UFC 228 voorspellingen

0
622
Foto: UFC

De reis naar de top voor Darren Till ging als een raket. Na ruim drie jaar en zes UFC-gevechten mag hij voor de UFC-weltergewichttitel tegen Tyron Woodley, die zijn gordel voor de vierde keer verdedigt op UFC 228. Twee krachtpatsers voor de gewichtsklasse, dus het belooft een interessant gevecht te worden.

Doordat het titelgevecht tussen Nicco Montaño en Valentina Shevchenko niet doorgaat, schuiven twee andere vrouwen door naar het co-main event: Jessica Andrade en Karolina Kowalciewicz. De volgende uitdager van UFC-strogewichtkampioene Rose Namajunas komt waarschijnlijk uit deze partij. Ook supertalent Zabit Magomedsharipov vecht op dit evenement in Dallas.

Abdul Razak Alhassan vs. Niko Price
Dit belooft vuurwerk van begin tot eind, mede doordat het waarschijnlijk niet zo lang zal duren. Vooral Alhassan houdt van korte gevechten: al zijn negen zeges kwamen via knock-out in de eerste ronde. Als hij dit gevecht zoals gewoonlijk aanpakt, is de kans groot dat hij wint.

Price is namelijk een vechter die een beetje moet inkomen, maar eenmaal los is hij overal erg gevaarlijk. Als de Amerikaan de vroege aanvallen van Judo Thunder overleeft, wordt de kans op winst voor hem per seconde groter. Maar waarschijnlijk zal Alhassan, tevens zwartebander in judo, het niet daartoe laten komen met zijn stootkracht en felheid vanaf het startsignaal.

Winnaar: Abdul Razak Alhassan
Wijze: TKO, ronde 1

Jimmie Rivera vs. John Dodson
Door de afgelasting van Montaño vs. Shevchenko is dit gevecht op het hoofdkaart gekomen. De potentie voor een amusante partij met twee vaardige vechters is er, maar de mogelijkheid op een tegenvallende ook.

Rivera is overal goed, maar leunt vooral op zijn countervaardigheden. De pijlsnelle Dodson doet dat ook, gepaard met een hamer van een linkerstoot die El Terror erg veel problemen kan geven. Waarschijnlijk zal Dodson hierdoor het spel moeten maken, aangezien Rivera uit de weg wil blijven van Dodsons stoten en zelf wil counteren. Tegen Wineland zagen we dat Dodson dit niet helemaal lekker ligt. Desondanks zal hij als de agressor waarschijnlijk iets meer doen om te winnen.

Winnaar: John Dodson
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Zabit Magomedsharipov vs. Brandon Davis
Het supertalent uit Rusland krijgt ditmaal een vervanger tegenover zich in Davis, die deze partij met twee weken voorbereiding aangenomen heeft. Een hele lastige opgave voor de Amerikaan. Magomedsharipov heeft namelijk al laten zien dat hij overal goed is en ontving na elk UFC-gevecht tot nu toe een bonus.

In zijn laatste gevecht werd Davis verslagen dankzij Enrique Barzola’s worstelvaardigheden. De Peruviaan is geen slechte worstelaar, maar de veel langere Magomedsharipov is waarschijnlijk nog beter (zeker in combinatie met stoten en trappen). Ook kan de Rus vertrouwen putten uit zijn zege op Bochniek, die Davis afgelopen januari nog klopte door op afstand te vechten. Kortom: Davis is stijlistisch gezien een hele goede tegenstander voor Magomedsharipov, die waarschijnlijk kan doen wat hij wil.

Winnaar: Zabit Magomedsharipov
Wijze: submissie (rear-naked choke), ronde 2

Jessica Andrade vs. Karolina Kowalciewicz
Een belangrijk gevecht op strogewicht, vooral voor Andrade. De Braziliaanse lijkt de eerste in de rij voor een titelgevecht bij Namajunas’ terugkeer, dus de druk ligt bij haar. Dat gezegd hebbende, zal ze dit gevecht winnen als ze in haar normale doen is.

De vraag is of Kowalciewicz met haar trappen, stoten en clinchwerk in staat is om Andrade’s druk van begin tot eind tegen te houden. Waarschijnlijk niet. Naast haar staande vaardigheden, is Andrade ook vaardig op de grond en dat is niet waar de Poolse het sterkst is. Dit zullen Andrade’s sleutels zijn: druk en takedowns om de langzamer startende Kowalciewicz vroeg te stoppen op de grond.

Winnaar: Jessica Andrade
Wijze: TKO, ronde 1

Tyron Woodley (k) vs. Darren Till
Een heel interessant gevecht tussen twee krachtige stoters sluit UFC 228 af. Dit gevecht kan met een enkele stoot voorbij zijn, maar die eigenschap kan er, helaas, ook voor zorgen dat het niet om aan te zien wordt als er geen knock-out valt.

Zowel Woodley als Till zijn namelijk niet van het gooien met hoge volume en de kampioen heeft er geen probleem mee om een gevecht risicoloos te winnen na 25 minuten heen en weer kijken. Aan Till om hem hiervan te weerhouden met zijn lengte en uitgebreidere arsenaal aan stoot- en traptechnieken.

Wat Woodley mee heeft is zijn worstelachtergrond. Als hij niet vermoeid raakt door de voorwaarste druk van de veel langere Till, kan hij het gevecht op de grond winnen. Hij weet heel goed dat hij maar drie van de vijf ronden hoeft te winnen om zijn gordel te behouden, dus ook dat hij ‘maar’ vijftien minuten op z’n best hoeft te zijn om de laatste tien minuten uit te zingen. Hierbij worden zijn worstelvaardigheden cruciaal.

Winnaar: Tyron Woodley
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 48-47, 1x 49-46)

PRELIMS:
Carla Esparza vs. Tatiana Suarez Tatiana Suarez
Aljamain Sterling vs. Cody Stamann Cody Stamann
Geoff Neal vs. Frank Camacho Geoff Neal
Charles Byrd vs. Darren Stewart Charles Byrd

Diego Sanchez vs. Craig White Craig White
Jim Miller vs. Alex White Alex White
Lucie Pudilova vs. Irene Aldana Lucie Pudilova
Roberto Sanchez vs. Jarred Brooks Roberto Sanchez

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Diego Sanchez vs. Craig White
Performance Of The Night: Zabit Magomedsharipov & Abdul Razak Alhassan

FIGHTER TO WATCH

Darren Till
Het is geen geheim dat Till ambitieus is: als je het hemzelf vraagt is hij al de beste MMA-vechter ter wereld en hoeft hij dat alleen nog te laten zien in de kooi. Ook geen geheim is zijn plan om snel naar middengewicht te vertrekken vanwege het vele gewicht dat er bij hem constant afmoet om op 170 pond te komen.

Hierdoor is dit waarschijnlijk de enige kans voor Till om de UFC-weltergewichttitel te winnen, want bij verlies zijn er genoeg concurrenten die de voorkeur boven hem zullen krijgen voor een titelgevecht. Kortom: het is nu of nooit voor Till op 170 pond.