UFC 221 voorspellingen

0
638
Foto: UFC

UFC pay-per-views behoren normaal gesproken tot de top van wat de UFC te bieden heeft, maar dit evenement hoort niet echt in dat rijtje thuis. Hoewel Luke Rockhold tegen Yoel Romero voor velen niet te missen is en Mark Hunt altijd kijkwaardig is, heeft het voor de rest niet veel om het lijf.

Gelukkig zeggen de gevechten vooraf niets over het resultaat achteraf. Nederlanders hoeven niet 65 dollar te betalen om alleen dit evenement te kijken dankzij FOX Sports en het kan altijd vuurwerk worden. Meerdere vechters op dit evenement zijn daar ook zeker capabel genoeg voor.

Tyson Pedro vs. Saparbek Safarov
Tyson Pedro mag het hoofdkaart aftrappen. De Australiër werd in september terug op aarde gezet door Ilir Latifi en mag tegen Saparbek Safarov weer een reeks opbouwen. Safarov lijkt daar een goede tegenstander voor.

Safarov is een beetje kleiner dan de gemiddelde lichtzwaargewicht, terwijl Pedro een grote jongen is. Daarbij heeft Pedro een fysieke stijl en grote reikwijdte en zal hij het naar de grond willen brengen voor een verwurging. Dat deed hij eerder met andere staande vechters als Khalil Rountree. Staand is Pedro overigens ook beter, hoewel de kin van de Rus goed stand hield tegen Gian Villante. Maar waarschijnlijk gaat Pedro deze niet maximaal testen.

Winnaar: Tyson Pedro
Wijze: Submissie (rear-naked choke), ronde 1

Jake Matthews vs. Li Jingliang
Matthews en Jingliang zijn beide divers en hebben hun eigen voorkeuren waar een gevecht plaatsvindt, maar kunnen overal uit de bak. Jingliang gaat waarschijnlijk voor een kickbokspartij, Matthews voor een grondgevecht.

Matthews is beter staand dan Jingliang op de grond, hoewel de Chinees veel vorderingen maakt. The Leech is langer en won vier gevechten op rij, maar waarschijnlijk is Matthews in staat zijn zwaktepunten op het canvas bloot te leggen.

Winnaar: Jake Matthews
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Tai Tuivasa vs. Cyril Asker
Tuivasa lijkt een talent om in de gaten te houden in een divisie waar talent schaars is. Hij is jong en energiek, wat hij liet zijn in zijn debuut tegen Rashad Coulter. Hij neemt in eigen land op tegen Cyril Asker, een dertiger met een gelijk aantal verlies- als winstpartijen in de UFC. Kortom: Tuivasa hoort dit te winnen.

Bam Bam heeft al zijn overwinningen geboekt via knock-out en dit gevecht zal dan ook niet anders zijn. Asker is langzaam en minder atletisch, dus moet het tempo laag houden met zijn grondvaardigheden. Er zijn nog wat vragen rondom Tuivasa’s conditie, dus dat is de uitweg voor de Fransman. Maar dan moet hij eerst staand overleven tegen de knock-out machine en dat gaat waarschijnlijk niet lukken.

Winnaar: Tai Tuivasa
Wijze: TKO, ronde 1

Mark Hunt vs. Curtis Blaydes
Een klassiek gevecht tussen striker en grappler. Hunt vecht voor zijn plek in de divisie tegen de opkomende Blaydes en het is aan The Super Samoan om te doen wat hij altijd wil: iemand knock-out slaan. Hij is een stuk kleiner dan Blaydes, wat misschien wel een probleem vormt.

Blaydes gaat dus zijn fysieke voordelen uitbuiten. In zijn UFC-debuut tegen Francis Ngannou liet hij zien dat hij een klap kan vangen en per gevecht toont Razor verbetering. De laatste keer dat Hunt tegen een goede en grote worstelaar moest was Brock Lesnar en Blaydes acht ik in staat hetzelfde te doen. Alleen dan met meer energie en betere staande vaardigheden.

Winnaar: Curtis Blaydes
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Luke Rockhold vs. Yoel Romero
Puur gekeken naar de vaardigheden moet Rockhold dit winnen. Hij kan het overal afmaken, is veelzijdig en is in potentie de beste vechter in de gewichtsklasse. Het enige gat in zijn harnas, is zijn harnas. Zijn verdediging is niet allerbest. Hij wil zijn handen weleens te laag houden en het ziet er af en toe zelfs nonchalant uit hoe hij vecht.

Wat is dan een hele slechte tegenstander om tegen te komen? Een atletisch en explosieve vechter die ontzettend onvoorspelbaar is. Iemand als… Yoel Romero. The Soldier of God is waarschijnlijk de beste worstelaar van de gewichtsklasse (en misschien wel in de hele UFC), maar heeft staand veel tegenstanders uit het niets omvergewaaid als Chris Weidman en Lyoto Machida.

Rockhold moet dus heel scherp zijn want een moment van onoplettendheid kan fataal zijn tegen Romero. Daarvoor heeft hij in het verleden een grote prijs betaald en als hij niet té hardleers is, moeten we ervan uitgaan dat hij Romero niet onderschat en dus wint. Mogelijk zal hij niet zo aanvallend vechten hierdoor, waardoor het gevecht in de latere ronden beslist wordt. Dit ook in verband met Romero’s leeftijd, gewichtsproblemen en conditie.

Winnaar: Luke Rockhold
Wijze: TKO, ronde 4

PRELIMS:
Damien Brown vs. Dong Hyun Kim Damien Brown
Rob Wilkinson vs. Israel Adesanya Israel Adesanya
Jeremy Kennedy vs. Alexander Volkanovski Alexander Volkanovski
Jussier Formiga vs. Ben Nguyen Jussier Formiga

Ross Pearson vs. Mizuto Hirota Ross Pearson
Teruto Ishihara vs. José Alberto Quiñónez José Alberto Quiñónez
Luke Jumeau vs. Daichi Abe Daichi Abe

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Luke Rockhold vs. Yoel Romero
Performance Of The Night: Israel Adesanya & Tui Tavasa

FIGHTER TO WATCH

Israel Adesanya
Zoals al gezegd, heeft dit evenement niet al te veel te bieden dat het onmisbaar maakt. Op pay-per-view gaat het waarschijnlijk niet meer dan 200.000 keer gekocht worden (waar Nederlanders niet om hoeven te baten) en een interim-titel is toch veel minder waard dan een onbetwiste titel. Tenzij je een échte fan bent van Hunt, Blaydes, Romero of Rockhold, is dit evenement wel in te ruilen voor een behoud van een fatsoenlijk slaapritme.

Eerder op dit evenement staat het debuut gepland van iemand die vaker op deze site is langsgekomen: Israel Adesanya. De voormalig GLORY-kickbokser met elf knock-outs in elf gevechten en geen verliespartijen heeft alle ingrediënten van een ware ster en een publieksfavoriet: persoonlijkheid, stijl en vaardigheden. Dat laatste gaat nu echt getest worden in ‘s werelds grootste MMA-organisatie tegen Rob Wilkinson, een gevecht met een kleine voorgeschiedenis.