UFC 223: ‘teleurstellende’ Nurmagomedov wint UFC-lichtgewichttitel

0
910
Foto: Jeff Botari/Zuffa LLC via Getty Images

Khabib Nurmagomedov is de nieuwe UFC-lichtgewichtkampioen. The Eagle klopte Al Iaquinta na vijf ronden: 2x 50-43, 1x 50-44. Desondanks was het optreden van Nurmagomedov niet zoals verwacht.

In de eerste twee ronden was het Khabib Time. Nurmagomedov scoorde takedowns en was superieur op het canvas. Desondanks verkocht Iaquinta zijn huid duur: hij liet zich niet zomaar inpakken door de Rus en verdedigde zich hevig. Nuragmomedov gooide hem dan ook niet door de lucht zoals andere tegenstanders in het verleden, maar moest meer werken voor een grondgevecht dan normaal.

Vanaf de derde ronde gooide Nurmagomedov het roer om. Hij focuste zich plots op zijn staande vaardigheden en besloot om het grondgevecht niet meer aan te gaan. Iaquinta verwelkomde dat natuurlijk, maar ging niet als een dolle het vuistgevecht aan. Hij bleef alert op de takedowns en kwam alleen gedisciplineerd naar voren.

Hierdoor werd het gevecht enigzins mat. Nurmagomedov is niet zo gespecialiseerd op de grond als staand en toonde dat. Hij scoorde met zijn stoten beter dan Iaquinta, maar de gaten in zijn harnas werden duidelijk. Iaquinta profiteerde niet optimaal van de matige verdediging van The Eagle, maar had wel sporadische momenten van succes.

Toch was er geen twijfel over de winnaar na 25 minuten: Khabib Nurmagomedov. In de slotminuten wilde hij er nog een stop uitpersen door Iaquinta tegen het canvas te krijgen en op zijn rug een verwurging of TKO forceren, maar Ragin’ Al bleef in het gevecht. Er zijn slechtere manieren om te verliezen.

Nurmagomedov neemt de UFC-lichtgewichttitel over Conor McGregor, die ‘bij de eerste stoot van dit gevecht zijn gordel inleverde’ zoals UFC-president Dana White dat zei. Na het gevecht daagde The Eagle niet McGregor of Tony Ferguson uit, maar Georges St-Pierre voor een gevecht in Madison Square Garden.

Namajunas weer te sterk voor Jedrzejczyk
Rose Namajunas heeft Joanna Jedrzejczyk voor de tweede keer op rij verslagen. Thug Rose vocht de volle vijf ronden en werd door de jury uitgeroepen tot winnaar: 4x 49-46.

In de eerste twee ronden was er niets aan de hand voor Thug Rose. Ze ontweek de stoten en trappen van Jedrzejczyk op soepele wijze om haar eigen hoeken te raken. Dichtbij een knock-out kwam ze niet, maar Namajunas stond duidelijk voor na tien minuten.

Vanaf de derde ronde kantelde de wedstrijd. De beentrappen van Jedrzejczyk begon effect te hebben en Namajunas kon daardoor haar krachtige hoeken niet lanceren. De Poolse scoorde daardoor met combinaties en kwam in haar goede doen. Dit zette de basis voor een sterke comeback.

Jedrzejczyk liet dus zien waarom haar bijnaam Joanna Champion was in de kampioenschapsronden. Het volume ging omhoog en daar had Namajunas weinig antwoord op. De Amerikaanse bewoog niet zo soepel als daarvoor en werd zo een makkelijker doelwit voor Jedrzejczyk. De slotronde moest volgens commentatoren Jimmy Smith en Joe Rogan uitkomst bieden.

Wat scoorde daarin beter: de volume van Jedrzejczyk of Namajunas’ rake stoten? In de laatste vijf minuten bereikte Thug Rose weer het niveau van eerder en scoorde ze ook nog een takedown om het gevecht op de grond te eindigen, hoewel ze weinig deed op het canvas.

Uiteindelijk was het Namajunas’ gevecht. Volgens de jury won ze vier van de vijf ronden (hoewel ze het niet eens waren over welke ronden) en hield vast aan haar titel. Het was dus niet zo gelijkopgaand als velen dachten en dat zorgde voor een radeloze Jedrzejczyk.

