UFC 224: Amanda Nunes laat Raquel Pennington kansloos

0
835
Foto: Buda Mendes/Zuffa LLC via Getty Images

Amanda Nunes heeft een klinkende zege geboekt in de hoofdpartij van UFC 224 in Rio de Janeiro. The Lioness verdedigde haar UFC-bantamgewichttitel voor de derde keer door trainingspartner Raquel Pennington te kloppen in de vijfde ronde via TKO.

De Braziliaanse heerste van begin tot eind. Nunes zette vanaf het startsignaal voorwaarste druk met stoten en trappen tegen de kuiten, waardoor de linkerkuit van Pennington pinpelpaars zag na een halve ronde. Rocky was een taaie en bleef in de partij, maar had niets in de melk te brokkelen.

Nunes zette de Amerikaanse regelmatig met haar rug tegen de kooi om stoten te gooien waar Pennington geen oplossingen voor had. De Amerikaanse probeerde regelmatig takedowns en counterde zich er af en toe goed uit, maar echt moeilijk maakte ze het Nunes niet. Rocky deelde weinig schade uit en kon The Lioness niet van tactiek laten veranderen.

Gebroken neus
Voor de vijfde ronde gebeurde iets opvallends: Pennington’s neus was gebroken en Rocky was klaar met het gevecht, maar haar coaches wilde dat ze doorging. Hierdoor kwam er ook een vijfde ronde waarin Nunes haar stempel drukte.

Na een minuut deed Nunes een takedown en gooide ze ellebogen op de gebroken neus van Pennington tot Rocky haar rug toekeerde. Hier maalde The Lioness niet om: ze bleef stoten gooien tot de hevig bloedende Pennington gered werd door scheidsrechter Marc Goddard.

Gastelum op tandvlees langs Jacaré
Kelvin Gastelum lijkt de volgende uitdager voor de UFC-middengewichttitel. De Amerikaan versloeg Ronaldo Souza in het hol van de leeuw via verdeeld jurybesluit in een spannende partij.

Het was een gevecht met twee gezichten. In de eerste ronde moest Gastelum alleen overleven. Jacaré forceerde een grondgevecht en kwam bovenop, waar hij van positie naar positie ging en meerdere submissie-pogingen probeerde. Gastelum verdedigde adequaat en overleefde daardoor de openingsronde.

Daarna werd het meer Gastelum’s partij: staand, zodat hij zijn bokscombinaties kon gooien. Met dezelfde tweestootscombinatie deed hij veel schade in de laatste tien minuten, terwijl Souza, die halverwege het tweede bedrijf uitgeput raakte, meer varieerde en duidelijk ook nog naar de grond wilde zonder al te veel succes.

Gastelum deelde veel schade uit, maar moest ook veel nemen. Nadat hij duidelijk de tweede ronde won kwam Souza goed terug in de slotronde met krachtige stoten en trappenm, waardoor het spannend werd bij het oproepen van de uitslag. Uiteindelijk kozen twee juryleden voor de druk en volume van Gastelum, waardoor hij won.

Dern verbaast en klopt Cooper
Ondanks een lastige voorbereiding heeft Mackenzie Dern een indrukwekkende zege geboekt op Amanda Bobby Cooper. Niet vanwege de naam van de tegenstandster of de wijze waarop ze won, maar vanwege de manier waarop ze tot haar winnende rear-naked choke kwam.

Dern, die op de weging 123 pond woog, probeerde geen enkele takedown en was content om haar vuisten te laten spreken. Cooper hield afstand met stoten en trappen om niet naar de grond getrokken te worden. Als de Amerikaanse ergens het verschil kon maken was het daar, maar tot ieders verbazing was het Dern die haar na twee minuten met een overhandse rechterstoot naar het canvas stuurde.

