UFC 224 voorspellingen

0
515
Foto: UFC

UFC 224 wordt de eerste Braziliaanse pay-per-view van de UFC dit jaar. Een kijkcijferrecord zal het waarschijnlijk niet opleveren, maar hier en daar staan wel gevechten gepland die interessant zijn. Zo is het titelgevecht tussen UFC-bantamgewichtkampioene Amanda Nunes en Raquel Pennington een onderonsje van twee trainingspartners die veel ervaring hebben met tegen elkaar vechten in training, maar het zaterdag voor het echie gaan doen.

In het co-main event staat een belangrijk gevecht voor middengewicht gepland tussen Ronaldo Jacaré Souza en Kelvin Gastelum, een gevecht dat mogelijk interessanter is dan de hoofdpartij. Ook vecht pubieksfavoriet John Lineker tegen Brian Kelleher en neemt Vitor Belfort afscheid van de UFC tegen Lyoto Machida.

Vitor Belfort vs. Lyoto Machida
Het laatste gevecht van Vitor Belfort in de UFC (aldus Belfort) vecht hij tegen zijn vriend en voormalig kampioen Lyoto Machida. Belfort heeft in zijn laatste gevechten aangetoond dat hij zijn welbekende ‘blitz’ nog in huis heeft, maar vanzelfsprekend is deze niet zo explosief en krachtig als toen hij negentien jaar of ‘TRT Vitor’ was.

Machida leeft voor tegenstanders die agressief naar voren stomen om als een houtversnipperaar gepakt kunnen worden door. Waarschijnlijk heeft hij, zeventien dagen voor zijn veertigste verjaardag, meer pit en kracht over dan Belfort, waardoor hij het makkelijker kan afmaken voor het eindsignaal. Komt het niet door een vroege counter, dan wel als Belfort rijp voor de slacht is in de tweede helft van de partij dus.

Winnaar: Lyoto Machida
Wijze: TKO, ronde 2

John Lineker vs. Brian Kelleher
John Lineker lijkt altijd garant voor actie met zijn harde stoten en lust voor harde gevechten. Brian Kelleher lijkt daarvoor een geduchte tegenstander, dat de Amerikaan het gevecht met Lineker in Brazilië aanneemt zegt ook al heel wat over hem. Sterker nog, Boom vroeg om een gevecht met de Braziliaan.

Zoals altijd zal Lineker er een vuurgevecht van willen maken en Kelleher moet zich niet daartoe verleiden, aangezien Hands of Stone een van de beste vechters op dat gebied is. De Amerikaan kan dat stoppen met takedowns, maar waarschijnlijk is Lineker vaardig genoeg om het gevecht meerendeels staand te houden en genoeg punten te scoren. Als het geen late TKO wordt, eindigt het in een duidelijk jurybesluit.

Winnaar: John Lineker
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-26)

Mackenzie Dern vs. Amanda Cooper
Mackenzie Dern woog 123 pond voor dit gevecht en dat zegt veel. Ze wisselde recent van trainer en vocht twee maanden geleden nog, dus men kan niet zeggen dat het een geslaagde voorbereiding was. Als Cooper op een groot podium wil winnen van een opkomer met veel aandacht, dan is dit de perfecte mogelijkheid.

Het strijdplan voor Cooper moet ook duidelijk zijn: blijf uit de buurt van Dern. Niet clinchen, ontwijk een grondgevecht, anders kan ze eindigen als Montana Stewart. Als ze dat kan, wint ze. Dern is niet de snelste, had een belaberde voorbereiding en heeft minder ervaring met stoten en trappen, dus Cooper moet in staat zijn genoeg punten te scoren voor de winst.

Winnaar: Amanda Cooper
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Ronaldo Souza vs. Kelvin Gastelum
Kelvin Gastelum mag het weer opnemen tegen een dertiger met naam, ditmaal in Ronaldo Souza op vijandig grondgebied. Wat de vorige vijf tegenstanders van Gastelum allemaal in overeenkomst met de huidige Jacaré hadden is een kin die voorheen beter was (hoewel dat tegen Weidman niet zoveel impact had). De tactiek van de TUF 17-winnaar zal dus ook niet zoveel anders zijn dan in zijn vorige optredens.