“Sorry dat ik niet zo technisch was ditmaal, maar ik voelde me een beetje zwaar. Het was nog steeds goed, ik heb mezelf er doorheen gevochten”, aldus Namajunas na het gevecht tegen Rogan. “Haar gewicht verklootte het vorige keer voor haar, maar ik ben gewoon beter.”

Moicano stopt zegereeks Kattar
Renato Moicano boekte een overtuigende zege op Calvin Kattar. De Braziliaan won drie ronden staand vechten van The Boston Finisher en dat erkende de jury: 2x 30-27, 1x 29-28.

Vanaf het startsignaal gooide Moicano trappen tegen de benen van Kattar en op de lange termijn had dit effect. Kattar, die zijn laatste tien gevechten won, startte goed, maar naarmate het gevecht vorderde ebte de krachtige stoten en trappen langzaam weg en vanaf de derde ronde bracht hij Moicano niet meer in gevaar.

Systematisch won de langere Moicano dus en een paar keer ging hij zelfs voor een knock-out met oplevingen. Toch was Kattar nooit echt in gevaar om knock-out te gaan. Wel was het duidelijk dat Moicano een goed plan had en staand veel beter was dan de staande specialist.

Superiere Magomedsharipov klopt dappere Bochniak
Zabit Magomedsharipov heeft zijn derde overwinning in de UFC geboekt door Kyle Bochniak te kloppen. De Rus was technisch superieur van bel tot bel en Bochniak kon dat gat niet dichten met zijn pure vechtlust. De scores van de jury waren duidelijk: 2x 30-27, 1x 29-28.

Magomedsharipov viel aan met veel variatie en soms een beetje show. Zijn stootcombinaties gingen samen met veel draaitrappen en -stoten, wat erg amusant was. Ook lukten zijn takedowns, maar Bochniak voorkwam dat hij daardoor significante schade leed. Defensief hoefde Magomedsharipov weinig zorgen te maken: Crash gooide alleen stoten en die kwamen zelden aan bij de veel langere Rus.

Aan de inzet van Bochniak lag het niet. Met pure vechtlust en volhardenheid bleef hij het proberen en hij had geen probleem om twee tot drie stoten te eten om er een te geven. Het publiek waardeerde dat en ging in de laatste tien seconden staan terwijl de vechters er nog alles uitpersten in de slotseconden. Helemaal zonder prijs ging dat niet: Bochniak en Magomedsharipov kregen ieder 50.000 dollar voor ‘Fight of the Night’.

Lauzon gekraakt door Gruetzemacher
Chris Gruetzemacher versloeg Joe Lauzon in het openingsgevecht van de hoofdkaart. Na twee ronden maakte scheidsrechter Dan Miragliotta een einde aan de aanslag die Lauzon te verduren kreeg.

Lauzon begon, zoals gewoonlijk, met honderd kilometer per uur, maar die aanslag was duidelijk niet zo fel als vroeger. Op de grond probeerde de routinier een vroege stop te forceren, maar Gruetzemacher bleef op z’n hoede en uit submissies.

In het tweede bedrijf was Lauzon niets meer dan een lopend doelwit. Gruetzemacher viel aan en aan zonder echte antwoorden te krijgen van zijn opponent. Hij gooide alles wat hij wilde en varieerde goed naar het hoofd en midrif. Na tien minuten vechten was het gezicht van Lauzon zwaar bebloed en opgezwollen, terwijl Gruetzemacher nog helemaal gaaf was. Toen werd het gestopt.

De volledige resultaten:
Main card:
Al Iaquinta vs. Khabib Nurmagomedov
Rose Namajunas verslaat Joanna Jedrzejczyk via unaniem jurybesluit (3x 49-46)
Renato Moicano verslaat Calvin Kattar via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Zabit Magomedsharipov verslaat Kyle Bochniak via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Chris Gruetzemacher verslaat Joe Lauzon via TKO, 5:00 in ronde 2

Prelims:
Karolina Kowalkiewicz verslaat Felice Herrig via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Olivier Aubin-Mercier verslaat Evan Dunham via TKO, 0:53 in ronde 1
Ashlee Evans-Smith verslaat Bec Rawlings via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Devin Clark verslaat Mike Rodriguez via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Bonus awards:
Fight of the Night: Zabit Magomedsharipov vs. Kyle Bochniak
Performance of the Night: Chris Gruetzemacher & Olivier Aubin-Mercier