UFC 220: Indrukwekkende Miocic geeft Ngannou lesje en schrijft geschiedenis

0
1597
Foto: Brandon Magnus/Zuffa LLC via Getty Images

Stipe Miocic is de grote winnaar van de hoofdpartij van UFC 220. De Amerikaan sloeg de aanval van Francis Ngannou af om na 25 minuten tot winnaar uitgeroepen te worden in Boston. Hiermee schreef hij geschiedenis als de eerste UFC-zwaargewichtkampioen met meer dan twee titelverdedigingen.

Ngannou begon de eerste ronde erg agressief met het doel zijn harde vuisten op het gezicht van Miocic te drukken. De Kameroenees deelde ook rake tikken uit, maar de kin van Miocic hield stand en de kampioen had ook zelf ook inbreng met zijn rechterstoten. Dat zorgde voor een spannende eerste ronde die alle kanten opging.

Miocic dacht echter op de lange termijn en mixte ook takedowns in zijn offensief met het doel om The Predator te laten werken en energie te verbruiken. Op de grond was Ngannou geen gevaar en kwam hij meerdere malen overeind, maar Miocic timede de stoten van Ngannou goed om zijn takedowns te doen.

Hierdoor was Ngannou in de tweede ronde nog maar een schim van zichzelf, terwijl Miocic, met een dik linkeroog, nog fris was. De Amerikaan week niet af van zijn strijdplan en zoog de tank van Ngannou leeg. Vooral tegen de kooi met zijn armen op Ngannou’s hoofd was een effectieve manier om zijn doel te bereiken.

Toch bleef The Predator gevaarlijk met zijn lantaarnpaalarmen. In de derde ronde raakte hij nog een voltreffer op het gelaat van Miocic zonder bijeffecten. De Amerikaan was niet aangeslagen, maar kreeg wel een reminder dat hij niet moest dollen.

Na vier ronden moest Ngannou alles op alles zetten om alsnog de winst uit het vuur te slepen, maar het zat er simpelweg niet in. Hij was leeg en het was aftellen tot hij zich gewonnen gaf of tot het eindsignaal die Miocic de zege zou geven. Uiteindelijk werd het laatste scenario realiteit.

Miocic deed wat Brock Lesnar, Randy Couture, Tim Sylvia en Cain Velasquez niet lukten: de UFC-zwaargewichttitel drie keer verdedigen. De cijfers spraken voor zich hoe dominant hij was: terwijl Ngannou 34 tikken uitdeelde, gaf Miocic er 208 in 25 minuten. Vooral de vierde ronde was dominant 0 om 82 (!).

Toch had Miocic wat anders aan zijn hoofd in gesprek met Joe Rogan: “Ik word vader! Ik krijg een baby! Hell Yeah!”

Cormier laat Oezdemir kansloos
Daniel Cormier had iets minder dan anderhalve ronde nodig om Volkan Oezdemir naar huis te sturen. DC won via TKO dankzij ground-and-pound van de mounted crucifix-positie, beter bekend als de Salaverry-positie.

Oezdemir begon agressief en viel direct met een hoog volume aan. Zijn stoten en trappen kwamen aan, maar Cormier ging niet uit de weg. Hij incasseerde goed en kon ook zelf harde stoten erin mixen om een leuke openingsronde te maken.

Na iets meer dan drie minuten nam de agressie van No Time af en nam Cormier over. Hij raakte nog meer stoten en sloot de ronde af met een verwurging op de grond. Na zijn eerste takedown keerde Oezdemir zijn rug naar Cormier, die direct voor een verwurging ging. De Zwitser werd gered door de bel en leek ook niet zo heel angstig toen hij verwurgd werd.

In de tweede ronde ging Cormier verder met waar hij gebleven was. Na wat harde tikken scoorde hij, met moeite, zijn tweede takedown om direct in mount te komen. Eenmaal daar ging hij over naar mounted crucifix en controleerde hij Oezdemirs armen met zijn eigen armen en rechterbeen.

Daar vuurde hij een langzame maar effectieve barrage aan stoten en ellebogen op het gezicht van de tegenspartelende Oezdemir tot de scheidsrechter het gevecht stopte.