Gastelum is snel voor middengewicht en gaat deze snelheid optimaal gebruiken om de kin van Souza te raken met zijn stootcombinaties. Waarschijnlijk zal een knock-out forceren niet zo simpel gaan als tegen Michael Bisping in Shanghai, aangezien Souza veel meer wapens in huis heeft dan Bisping. Stilistisch is Souza een van de slechtst mogelijke tegenstanders die Gastelum kan krijgen, maar het probleem voor de Braziliaan is dat hij Gastelum waarschijnlijk een paar jaar te laat treft.

Winnaar: Kelvin Gastelum
Wijze: TKO, ronde 2

Amanda Nunes (k) vs. Raquel Pennington
Raquel Pennington is geen topatleet: ze is niet heel snel, groot, krachtig of een uitblinker in één vechtsport. Toch weet ze vaak een manier te vinden om een zege uit het vuur te slepen met haar ongeloofelijke taaiheid en vechtlust, zoals ze liet zien tegen Ashlee Evans-Smith. Haar tegenstandster kent ze ook door en door, hoewel dat andersom ook geldt.

Pennington’s taaiheid zal ongetwijfeld getest worden door Nunes. The Lioness heeft alle eigenschappen van een topatlete wel: snel, groot en krachtig. Niet fijn om te treffen in je eerste partij in anderhalf jaar. Waar de Braziliaanse in laakt is conditie, waardoor ze niet in elke ronde de killer kan zijn die ze liet zien tegen Miesha Tate en Ronda Rousey (hoewel dat ook vrijwel onmogelijk is).

In haar laatste partij tegen Valentina Shevchenko liet Nunes zien hoe ze een gevecht van vijf volle ronden kan aanpakken. Daarbij moet gezegd worden dat Pennington niet de technische vaardigheden van Shevchenko heeft, waardoor Nunes meer risico’s kan nemen. Als ze niet een snel einde forceert (zoals een harde stoot die leidt tot een submissie op de grond), kan The Lioness nog steeds een zodanige voorsprong bouwen om dankzij de jury te winnen.

Winnaar: Amanda Nunes
Wijze: Submissie (rear-naked choke), ronde 2

PRELIMS:
Cezar Ferreira vs. Karl Roberson Karl Roberson
Oleksiy Oliynyk vs. Júnior Albini Júnior Albin
Davi Ramos vs. Nick Hein Davi Ramos
Elizeu Zaleski dos Santos vs. Sean Strickland Elizeu Zaleski dos Santos

Warlley Alves vs. Sultan Aliev Warlley Alves
Thales Leites vs. Jack Hermansson Jack Hermansson
Alberto Mina vs. Ramazan Emeev Ramazan Emeev
Markus Perez vs. James Bochnovic Markus Perez

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: John Lineker vs. Brian Kelleher
Performance Of The Night: Kelvin Gastelum & Amanda Nunes

FIGHTER TO WATCH

Ronaldo Souza
Het is ongelooflijk dat Jacaré nog geen UFC-titelgevecht op zijn cv heeft staan. Ooit was hij een van de meest gevreesde vechters op 185 pond, maar nu is hij 38 en begint de tijd te dringen. Een verlies tegen Gastelum zou einde verhaal kunnen zijn.

Souza afschrijven is gevaarlijk, helemaal na zijn laatste optreden in de rematch met Derek Brunson. Hij is nog steeds erg veelzijdig en als hij bovenop komt hebben de meeste tegenstanders een groot probleem. Maar knock-out gaan tegen de jongere en snellere Kelvin Gastelum zou waarschijnlijk betekenen dat hij niet goed genoeg meer is voor de absolute top. Een kruispunt dus voor Souza’s loopbaan.