UFC 227: Dillashaw geeft oorwassing, Cejudo flikt onmogelijke

0
708
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

UFC 227 heeft een nieuwe kampioen opgeleverd en dat is waarschijnlijk niet degene die vooraf verwacht werd. In hoofdpartij gaf TJ Dillashaw een flinke afstraffing aan Cody Garbrandt om UFC-bantamgewichtkampioen te blijven, maar daarvoor kroonde Henry Cejudo zich tot de nieuwe UFC-kampioen op vlieggewicht door Demetrious Johnson te kloppen.

Garbrandt krijgt pandoering van Dillashaw
De hoofdpartij was nog korter dan het eerste gevecht tussen Dillashaw en Garbrandt. De huidige kampioen hield vast aan zijn gordel door No Love via TKO in de eerste ronde te kloppen.

Garbrandt had een flinke verandering gemaakt door meer te trappen dan in het eerste gevecht. Hij leunde niet alleen op zijn counterstoten, maar kwam ook naar voren en trapte als Dillashaw wilde inkomen met een combinatie. Het hield Dillashaw echter niet van z’n spel.

De kampioen greep direct de touwtjes in handen met zijn gebruikelijke spelletje vol schijnbewegingen, stoten en gaten zoeken. Als Garbrandt naar voren kwam, counterde hij ook en dat resulteerde in snelle en harde stotenwisselingen.

Het begin van het einde kwam toen Garbrandt een trap counterde en agressief naar voren kwam. Dillashaw bleef kalm tijdens de opleving en raakte daardoor drie identieke rechterstoten op rij om No Love voor de eerste keer naar het canvas te sturen.

Hierna kwam Dillashaw kort bovenop Garbrandt op de grond, waarna hij de volume flink opkrikte toen ze loskwamen om de aangeslagen Garbrandt opzij te zetten. Met nog een flinke rechterstoot werd No Love op rolschaatsen gezet, waarna Dillashaw bloed rook en Garbrandt met de vijfde flinke rechterstoot weer onderuit ging.

Hierna maakte Dillashaw geen fouten meer en bleef hij stoten gooien tot scheidsrechter Herb Dean het gevecht stopte. Garbrandt stond nog op z’n voeten toen Dean ingreep, maar de barrage die hij om z’n oren kreeg was genoeg.

Cejudo maakt einde aan Johnsons heerschappij
Cejudo werd de nieuwe UFC-vlieggewichtkampioen in het co-main event. The Messenger maakte een einde aan de lange ongeslagen reeks van Johnson door na vijf ronden uitgeroepen te worden tot winnaar. Een jurylid beoordeelde na 25 minuten dat Johnson gewonnen had, maar twee gaven het gevecht aan Cejudo.

Cejudo had een verschrikkelijke start. Johnson bestookte hem met trappen tegen de benen en The Messenger leek zijn enkel flink te blesseren na amper een minuut vechten. Hij liet zich echter niet kennen en bleef gefocust, maar verloor de eerste ronde. Naarmate het gevecht vorderde bleek de kwetsuur ook geen factor.

Daarna maakte Cejudo er een competitief gevecht van. Hij zette de kleinere Johnson flink onder druk en scoorde meerdere takedowns die de snellere Mighty Mouse weerhielden van trappen en stoten uitdelen.

De eerste en derde ronde waren voor Johnson die scoorde met zijn trappen en stoten, terwijl de kampioenschapsronden voor de nieuwe kampioen waren dankzij druk met stoten en trappen, takedowns en grappling. Johnson bleef uitdelen onder de druk, maar dat was niet genoeg om de mixende Cejudo te stoppen.

Die ingrediënten waren namelijk ook genoeg om twee juryleden te overtuigen van de tweede ronde, die het uiteindelijke verschil maakte. Daarin scoorde Cejudo zijn eerste van drie takedowns in het gevecht, hoewel hij daar niet zoveel mee deed tot Johnson zijn weg omhoog vond.

Toch was het Cejudo’s dag, die de lange heerschappij van Johnson stopte na 2.142 dagen en elf titelverdedigingen. In gesprek met Joe Rogan vroeg Cejudo direct om een titelgevecht op bantamgewicht, die Dillashaw met een grote lach accepteerde.

Moicano klopt ook Swanson
Renato Moicano boekte een knappe zege op routinier Cub Swanson. De Braziliaan won via submissie in de slotminuut van de eerste ronde via rear-naked choke.

