UFC 226 voorspellingen

0
1042
Foto: UFC

De grote afsluiter van International Fight Week 2018 is UFC 226. Op papier een ijzersterk evenement met het belangrijkste UFC-gevecht van het jaar tot nu toe als afsluiter. Stipe Miocic en Daniel Cormier zijn duidelijk de beste vechters van het moment in hun gewichtsklassen, dus krijgt DC de kans om ook titelhouder te worden op een gewichtsklasse hoger.

Ook is er interesse voor Nederlandse kijkers met het tweede UFC-gevecht van Gökhan Saki. The Rebel doorstond zijn vuurdoop met verve en mag het hoofdkaart van UFC 226 rond 04.00 uur (Nederlandse tijd) openen.

Gökhan Saki vs. Khalil Rountree
De kop is eraf voor Saki en nu komt het vervolg tegen een vechter die hem beter moet liggen dan Henrique da Silva in Rountree, ook een staande specialist. The Rebel liet in zijn debuut wat van zijn bekende sterke kanten zien, maar ook een paar gaten die Rountree zou kunnnen exploiteren.

De vraag in dit gevecht is hoe goed Rountree’s worstelen is. Tegen Da Silva liet Saki zien dat zijn verdediging tegen takedowns niet zo slecht is, maar ook dat hij snel vermoeid raakte door het verdedigende worstelen op de voeten. Daarin zal The Rebel ongetwijfeld vooruitgang geboekt hebben sinds september, maar het is nog steeds een vraagteken.

Als Rountree zijn worstelvaardigheden laat gelden wordt het lastig voor Saki. Doet hij dat niet, moet The Rebel hem vrij eenvoudig kunnen wegzetten met keiharde counters en trappen. Rountree heeft nog geen enkele takedown gedaan in zijn vijf UFC-gevechten, dus als er een tijd is om te laten zien dat hij ze heeft is het nu. Maar, mogelijk heeft Saki nu ook genoeg in huis om niet compleet als een vis op het droge te grondvechten.

Winnaar: Gökhan Saki
Wijze: TKO, ronde 1

Michael Chiesa vs. Anthony Pettis
Twee lichtgewichten die van een verliespartij afkomen staan voor de tweede keer tegen elkaar gepland na alles wat op de mediadag van UFC 223 gebeurde. Een lastig gevecht om te voorspellen, aangezien het de vraag is welke Pettis aantreedt. De vaardigheden van Chiesa zijn wel bekend.

Chiesa kan met zijn kracht en takedowns het gevecht controleren. Dit kan resulteren in leuke grondgevechten, aangezien Chiesa sterk is bovenop en Pettis als een duveltje uit een doosje iets kan creëren uit slechte posities. Als Showtime wel in goede doen is, zal hij het staande houden en winnen met zijn sterke trappen en stoten. Gebasseerd op zijn laatste optredens is die kans echter niet zo groot.

Winnaar: Michael Chiesa
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Mike Perry vs. Paul Felder
Van een gevecht op een hoofdkaart van een UFC Fight Night, naar geen gevecht, naar het hoofdkaart van UFC 226. Paul Felder profiteert het meeste van Max Holloway’s mogelijke hersenschudding met een gevecht op weltergewicht tegen Mike Perry. Geen makkelijke tegenstander, maar ook niet een zonder zwakheden.

Felder kan tactisch vechten, maar wil zich nog weleens laten gaan in gevechten en dat is waar Perry op hoopt: een vuurgevecht waarin beide mannen hard stoten over en weer gooien tot een iemand omvalt. Felder kan dit ook, maar verliest zo’n gevecht waarschijnlijk van Platinum door Perry’s kin en het verschil in kracht (mede door het verschil in gewichtsklasse). Als Felder wel aan zijn plan vasthoudt, wint hij omdat hij simpelweg vaardiger is.

