UFC 225: Robert Whittaker opnieuw langs Yoel Romero

0
909
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Robert Whittaker heeft de rematch met Yoel Romero ook gewonnen. Elf maanden na het eerste deel won The Reaper opnieuw via jurybesluit na vijf ronden: 2x 48-47, 1x 47-48. Dit was de hoofdpartij van UFC 225 in Chicago.

De UFC-middengewichttitel van Whittaker stond niet op het spel omdat Romero te zwaar was op de weging: 185,2 pond. Desondanks zou het een ongemakkelijke situatie zijn geworden als The Soldier of God van de kampioen gewonnen had, maar dat was (net) niet het geval.

In de eerste twee ronden scoorde Whittaker beter. Op basis van volume maakte hij meer punten dan Romero, die wel probeerde terug te vuren, maar er niet in kwam. Ook Romero’s rechteroog dicht na twee ronden.

Het zag er dus slecht uit voor de Cubaan na tien minuten, maar dit bleek kantelpunt. Vanaf de derde ronde kwam Romero, met half open oog en al, beter in het gevecht en maakte hij het The Reaper heel lastig. Zo vloerde hij de Australiër met een perfecte rechterstoot na dertig seconden om de toon te zetten voor een dominante ronde.

Daarmee sneed hij zich echter ook in de vingers, want in de vierde ronde profiteerde Whittaker van Romero’s mindere uithoudingsvermogen om een voorsprong van 39-37 bij twee juryleden te nemen. The Reaper won deze ronde, net als de eerste twee, puur op volume, ondanks dat hij nog met een rechterstoot op rolschaatsen werd gezet in de laatste dertig seconden.

In de vijfde ronde kwam Romero nog terug voor een sterke ronde, maar een noodzakelijke knock-out (bleek achteraf) zat er niet in. Hij vloerde wel, maar Romero kon het niet afmaken om vervolgens via de jury te verliezen. Controversieel, aangezezien Romero met zijn doorslaggevendere stoten ook makkelijk gewonnen kon hebben.

Covington overrompelt Dos Anjos op weg naar interim-titel
Colby Covington kroonde zich in het co-main event tot interim-UFC-weltergewichtkampioen. De Amerikaan klopte Rafael dos Anjos na vijf ronden via jurybesluit: 2x 48-47, 1x 49-46.

Het plan van Covington pakte van begin tot eind goed uit. Hij versloeg Dos Anjos met constante druk en een mix van stoten en takedowns waar Dos Anjos aan moest wennen. Vanaf het startsignaal hielden de vechters een moordend tempo aan en dat hielden ze tot de slotfase vol.

Vooral in het begin pakte Covington’s plan dus goed uit, dat bestond uit Dos Anjos met stoten tegen de kooi zetten om een takedown te doen en op de grond verder te gaan. De Braziliaan had hier geen antwoorden op in de eerste twee ronden, dus kon Chaos zich geen betere start wensen.

Halverwege het gevecht kwam Dos Anjos er beter in en begon hij ook stoten te landen. Ook mixte hij succesvolle takedowns, waardoor het competetiever werd. De vechters hadden in feite hetzelfde plan met drukzetten, dus wie het beter kon uitvoeren won.

Dit werd toch Covington. Ondanks dat Dos Anjos misschien de significantere stoten plaatste, was Chaos‘ mix van takedowns en stoten doorslaggevender.

Holm domineert Anderson… met grappling
Holly Holm verstierde Megan Anderson’s UFC-debuut. The Preacher’s Daughter won overtuigend door alle ronden te winnen: 2x 30-26, 1x 30-27. De bokskampioene won niet met haar stoten en trappen, maar met grappling.

De veel grotere Anderson opende agressief met een rake knie en stoten, waardoor Holm reageerde door haar tegen de kooi te houden. Daar scoorde ze een halve ronde punten, om het eerste bedrijf op de grond te eindigen. Vervolgens won Holm de tweede ronde ook zo, alleen dan met meer grondwerk dan kooiwerk. Zo sloot ze de tweede ronde af in mount.

Anderson moest in de slotronde dus alles op alles zetten, maar Holm had weinig reden om van haar strijdplan af te wijken. Hierdoor gooide ze de Australische dus nog twee keer op haar rug in de laatste vijf minuten, waarin ze twee keer in mount kwam. Hiermee drukte Holm haar stempel.

Tuivasa met moeite langs Arlovski
Tai Tuivasa heeft zijn derde zege in de UFC geboekt door voormalig kampioen Andrei Arlovski te kloppen. Na vijftien minuten won Bam Bam via jurybesluit door de eerste en derde ronde op z’n naam te zetten: 3x 29-28.

Tuivasa had een goede openingsronde waarin hij Arlovski meerdere malen goed raakte. Arlovski was vooral bezig met tegenhouden, zoals op de grond toen hij Bam Bam een minuut lang in mount klemde. Tuivasa stuurde The Pitbull ook naar het canvas met een linkerhoek.

In ronde twee was de 39-jarige Arlovski beter, die op de voeten gaten in Tuivasa’s harnas vond met zijn snelheid. De derde ronde werd dus doorslaggevend, waarin Tuivasa beter scoorde. Bam Bam, die voor het eerst langer dan een ronde vocht, zette meer daarin druk en raakte de hardere klappen.

CM Punk kan geen vuist maken in tweede MMA-gevecht
CM Punk heeft zijn tweede gevecht ook kansloos verloren. Tegen Mike Jackson had hij een kwartier niets in de melk te brokkelen, waardoor de scores van de jury duidelijk waren: 3x 30-26 voor The Truth.

Punk, die na een ronde al op was, wilde het gevecht op de grond hebben, maar Jackson verdedigde alles en liet Punk daarvoor betalen met rake stoten. The Truth was een koele kikker die geen enkele seconde onder de indruk was, ook niet door het moment of het publiek dat voor Punk was.

In alle ronden ging het gevecht wel naar de grond, maar in de laatste twee ronden was dat op bevel van Jackson. In de tweede ronde deelde hij drie minuten ground-and-pound uit om de ronde met 10-8 op z’n naam te zetten en in de slotfase zong hij het gevecht uit.

De volledige resultaten:
Main card:
Robert Whittaker verslaat Yoel Romero via verdeeld jurybesluit (2x 48-47, 1x 47-48)
Colby Covington verslaat Rafael dos Anjos via unaniem jurybesluit (2x 48-47, 1x 49-46) en is de nieuwe interim-UFC-weltergewichtkampioen
Holly Holm verslaat Megan Anderson via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-27)
Tai Tuivasa verslaat Andrei Arlovski via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Mike Jackson verslaat CM Punk via unaniem jurybesluit (3x 30-26)

Prelims:
Curtis Blaydes verslaat Alistair Overeem via TKO, 2:56 in ronde 3
Claudia Gadelha verslaat Carla Esparza via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Mirsad Bektic verslaat Ricardo Lamas via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)
Chris de la Rocha verslaat Rashad Coulter via TKO, 3:53 in ronde 2

Vroege prelims:
Anthony Smith verslaat Rashad Evans via knock-out, 0:53 in ronde 1
Sergio Pettis verslaat Joseph Benavidez via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)
Charles Oliveira verslaat Clay Guida via submissie (guillotine choke), 2:18 in ronde 1
Dan Ige verslaat Mike Santiago via TKO, 0:50 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Robert Whittaker (krijgt 100.000 dollar, Romero was was voor bonussen omdat hij te zwaar inwoog)
Performance of the Night: Charles Oliveira & Curtis Blaydes