De eerste drie minuten ging het op en neer. Swanson was actiever en gooide volop stoten en trappen en dat waardeerde het publiek in de Staples Center. Moicano counterde niet alles terug, maar gaf ook nooit de controle volledig uit handen. Na die drie openingsminuten veranderde het spelbeeld in een handomdraai.

Moicano vloerde Swanson met een jab als een donderslag bij heldere hemel, waardoor Killer Cub diep in de problemen kwam. De Amerikaan moest zijn verdedigende vaardigheden op de grond laten zien, maar die waren geen partij voor Moicano. De Braziliaan kwam snel in mount en op Swansons rug nadat de Amerikaan daaruit wilde ontsnappen. Niet lang daarna moest Killer Cub afkloppen.

Aldrich stopt winreeks Viana
JJ Aldrich versloeg Polyana Viana in een partij met weinig opwinding. De Amerikaanse klopte Viana, die haar laatste zes gevechten won, dankzij haar staande vaardigheden via de jury: 2x 29-28, 1x 29-27.

Zoals gewoonlijk, had Viana een goede eerste ronde waarin ze agressief was en harde stoten en trappen uitdeelde. Aldrich, die traint met UFC-strogewichtkampioene Rose Namajunas, bleef aan haar tactiek vasthouden met druk en zette de Braziliaanse tegen de kooi om haar uit te putten. Op de lange termijn had dit effect.

Vanaf de tweede ronde kwam Aldrich er namelijk beter in, terwijl Viana kwetsbaarder werd. De Amerikaanse vond gaten om een flink aantal stoten te plaatsen die haar het gevecht zouden winnen. In de laatste tien minuten stond er een duidelijk andere Viana die zichzelf niet goed beschermde op de voeten en makkelijk gecounterd werd. Een grondgevecht forceren was ook lastig en als het daar eenmaal op aankwam, had Aldrich genoeg in huis om zich te beschermen.

Santos wint, maar Holland verkoopt huid duur
Thiago Santos heeft zich hersteld van zijn verliespartij tegen David Branch. De Braziliaan won van Kevin Holland, hoewel dat niet zonder moeite was. De scorekaarten waren overduidelijk in Santos’ voordeel (2x 29-27, 1x 29-26), maar dat neemt niet weg dat Holland zijn momenten had.

Van begin tot eind maakten de vechters er een amusante partij van. Santos zette de druk met zijn keiharde stoten en trappen die aankwamen, maar Holland ging uitstekend met de druk om van afstand. Hierdoor koos Marreta ook voor takedowns, maar op grond liet de getructe Holland ook leuke dingen liet zien. Hij was relaxed, bleek wel uit het constante gepraat met zijn tegenstander tussen de klappen door.

Holland, die zijn UFC-debuut maakte, maakte namelijk knappe ontsnappingen uit benarde situaties. Zo rolde hij achteruit om uit een arm-triangle choke te komen en weer te staan en gebruikte hij een staande Kimura om Santos in mount te krijgen. Toch was het duidelijk niet genoeg voor de winst, want Santos deelde veel meer schade uit.

De volledige resultaten:
Main card:
TJ Dillashaw (k) verslaat Cody Garbrandt via TKO, 4:10 in ronde 1 om UFC-bantamgewichtkampioen te blijven
Henry Cejudo verslaat Demetrious Johnson (k) via verdeeld jurybesluit (2x 48-47, 1x 47-48) en is de nieuwe UFC-vlieggewichtkampioen
Renato Moicano verslaat Cub Swanson via submissie (rear-naked choke), 4:15 in ronde 1
JJ Aldrich verslaat Polyana Viana via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 29-27)
Thiago Santos verslaat Kevin Holland via unaniem jurybesluit (2x 29-27, 1x 29-26)

Prelims:
Pedro Munhoz verslaat Brett Johns via unaniem jurybesluit (30-26, 29-27, 29-28)
Benito Lopez verslaat Ricky Simon via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Ricardo Ramos verslaat Kyung Ho Kang via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Sheymon Moraes verslaat Matt Sayles via unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Vroege prelims:
Alex Perez verslaat Jose Torres via knock-out, 3:36 in ronde 1
Zhang Weili verslaat Danielle Taylor via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Marlon Vera verslaat Wuliji Buren via TKO, 4:53 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Henry Cejudo vs. Demetrious Johnson
Performance of the Night: Renato Moicano & TJ Dillashaw