UFC 225 voorspellingen

0
681
Foto: UFC

UFC 225 belooft een van de beste UFC-evenementen van het jaar te worden. Een titelgevecht, vijf voormalig UFC-kampioenen en een gevecht tussen Alistair Overeem en Curtis Blaydes op de prelims, dat zegt wel iets natuurlijk.

De voornaamste focus ligt op de rematch tussen Robert Whittaker en Yoel Romero. Whittaker won bijna een jaar geleden deel een om (interim) kampioen te worden, maar in deel twee verdedigt hij deze titel niet omdat Romero te zwaar inwoog. Daarnaast bepalen Rafael dos Anjos en Colby Covington wie tegen UFC-weltergewichtkampioen Tyron Woodley mag vechten in zijn terugkeer.

CM Punk vs. Mike Jackson
Het experiment CM Punk beleeft drieënhalf jaar na de start het tweede meetmoment. Ditmaal vecht hij, op papier, tegen een zwakkere tegenstander in Mike Jackson met een compleet andere stijl dan Mickey Gall. Jackson is meer een staande vechter dan Gall met ervaring in boksen en kickboksen.

Of de staande vaardigheden van Punk opgewassen zijn tegen Jackson is natuurlijk niet in te schatten. Ook over zijn grondvaardigheden valt weinig te zeggen, hoewel dat voor Jackson ook geldt. Toch zou de algehele ervaring van Jackson superieur moeten zijn. Iedereen weet waarom Punk in de kooi staat en het is niet om z’n flitsende hoge trappen.

Winnaar: Mike Jackson
Wijze: TKO, ronde 1

Tai Tuivasa vs. Andrei Arlovski
Andrei Arlovski is onderhand 39 jaar, maar lijkt aan de zoveelste opleving van zijn loopbaan bezig. Na zijn zege op Stefan Struve maakte hij het duidelijk: hij wil nog steeds die UFC-zwaargewichttitel. In Tai Tuivasa treft hij een jonge, hongerige hond met heel veel vuurkracht waar Arlovski’s kin waarschijnlijk niet meer tegen bestand is.

Tuivasa won al zijn zeven gevechten via knock-out in de eerste ronde. Arlovski versloeg Junior Albini en Struve via jurybesluit, maar daarvoor verloor hij vijf keer op rij. Drie keer daarvan via knock-out tegen de absolute top in Alistair Overeem, Stipe Miocic en Francis Ngannou. Vooral de laatste twee toonden dat Arlovski’s kin nog steeds kwetsbaar is door hem in minder dan twee minuten weg te zetten. Bij Tuivasa is alles hard, dus als hij een gaatje ziet is het waarschijnlijk voorbij.

Winnaar: Tai Tuivasa
Wijze: TKO, ronde 1

Holly Holm vs. Megan Anderson
Het langverwachte UFC-debuut van Megan Anderson had tegen een makkelijkere tegenstandster kunnen zijn, maar in een divisie van hooguit drie namen kan men niet kieskeurig zijn. In Invicta FC liet Anderson zien dat ze haar 1,83 meter goed uitbuit en als 28-jarige kan ze nog flink groeien. Of ze Holly Holm uit haar vaste spel kan halen met haar vaardigheden is de vraag.

The Preacher’s Daughter heeft namelijk de perfecte boksstijl om Anderson’s plannen om druk te zetten om zeep te helpen. Waarschijnlijk zal ze Anderson vijftien minuten counteren met haar bekende combinaties om via de jury het gevecht te winnen. Mogelijk kan Anderson iets verrassends laten zien dat ze vijftien maanden geleden nog niet had, maar die kans is vrij klein.

Winnaar: Holly Holm
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Rafael dos Anjos vs. Colby Covington
Voor velen is het co-main event de partij om naar uit te kijken, simpelweg omdat Colby Covington zijn mond dan niet kan opentrekken zonder geslagen te worden door een Braziliaan en geen politie aan te pas hoeft te komen. Daarbij is het ook een belangrijk gevecht voor de weltergewichtdivisie van de UFC.