Winnaar: Paul Felder
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Francis Ngannou vs. Derrick Lewis
Twee krachtige knock-out-machines vechten voor het titelgevecht en beloven spektakel. Ngannou en Lewis hebben veel overeenkomsten, maar Ngannou is waarschijnlijk iets vaardiger. In zijn partij met Miocic ging hij agressief op jacht naar de knock-out terwijl hij, net als Lewis, een countervechter is, wat niet slechter kon uitpakken dan het toen deed met takedowns tegen en een lege benzinetank na twee ronden. Aan Derrick Lewis om dat te exploiteren.

Lewis is ook geen conditiepaardje, maar kan op de grond met levensgevaarlijke ground-and-pound een knock-out forceren. Dan moet hij wel staand beginnen tegen The Predator, wat waarschijnlijk een groot obstakel zal zijn. Tenzij Lewis hard aan zijn takedowns gewerkt heeft en met de instelling van een worstelaar start, wordt het een lastig gevecht.

Winnaar: Francis Ngannou
Wijze: TKO, ronde 2

Stipe Miocic (k) vs. Daniel Cormier
Cormier gaat voor zijn tweede UFC-titel in de gewichtsklasse waar hij zijn eerste dertien profgevechten vocht en won. Zoals gewoonlijk, zal Cormier de superieure worstelaar zijn die op z’n tenen moet staan om zijn tegenstander in de ogen te kijken. Fysiek zal Miocic dus niets verrassends hebben, qua vaardigheden wel.

Zoals vaker aangeduid, is Miocic een bulldozer: als hij eenmaal vooruit gaat met een mix van stoten en takedowns is hij niet te stoppen. Bij Cormier moet hij echter opletten dat hij niet in de clinch terecht komt, aangezien DC daar heel sterk is. Miocic moet dus alert blijven, want, net als een bulldozer, is hij in z’n achteruit niet zo sterk.

Voor Cormier is het dus zaak om druk te zetten door af te wisselen. Zo kan hij Miocic tegen de kooi drukken om te scoren met stoten en takedowns. Aan Miocic om dat te ontwijken en zijn langere armen te gebruiken om krachtige stoten te gooien, hoewel hij van dichtbij ook harde klappen kan uitdelen (als hij daarbij niet in de clinch komt). Als zijn verdediging goed genoeg is, kan Miocic aanvallend een late knock-out forceren.

Winnaar: Stipe Miocic
Wijze: TKO, ronde 4

PRELIMS:
Uriah Hall vs. Paulo Costa Paulo Costa
Raphael Assuncao vs. Rob Font Raphael Assuncao
Lando Vannata vs. Drakkar Klose Drakkar Klose
Curtis Millender vs. Max Griffin Max Griffin

Gilbert Burns vs. Daniel Hooker Gilbert Burns
Jamie Moyle vs. Emily Whitmire Jamie Moyle

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Gökhan Saki vs. Khalil Rountree
Performance Of The Night: Francis Ngannou & Gökhan Saki

FIGHTER TO WATCH

Daniel Cormier
De tijd tikt voor DC, want de huidige UFC-lichtzwaargewichtkampioen heeft nog genoeg ambitie om op de top te stoppen voor zijn veertigste verjaardig in maart. Cormier heeft duidelijk gemaakt dat hij hierna nog tegen Brock Lesnar en Jon Jones wil vechten, maar dan is een overwinning op Miocic een belangrijke voorwaarde.

Als hij wint, stapt hij in de voetstappen van Conor McGregor als de tweede vechter ooit met twee UFC-titels tegelijkertijd in bezit, wat hem een positie van macht geeft om Lesnar en Jones uit te dagen. Verliest hij, dan is er geen man overboord en kan hij ‘gewoon’ terug naar 205 pond. Je loopbaan eindigen met een titelverdediging in de sobere UFC-lichtzwaargewichtdivisie of een gevecht met Lesnar of de trilogie met Jones (dat ook op 205 pond kan natuurlijk) is echter wel een groot verschil.