson verslaat Anthony Pettis via TKO, 5:00 in ronde 2
Dominick Reyes verslaat Ovince Saint Preux via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Derrick Lewis verslaat Alexander Volkov via knock-out, 4:49 in ronde 3
Michelle Waterson verslaat Felice Herrig via unaniem jurybesluit (30-26, 30-27, 29-28)

Prelims:
Jussier Formiga verslaat Sergio Pettis via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-26)
Vicente Luque verslaat Jalin Turner via knock-out, 3:52 in ronde 1
Aspen Ladd verslaat Tonya Evinger via TKO, 3:26 in ronde 1
Scott Holtzman verslaat Alan Patrick via knock-out, 3:42 in ronde 3

Vroege prelims:
Yana Kunitskaya verslaat Lina Lansberg via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Nik Lentz verslaat Gray Maynard via TKO, 1:19 in ronde 2
Tony Martin verslaat Ryan LaFlare via TKO, 1:00 in ronde 3

Bonus awards:
Fight of the Night: Tony Ferguson vs. Anthony Pettis
Performance of the Night: Aspen Ladd & Derrick Lewis