Dos Anjos is vaardiger dan Covington, maar Chaos heeft precies de stijl om Dos Anjos’ stijl te counteren. Iedereen weet wat Dos Anjos wil doen: druk zetten van begin tot eind en zijn tegenstander door de mangelmolen halen, zoals Robbie Lawler ondervond. Lukt dat niet, dan is zijn plan B meestal zoek. Hier is hij kwetsbaar en Covington is een vechter die Dos Anjos daartoe kan dwingen.

Covington kan het hoge tempo aan, is een goede worstelaar en kan ritmes doorbreken met zijn stijl. Als het zijn gevecht wordt, mixt hij stoten met effectieve worsteltechnieken om Dos Anjos te neutraliseren en naar achter te dwingen. Toch zal Dos Anjos kunnen vasthouden aan zijn tactiek in minstens drie van de vijf ronden. Hij heeft een betere conditie en meer ervaring met gevechten van vijf ronden. Covington is waarschijnlijk net niet vaardig genoeg om zijn spel compleet op te dwingen.

Winnaar: Rafael dos Anjos
Wijze: Verdeeld jurybesluit (2x 48-47, 1x 49-46)

Robert Whittaker (k) vs. Yoel Romero
Een rematch die minder dan een jaar na het origineel plaatsvindt geeft weinig reden om een andere winnaar te kiezen. Vanzelfsprekend is Whittaker dus de favoriet, mits hij af is van de gezondheidsproblemen waar hij de laatste maanden mee kampte. Natuurlijk, er kan iets onvoorspelbaars gebeuren. Laat dat nou precies een van Romero’s sterkste punten zijn.

Op het blote oog lijkt Romero altijd zonder ingewikkelde tactiek de kooi in te stappen. Hij laat de tegenstander het gevecht maken en het tempo bepalen voordat hij plots explodeert met een harde stoot, knie of takedown en het spelbeeld compleet verandert. Naast dat hij enorm explosief en atletisch is, heeft hij ook de juiste timing en gevoel voor deze aanpak.

Het nadeel is dat dit ontzettend veel kracht vraagt en Whittaker de vaardigheden heeft om hem die momenten niet te geven. Daarbij komt dat The Reaper al een keer de kooi gedeeld heeft met Romero, hij weet dus enigszins wat hij kan verwachten. Als Whittaker met genoeg volume gooit en niet verrast wordt, wint hij behoorlijk duidelijk via de jury of misschien zelfs met een late stop.

Winnaar: Robert Whittaker
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 49-46)

PRELIMS:
Alistair Overeem vs. Curtis Blaydes Alistair Overeem
Claudia Gadelha vs. Carla Esparza Claudia Gadelha
Ricardo Lamas vs. Mirsad Bektic Ricardo Lamas
Rashad Coulter vs. Chris de la Rocha Rashad Coulter

Rashad Evans vs. Anthony Smith Anthony Smith
Joseph Benavidez vs. Sergio Pettis Joseph Benavidez
Charles Oliveira vs. Clay Guida Charles Oliveira
Mike Santiago vs. Dan Ige Dan Ige

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Ricardo Lamas vs. Mirsad Bektic
Performance Of The Night: Tai Tuivasa & Charles Oliveira

FIGHTER TO WATCH

Colby Covington
Oh Colby Covington… Laten we beginnen met zeggen dat hij een goede vechter is met excellente worstelvaardigheden, die staan buiten kijf. Maar zijn vechtkunsten worden compleet overschaduwd door het overaanwezige en tenenkrommende ‘bad guy’-image dat hij aangenomen heeft.

Het is duidelijk dat Chaos gehaat wil worden en daar aardig in slaagt. Maar er is een verschil tussen gehaat worden voor de dingen die je zegt en de manier waarop je die kwetsende dingen roept. Covington portreteert zichzelf als de captain van het American Football-team uit een Amerikaanse jaren ’90-tienerfilm die nerds in kluisjes propt omdat ze goed in wiskunde zijn. Het verschil tussen hem en vechters met een grote bek als Chael Sonnen en Conor McGregor is dat er bij Covington weinig creativiteit bij komt kijken.

Mogelijk maakt Dos Anjos hardhandig een einde aan Nerd Bash 2018 en moet Covington overwegen een nieuw image aan te nemen, wat voor velen een opluchting zou zijn. Anders is Tyron Woodley de volgende nerd die in een prullenbak terecht kan komen.