Hierna kwam Dern bovenop de half bewusteloze Cooper en was het aftellen tot het einde begonnen. Nadat de meervoudig BJJ-kampioen in mount kwam, keerde ABC haar rug toe naar Dern en moest ze seconden later afkloppen door een rear-naked choke.

Lineker mept Kelleher buiten westen
John Lineker heeft zijn bijnaam weer eer aangedaan. Hands of Stone sloeg Brian Kelleher knock-out in het einde van leuke partij in ronde drie. Kelleher hield het bijna vijftien minuten uit met de Braziliaan, maar ging toch gestrekt in de slotfase.

Kelleher verweerde zich goed van begin tot eind. Elke keer als Lineker goed doorkwam, en dat was vaak, maakte Boom ruimte om stotenwisselingen uit de weg te gaan. Door te cirkelen creëerde hij ook ruimte voor counters waarmee hij flink scoorde, maar de granieten kin van Lineker hield stand.

Takedowns lukte niet, waardoor de Braziliaan er zijn gevecht van maakte. Hij had Kelleher meerdere malen in gevaar in de eerste tien minuten, maar moest wachten tot de slotfase tot het verweer ophield. Een rechterstoot tegen de ribbenkast volgde hij op met een linkermokerslag die perfect doel trof en Boom liet neerploffen op het canvas. Wedstrijd over. Knock-out nummer veertien voor Lineker.

Machida toont oude klasse om Belfort met pensioen te sturen
Lyoto Machida zette de toon van het hoofdkaart door mede-veteraan Vitor Belfort spectaculair knock-out te trappen in de tweede ronde. Met een perfecte karatetrap op de kin stuurde hij The Phenom met pensioen.

In de eerste ronde waren beide vechters niet agressief. Zuinig zelfs: na twee minuten had Belfort nog maar een stoot geprobeerd. Machida deed meer en trapte voornamelijk, maar was ook niet actief te noemen. Belfort eindigde de ronde met een paar bekende oplevingen, maar deze troffen geen doel.

De tweede ronde leek niet veel anders tot het plots voorbij was. Machida raakte Belfort loepzuiver op de kin met een trap door het midden, waardoor The Phenom in een klap buiten westen omviel. Machida wist direct dat het over was en gaf geen nastoten. Hij vierde het ook niet. Hij wachtte, gaf een buiging en hield zich in tot Belfort weer bij zinnen was.

Na het gevecht liet Belfort zijn handschoenen achter in de Octagon terwijl hij toegezongen werd door het publiek. Na 26 gevechten in de UFC begint hij aan het volgende hoofdstuk van zijn leven.

De volledige resultaten:
Main card:
Amanda Nunes verslaat Raquel Pennington via TKO, 2:36 in ronde 5
Kelvin Gastelum verslaat Ronaldo Souza via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Mackenzie Dern verslaat Amanda Cooper via submissie (rear-naked choke), 2:27 in ronde 2
John Lineker verslaat Brian Kelleher via knock-out, 3:43 in ronde 3
Lyoto Machida verslaat Vitor Belfort via knock-out, 1:00 in ronde 2

Prelims:
Cezar Ferreira verslaat Karl Roberson via submissie (arm-triangle choke), 4:45 in ronde 1
Aleksei Oleinik verslaat JĂșnior Albini via submissie (Ezekiel choke), 1:45 in ronde 1
Davi Ramos verslaat Nick Hein via submissie (rear-naked choke), 4:15 in ronde 1
Elizeu Zaleski dos Santos verslaat Sean Strickland via TKO, 3:40 in ronde 1

Vroege prelims:
Warlley Alves verslaat Sultan Aliev via TKO, 5:00 in ronde 2
Jack Hermansson verslaat Thales Leites via TKO, 2:10 in ronde 3
Ramazan Emeev verslaat Alberto Mina via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Markus Perez verslaat James Bochnovic via submissie (rear-naked choke), 4:28 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Kelvin Gastelum vs. Ronaldo Souza
Performance of the Night: Lyoto Machida & Aleksei Oleinik