UFC 226: Daniel Cormier schrijft geschiedenis met tweede UFC-titel

0
1072
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Daniel Cormier is de nieuwe UFC-zwaargewichtkampioen. In de hoofdpartij van UFC 226 onttroonde de huidige UFC-lichtzwaargewichtkampioen Stipe Miocic met een knock-out in de eerste ronde. DC is, na Conor McGregor, de tweede vechter ooit die twee UFC-titels tegelijkertijd in bezit heeft.

Miocic startte goed met rake klappen en bleef goed uit de clinch met Cormier. DC werd niet overklast, maar had wel enigszins moeite met de grootte en kracht van Miocic en at daardoor goede stoten.

Desondanks veranderde het spelbeeld na drie minuten en kwam Cormier er beter in met clinches en eigen rake stoten, maar toen werd het gevecht gepauzeerd omdat Miocic een vinger in zijn oog kreeg. Na een kleine onderbreking en een strenge waarschuwing van scheidsrechter Marc Goddard ging het gevecht door.

Een halve minuut later was het al voorbij. Na een serie aan stootcombinaties van beiden, kreeg Cormier zijn tegenstander in de clinch en trok hij het gevecht naar zich toe. DC maakte ruimte voor een perfecte rechterhoek die Miocic naar het canvas stuurde en daarna maakte hij het direct af.

“Joe, ik ben 39 jaar en al heel vaak tweede geworden”, zei Cormier na het gevecht aan Joe Rogan. “Maar vandaag heb ik eindelijk alles bereikt. Van vorig jaar huilen in deze Octagon naar de UFC-zwaargewichtkampioen worden. Joe, het is het meest geweldigde moment dat ik ooit beleefd heb.”

Brock Lesnar
Na zijn korte speech vroeg Cormier om de microfoon van Rogan om voormalig kampioen Brock Lesnar uit te dagen. “Er is een man die ik al heel lang ken. Hij is een worstelaar, een All-American en de voormalig UFC-kampioen. Ik dacht dat ik nooit tegen hem zou vechten, maar Brock Lesnar: kom hier!”

Hierna betrad Lesnar, die nog steeds niet zijn dopingschorsing uitgezeten heeft, de Octagon met een grote lach op z’n gezicht om Cormier een flinke dauw te geven.

“Ja, je bent sterk. Duw me nu, je gaat later slapen”, zei Cormier in de microfoon terug in een erg WWE-achtige scene.

“Ik loop dit gebouw binnen en zag de zwaargewicht-rampen van het begin”, antwoordde Lesnar. “Ngannou is een stuk stront, Miocic is een stuk stront. DC, ik kom voor jou motherf*cker!”

Hierna kreeg Cormier zijn tweede UFC-gordel en werd de situatie gesust.

Ngannou en Lewis stellen diep teleur
Het co-main event van UFC 226 was waarschijnlijk precies het tegenovergestelde van wat verwacht werd. Derrick Lewis klopte Francis Ngannou via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 30-27) na vijftien minuten zonder een hoogtepunt.

Ngannou en Lewis zijn allebei countervechters, maar dat de krachtpatsers met zo weinig volume zouden aanvallen en zo weinig riscio namen had niemand verwacht. Lewis won het gevecht dankzij trappen naar de benen, ribbenkast en hoofd van Ngannou in de eerste twee ronden, simpelweg omdat die het enige significante waren dat er gebeurde.

Na tien minuten hadden de zwaargewichten, samen goed voor 24 knock-outs, maar vijftien rake stoten en trappen uitgedeeld, waardoor het publiek meerdere malen joelde en scheidsrechter Herb Dean zelfs een waarschuwing aan beiden gaf wegens passiviteit. Op papier boekte Lewis zijn grootste zege tot nu toe, maar de manier waarop was alles behalve interessant.

Perry wint harde matpartij van Felder
Mike Perry won voor het eerst een gevecht via de jury. Platinum versloeg Paul Felder met een minimaal verschil: 2x 29-28, 1x 28-29. Dat hij hard moest werken om zijn verliesreeks van twee gevechten af te sluiten is een understatement.

Perry en Felder kwamen enthousiast uit de startblokken met harde stoten en opvallend veel ellebogen over en weer waardoor het publiek meerdere malen ‘oooeee’ zei. Beiden hadden hun momenten in deze typische Mike Perry-partij met voltreffers, maar halverwege veranderde het strijdbeeld enorm.

Perry leek last van een armblessure te hebben, terwijl ook Felder niet helemaal kiplekker meer was. Hierdoor werden de combinaties ingewisseld met enkele stoten, clinchen en wat worstelen van Perry. Het gevecht bleef desondanks amusant en hard, maar de grofheid van de eerste helft was zeer gedaald (hoewel Perry nog een lelijke snee op Felder’s wenkbrauw opende met een opstoot). Perry’s diversiteit bezorgde hem waarschijnlijk de winst.

Pettis laat oude vorm zien met knappe zege op Chiesa
Anthony Pettis klopte Michael Chiesa in een amusant gevecht van iets minder dan zes minuten. Met een triangle armbar werd The Maverick geforceerd tot afkloppen. Een enorme opsteker voor Pettis, die won van een tegenstander die op de weging nog anderhalf pond te zwaar was.

Chiesa was de agressor, maar Pettis leek op alles een antwoord te hebben. The Maverick wilde op de grond vechten en ging constant voor takedowns en daar ging Showtime goed mee om met zijn BJJ-vaardigheden om constant uit benarde situaties te komen en op te staan.

Staand deelde Pettis ook flink uit en hoewel Chiesa deed alsof niets pijn deed, scoorde Showtime goed. Na een trap tegen het lichaam en een rake rechterstoot counterde Chiesa een guillotine choke-poging van Pettis om bovenop te komen, maar eenmaal daar ging Showtime voor een knappe triangle choke. Dit werkte en na wat aanpassingen klopte Chiesa af.

Gökhan Saki hard knock-out
LINK

De volledige resultaten:
Main card:
Daniel Cormier verslaat Stipe Miocic (k) via knock-out, 4:33 in ronde 1 en is de nieuwe UFC-zwaargewichtkampioen
Derrick Lewis verslaat Francis Ngannou via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Mike Perry verslaat Paul Felder via verdeeld jurybesluit (2z 29-28, 1x 28-29)
Anthony Pettis verslaat Michael Chiesa via submissie (triangle armbar), 0:51 in ronde 2
Khalil Rountree verslaat Gökhan Saki via knock-out, 1:36 in ronde 1

Prelims:
Paulo Costa verslaat Uriah Hall via TKO, 2:38 in ronde 2
Raphael Assuncao verslaat Rob Font via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Drakkar Klose verslaat Lando Vannata via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Curtis Millender verslaat Max Griffin via unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Vroege prelims:
Daniel Hooker verslaat Gilbert Burns via knock-out, 2:28 in ronde 1
Emily Whitmire verslaat Jamie Moyle via unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Bonus awards:
Fight of the Night: Geen
Performance of the Night: Daniel Cormier, Anthony Pettis, Khalil Rountree & Paulo Costa