UFC 222: Cyborg domineert weer, Ortega doet onmogelijke

0
739
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Cris Cyborg heeft haar UFC-vedergewichttitel voor de tweede keer met succes verdedigd. De Braziliaanse had geen moeite met Yana Kunitskaya in de eerste ronde verslaan via TKO. Een gevecht eerder zorgde Brian Ortega wel voor een grote verrassing door Frankie Edgar knock-out te krijgen.

Cyborg begon agressief an haalde in de eerste seconden hard uit, maar Kunitskaya reageerde door een takedown te scoren waarmee de Braziliaanse op haar rug terechtwam. Een kleine verrassing en later kon Kunitskaya ook nog kort op de rug van Cyborg komen, maar de kampioene raakte niet in paniek en werkte zich er adequaat uit via de kooi om weer op afstand te vechten.

Daar was Kunitskaya simpelweg geen partij voor Cyborg. Het krachtverschil was enorm, het verschil in snelheid erg aanwezig en dat zorgde voor een snel einde. Na elke rechterstoot van Cyborg probeerde de Russische een takedown, maar die werden na de eerste poging alleen nog gebruikt door Cyborg om schade te doen op de grond.

In het slot vloerde Cyborg haar tegenstander met een rechterstoot en een simpele takedown. Eenmaal op de grond haalde Cyborg uit tot scheidsrechter Herb Dean het gevecht stopte. Weer een succesvol optreden voor de meest dominante vrouw in het MMA.

Na het gevecht daagde Cyborg UFC-bantamgewichtkampioene Amanda Nunes uit voor een superfight tussen twee kampioenen. “Ik wacht op Amanda. Ze daagde me uit en nu wacht ik op haar.”

Nunes verdedigt op 12 mei haar titel in Rio de Janeiro tegen Raquel Pennington op UFC 224.

Ortega doet het onmogelijke: Edgar knock-out slaan
Brian Ortega verraste vriend en vijand door Frankie Edgar niet alleen te verslaan, maar knock-out te slaan in de eerste ronde. T-City werd hiermee de eerste vechter die de voormalig UFC-kampioen voor het eindsignaal wegzette ooit. Ortega kan dus een titelgevecht verwachten.

In de eerste paar minuten leek The Answer zijn normale stijl op te leggen met een hoog tempo. Een hoog volume, combinaties, constante druk, het normale recept voor de winst van Edgar, maar Ortega ging goed mee en werd niet ondergesneeuwd. Zijn volume was lager, maar hield Edgar op z’n hoede.

Ortega zocht constant naar openingen en gaten om hard toe te slaan. Toen Edgar even dichtbij kwam probeerde hij direct een guillotine choke zoals hij deed tegen Cub Swanson, wat al een waarschuwing was. Niet lang daarna zette hij Edgar op rolschaatsen met een krachtige linkerelleboog in een counter.

Hierna rook Ortega bloed, ging hij vooruit en begon hij uit te halen met opstoten. Deze kwamen aan en vloerde Edgar, dus ging T-City erachteraan om het gevecht met ground-and-pound te stoppen. Een sterk statement van Ortega, die het gevecht met vier weken voorbereiding aannam.

O’Malley maakt favorietenrol waar
Sean O’Malley werd voor dit gevecht al bestempeld als toptalent en bewees dat met een sterk optreden tegen Andre Soukhamthath. Sugar Sean won via jurybesluit, ondanks een gebroken voet: 2x 29-27, 1x 29-28.

Soukhamthath had in de eerste twee ronden weinig in de melk te brokkelen. O’Malley domineerde met zijn staande spel en ook op de grond toen Soukhamthath het gevecht naar de canvas bracht met submissie-pogingen van zijn rug en bovenop. Toch hield Soukhamthath vol, maar The Asian Sensation had geen antwoord op de bewegelijke stijl van O’Malley.

In de slotronde ging het bijna nog mis voor O’Malley toen hij z’n voet brak door een geblokte trap. Hierdoor stond hij niet meer goed op z’n benen en kon Soukhamthath overnemen. De pupil van Henry Hooft besloot toen om naar de grond te gaan, wat misschien wel een fout was. Daarmee won Soukhamthath de ronde, maar niet gevecht omdat hij O’Malley niet kon wegzetten.

Na het gevecht bleef O’Malley op de grond liggen om aan z’n voet behandeld te worden. Hierdoor hoorde hij liggend dat hij gewonnen had en moest Joe Rogan hem hurkend interviewen.

Struve legt het ook af tegen Arlovski
LINK

Vieira behoudt ongeslagen status en
Ketlen Vieira heeft een titelgevecht in handbereik. De Braziliaanse boekte een belangrijke zege op Cat Zingano via jurybesluit.

Vieira was op bijna elk facet beter. Zingano wilde vanaf het begin het spel maken en gooide veel wilde stoten en trappen, maar kon de Braziliaanse niet krijgen waar ze wilde. Vieira hield vast aan haar plan en kon Alpha in de eerste twee ronden veel punten scoren met Zingano tegen het canvas houden en ground-and-pound.

Zingano moest de winst dus forceren, maar had een beroerde start aan het slotakkoord met een geblokte trap die zichtbaar zeer deed en Vieira weer een opening gaf om bovenop te komen op het canvas. Hierna gaf de Braziliaanse de zege niet meer uit handen, ook niet toen Zingano zich nog omhoog werkte en alles uit de kast gooide. Een jurylid had z’n bril niet op en gaf de winst aan Zingano.

De volledige resultaten:
Main card:
Cris Cyborg verslaat Yana Kunitskaya via TKO, 3: in ronde 1
Brian Ortega verslaat Frankie Edgar via knock-out, 4:44 in ronde 1
Sean O’Malley verslaat Andre Soukhamthath via unaniem jurybesluit (2x 29-27, 1x 29-28)
Andrei Arlovski verslaat Stefan Struve via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Ketlen Vieira verslaat Cat Zingano via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Prelims:
Mackenzie Dern verslaat Ashley Yoder via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Alexander Hernandez verslaat Beneil Dariush via knock-out, 0:42 in ronde 1
John Dodson verslaat Pedro Munhoz via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)
CB Dollaway verslaat Hector Lombard via diskwalificatie, 5:00 in ronde 1

Vroege prelims:
Zak Ottow verslaat Mike Pyle via TKO, 2:34 in ronde 1
Cody Stamann verslaat Bryan Caraway via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Jordan Johnson verslaat Adam Milstead via verdeeld jurybesluit ((2x 29-28, 1x 27-30)

Bonus awards:
Fight of the Night: Sean O’Malley vs. Andre Soukhamthath
Performance of the Night: Brian Ortega & Alexander Hernandez