UFC 222 voorspellingen

0
619
Foto: UFC

UFC 222, het evenement dat met een blessure van een kampioen bijna uitliep op een ramp, maar toch gered is dankzij een andere kampioen: Cris Cyborg. De Braziliaanse verdedigt haar UFC-vedergewichttitel tegen Yana Kunitskaya met vier weken voorbereiding en twee maanden na haar laatste overwinning op Holly Holm.

Stefan Struve geeft dit evenement een oranje randje. The Skyscraper gaat op jacht naar herstel van zijn laatste verliespartij in eigen land en mag tegen oud-kampioen Andrei Arlovski. The Pitbull is niet meer de kampioen van ruim tien jaar geleden, maar zou wel een mooie naam op de cv van Struve zijn. Net zoals Frankie Edgar een mooie toevoeging op het cv van een andere redder van dit evenement zou zijn: Brian Ortega. De winnaar krijgt een titelgevecht.

Cat Zingano vs. Ketlen Vieira
Een belangrijk gevecht voor de bantamgewichtdivisie opent het main card van UFC 222. Vieira is het opkomende talent dat het opneemt tegen Zingano, de enige vechter met een overwinning op kampioene Amanda Nunes in de UFC. Een gevecht tussen twee grapplers.

Zingano en Vieira hebben vrijwel dezelfde tactiek: kom bovenop de tegenstander om bovenop punten te scoren met ground-and-pound en submissies. De vraag is of Zingano (onderhand 35 jaar) dit nog wel zo goed kan na eerdere blessures en tegenslagen. Vieira (26) is nog jong en ongeslagen, precies wat Zingano was voor haar titelgevecht. Misschien krijgt Vieira dus zelf een titelgevecht bij winst.

Winnaar: Ketlen Vieira
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Stefan Struve vs. Andrei Arlovski
Hoe reageert Stefan Struve op de slooppartij van zes maanden geleden in Ahoy? Dat is de vraag die op de lippen van iedere Nederlander brandt. Alexander Volkov doorbrak Struve’s winreeks van twee gevechten en zette de Beverwijker op de tiende plek van de UFC-zwaargewichtranglijst, dus moet hij weer opnieuw beginnen.

In Arlovski treft Struve een veteraan die op zijn laatste benen loopt, hoewel de atletische vermogens van The Pitbull nog altijd aanwezig zijn. Hij slaat snel (‘snelle handen’), heeft goede verdediging tegen takedowns en is erg geslepen in de clinch. Zijn kin is echter niet meer wat het was na drie knock-outs in twee jaar (hoewel zijn laatste van januari 2017 dateert).

Die kin zal waarschijnlijk getest worden door de lange armen en benen van Struve. Het grondgevecht zal Arlovski niet willen aangaan, maar het staande gevecht wel. Als de kin The Skycraper niet gekraakt is door Volkov, moet hij de tegenstand van Arlovski kunnen doorstaan om zelf een knock-out te forceren met zijn 120 kilogram. Mogelijk met de hulp van een beetje vermoeidheid bij Arlovski.

Winnaar: Stefan Struve
Wijze: TKO, ronde 3

Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath
Sean O’Malley is het volgende talent dat de UFC met een raket naar de top wil schieten. In Andre Soukhamthath krijgt hij een taaie countervechter die goed staand is, maar Sugar moet dit kunnen winnen als hij zijn eigen spel opdwingt.

O’Malley heeft een goede stijl om tegen countervechters te gebruiken met zijn eigen ritme en onorthodoxe trappen en stoten. Als Soukhamthath de ruimte geeft, is hij kansloos. De pupil van Henry Hooft moet dus alles doen om O’Malley uit z’n spel te halen, maar of counteren daarbij de ideale oplossing is?

Winnaar: Sean O’Malley
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Frankie Edgar vs. Brian Ortega
Frankie Edgar mag zich weer opmaken voor een opkomend talent dat hem wil weerhouden van een titelgevecht. Misschien is Brian Ortega het meest vaardige talent dat hij tot nu toe tegengekomen is: T-City won al zijn UFC-gevechten zonder jury en is gevaarlijk van begin tot eind. Zijn spel is bekend.

Toch zal Edgar vaardig genoeg zijn om de opmars te stoppen. Hij is stijlistisch erg slecht voor Ortega met minder voorbereiding: snel, veelzijdig en spijkerhard bovenop. Zijn verdediging op de grond is goed genoeg om submissies te anticiperen en te bestrijden met stoten bovenop, terwijl hij staand zijn snelheid gaat gebruiken om te stoten en counters te ontwijken. Dit van begin tot eind, een typisch optreden van The Answer.

Winnaar: Frankie Edgar
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)

Cris Cyborg (k) vs. Yana Kunitskaya
Het titelgevecht met vier weken voorbereiding voor Cyborg. Twee maanden geleden stond ze nog in de kooi met Holly Holm, trainingspartner van Yana Kunitskaya, dus is het interessant hoe het voor haar is om twee keer te vechten in twee maanden na inwegen op 145 pond.

Qua vaardigheden is het verschil wel duidelijk: Cyborg is overal superieur. Staand is ze sterker, veelzijdiger en heeft ze meer ervaring. Ook op de grond is het een wereld van verschil: Kunitskaya is een staande vechter die graag het initiatief pakt en niet naar de grond gaat.

Dat initiatief nemen kan Cyborg gebruiken. Kunitskaya houdt heel erg van rechte lijnen en als eerste toeslaan. Als Cyborg verschillende hoeken gebruikt en countert zoals altijd, moet ze geen probleem hebben. Misschien zet ze Foxy heel snel weg omdat gewicht halen haar veel energie kost en dat op de lange termijn mogelijk problemen geeft..

Winnaar: Cris Cyborg
Wijze: TKO, ronde 2

PRELIMS:
Ashley Yoder vs. Mackenzie Dern Mackenzie Dern
Beneil Dariush vs. Alexander Hernandez Beneil Dariush
John Dodson vs. Pedro Munhoz John Dodson
CB Dollaway vs. Hector Lombard Hector Lombard

Mike Pyle vs. Zak Ottow Mike Pyle
Bryan Caraway vs. Cody Stamann Bryan Caraway
Jordan Johnson vs. Adam Milstead Adam Milstead

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Frankie Edgar vs. Brian Ortega
Performance Of The Night: Mackenzie Dern & Cris Cyborg

FIGHTER TO WATCH

Brian Ortega
Brian Ortega ging de uitdaging tegen Frankie Edgar aan en zet daarmee zijn indrukwekkende reeks op het spel. T-City is nog ongeslagen en stopte elke tegenstander in de UFC voor het eindsignaal, maar treft in Edgar iemand die nog nooit gestopt is.

Hij leek al een titelgevecht op zak te hebben na zijn winst op Cub Swanson, maar gaat nu in een stroomversnelling tegen de Iron Man van de UFC. Kan hij Edgar ook stoppen ondanks de korte voorbereiding? Dat is de vraag die centraal staat, want een jurybesluit gaat hij met zijn stijl waarschijnlijk niet winnen van The Answer.