UFC 221: Romero slaat Rockhold buiten westen

1
1159
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Yoel Romero heeft een klinkende zege geboekt op Luke Rockhold. In de hoofdpartij van UFC 221 maakte de Cubaan een einde aan het beladen gevecht in de derde ronde via knock-out.

Romero was vanaf het begin agressief voor zijn doen. Hij liet Rockhold het spel in eerste instantie maken, maar had meer oplevingen dan normaal. Daarmee maakte hij het de Amerikaan lastig want die kon op die momenten niets anders doen dan terugtrekken.

Dit bleek het recept voor de overwinning. The Soldier of God trok in de tweede ronde ook meerdere malen voorwaarts en Rockhold, die na de eerste ronde een grote beul op zijn voorhoofd had, ging niet goed met de druk om. Zodanig dat hij zelf ook weinig uithaalde in de momenten dat Romero weinig tot geen druk zette. Dit kwam ook gedeeltelijk op conto van Romero’s verdediging.

Na een kleine twaalf minuten was het voorbij. Toen Romero naar voren kwam vloerde hij Rockhold met een overhandse linkerstoot en had hij nog een poeier nodig om de Amerikaan buiten westen te krijgen.

Romero was te zwaar op de weging en kwam dus niet in aanmerking voor de interim-UFC-middengewichttitel. Wel kan hij een rematch met kampioen Robert Whittaker verwachten, die oorspronkelijk tegen Rockhold zou vechten in de hoofdpartij van dit evenement.

Blaydes worstelt zich langs Hunt
Curtis Blaydes boekte een zege die hem hoog in de pikorde brengt op zwaargewicht. Met zijn worstelvaardigheden versloeg hij Mark Hunt overtuigend via jurybesluit: 2x 29-27, 1x 30-26.

In de eerste ronde had Blaydes moeite met de routinier. Hunt hield afstand en wilde Razor timen voor zijn welbekende mokerslagen. Blaydes mocht hierdoor het spel maken en leek comfortabel tot hij een counter van Hunt at en neerging. De voormalig K-1 kampioen timede deze tot perfectie en rook daarna bloed, maar Blaydes redde zich met een overtuigende takedown en hield Hunt tegen het canvas tot de eerste zoomer.

Dit was een voorproefje van de laatste tien minuten waarin Hunt niet opgewassen was tegen Blaydes’ worstelvaardigheden. The Super Samoan verweerde zich wel en stond meerdere malen op, maar Blaydes wierp hwm daarna meteen weer naar het canvas om bovenop schade te doen met ground-and-pound en ellebogen. Na vijftien minuten was het geen verrassing dat Blaydes de winnaar was.

Tuivasa laat niets heel van Asker
Tai Tuivasa was snel klaar met Cyril Asker. De 24-jarige Australiër boekte de negende zege van zijn loopbaan via knock-out in iets meer dan twee minuten.

Vanaf het begin had Asker niets in de melk te brokkelen. Het verschil in kracht en niveau op de voeten was immens en Tuivasa ging er vanaf het begin lustig op los met harde klappen en druk. Asker deed niets meer dan incasseren.

Het was niet direct duidelijk wat de genadeklap was, maar toen Asker tegen de kooi genageld stond had Tuivasa bijna vrij spel om los te gaan. Een elleboog in de clinch zorgde ervoor dat de Fransman met zijn gezicht op het canvas viel en dat was voor scheidsrechter Steve Perceval genoeg om het gevecht te stoppen.

Tuivasa vierde zijn winst in stijl met een ‘shoey’, oftewel een biertje uit een sneaker atten.

Matthews met veel moeite langs Jingliang
Jake Matthews heeft zijn tweede overwinning op rij geboekt. The Celtic Kid haalde een zwaarbevochten zege binnen tegen Li Jingliang via jurybesluit: 2x 30-26 en 29-28.

Matthews had een droomstart toen hij Jingliang in de eerste ronde vloerde met een linkerhoek en daarna de eerste ronde afmaakte op de Chinees’ rug met veel ground-and-pound. Afmaken lukte niet, maar een 10-8 ronde had hij vast in de binnenzak en met een wild begin van de ronde daarna leek Matthews gebrand om snel te winnen.

Met een vroege takedown kreeg hij Jingliang weer op de grond voor een guillotine choke, maar in dat proces kwam The Leech bovenop en had het er alle schijn van dat de Chinees zich mede verdedigde door vingers in Matthews’ ogen te prikken. Hierna kreeg The Celtic Kid een adrenaline dump en ging het gevecht staand verder, waar het weer vrijwel gelijk opging. Het bebloede oog van Matthews na de tweede zoomer sprak boekdelen.

In de slotronde haalde Matthews het gevecht binnen. Hij vloerde Jingliang daarin nog een keer met een harde rechterstoot en deed simpelweg meer schade. Problemen had hij wel toen The Leech nog bovenop stoten op hem afvuurde, maar daar rolde Matthews zich knap uit.

Pedro maakt indruk tegen Safarov
Tyson Pedro trapte het hoofdkaart af en deed dat met verve. In een ronde versloeg hij Saparbek Safarov via submissie door Kimura.

Pedro was content met een staand gevecht terwijl Safarov een grondgevecht wilde aangaan, opvallend genoeg. Bij elke gelegenheid om een takedown te scoren probeerde hij dat, maar Pedro was lastig op het canvas te krijgen en houden. Hierdoor maakte de Australiër ruimte voor zijn wijde arsenaal trappen, stoten en knieën en in ruil at hij stoten die Safarov gooide op weg naar takedown-pogingen.

Het amusante gevecht zat er in iets minder dan vier minuten op toen Safarov Pedro tegen de kooi duwde. Pedro counterde met een staande Kimura, maar dat mislukte doordat hij door de kooi onderop belandde. Maar hij hield vol aan de axhouderklem en gaf niet op door nog meer kracht erachter te zetten en bovenop in perfecte positie te komen om het af te maken. Nadat Pedro zijn been over het hoofd van Safarov deed voor nog meer kracht, klopte Safarov af.

De volledige resultaten:
Main card:
Luke Rockhold vs. Yoel Romero
Curtis Blaydes verslaat Mark Hunt via unaniem jurybesluit (2x 29-27, 1x 30-26)
Tai Tuivasa verslaat Cyril Asker via TKO, 2:18 in ronde 1
Jake Matthews verslaat Li Jingliang via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 29-28)
Tyson Pedro verslaat Saparbek Safarov via submissie (Kimura), 3:54 in ronde 1

Prelims:
Dong Hyun Kim verslaat Damien Brown via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Israel Adesanya verslaat Rob Wilkinson via TKO, 3:37 in ronde 2
Alexander Volkanovski verslaat Jeremy Kennedy via TKO, 4:57 in ronde 2
Jussier Formiga verslaat Ben Nguyen via submissie (rear-naked choke), 1:43 in ronde 3

Vroege prelims:
Ross Pearson verslaat Mizuto Hirota via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
José Alberto Quiñónez verslaat Teruto Ishihara via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Luke Jumeau verslaat Daichi Abe via unaniem jurybesluit (29-28, 29-27, 28-27)

Bonus awards:
Fight of the Night: Jake Matthews vs. Li Jingliang
Performance of the Night: Israel Adesanya & Jussier Formiga

1 COMMENT