“Ik heb veel meegemaakt door mijn grootste rivaal, maar het voelt goed om hier een overwinning te boeken”, aldus een emotionele Cormier na het gevecht. “Ik heb twee keer verloren van Jon Jones. Ik zei dat ik voor een vacante titel vocht omdat hij mij de laatste keer versloeg. Ik klaarde de klus en ben weer UFC-kampioen.”

Katter maakt einde aan ongeslagen status Burgos.
Calvin Kattar won zijn grootste gevecht tot nu toe door Shane Burgos te verslaan. Kattar won in zijn thuisstad via TKO in de derde ronde.

De eerste twee ronden gingen gelijk op met hoogtepunten voor beide vechters. Kattar begon beter en stootte met een hoger volume dan de counterende Burgos, die het vooral moest hebben van krachtige uithalen. In de tweede ronde had Hurricane Shane daar meer succes mee door de stoten van Kattar beter te ontwijken.

In het begin van de derde ronde was het gevecht plots over. Na twintig secoden raakte Kattar een lange rechterstoot die duidelijk effect had op Burgos. Direct daarna volgde een opstoot waar Burgos hard tegenaan kwam en nog een rechteropstoot om Hurricane Shane defitnitief te vloeren. Na wat ground-and-pound kon Kattar de winst vieren.

Spaarzame Villante zet Barroso opzij
Gian Villante boekte een overwinning op Francimar Barroso via jurybesluit. De Amerikaan won elk ronde.

Hoewel Villante normaal gesproken erg veel moeite heeft met zijn conditie, was daar in dit gevecht geen sprake van. Hij was kalm en bestookte de 37-jarige Braziliaan, die geen enkele takedown probeerde, vijftien minuten met harde stoten en beentrappen. Zonder problemen hield hij vast aan hetzelfde tempo.

Barroso wilde Villante uitputten met trappen naar het midrif en benen, zonder succes. Hij kon geen echte schade uitrichten en moest constant terugtrekken. Villante kwam dus niet in gevaar en kon vasthouden aan zijn strijdplan van begin tot eind. Een jurylid had z’n bril niet op en scoorde het gevecht 29-28 voor Barroso.

Font boekt knappe thuiszege
Plaatselijke favoriet Rob Font versloeg Thomas Almeida in het eerste gevecht van het main card via TKO in ronde twee.

Hoewel het in de eerste ronde op en neer ging, waarin Font beter startte en Almeida halverwege overnam, schitterde de Amerikaan in de tweede ronde. In de openingsminuut zette hij Almeida op rolschaatsen met een harde stoot die hem vloerde en in problemen bracht. Almeida verweerde zich desondanks adequaat door Font vast te pakken en te clinchen.

Het was niet genoeg. Font scoorde takedown na takedown tot hij Almeida tegen zijn hoofd trapte en opvolgde met een barrage aan stoten. Toen Almeida weer omviel moest Herb Dean het gevecht stoppen.

De volledige resultaten:
Main card:
Stipe Miocic (k) verslaat Francis Ngannou via unaniem jurybesluit (3x 50-44) om UFC-zwaargewichtkampioen te blijven
Daniel Cormier (k) verslaat Volkan Oezdemir via TKO, 2:00 in ronde 2 om UFC-lichtzwaargewichtkampioen te blijven
Calvin Katter verslaat Shane Burgos via TKO, 0:32 in ronde 3
Gian Villante verslaat Francimar Barroso via verdeeld jurybesluit (2x 30-27, 1x 28-29)
Rob Font verslaat Thomas Almeida via TKO, 2:24 in ronde 2

Prelims:
Kyle Bochniak verslaat Brandon Davis via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Abdul Razak Alhassan verslaat Sabah Homasi via knock-out, 3:47 in ronde 1
Dustin Ortiz verslaat Alexandre Pantoja via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Julio Arce verslaat Dan Ige via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Vroege prelims:
Enrique Barzola verslaat Matt Bessette via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Islam Makhachev verslaat Gleison Tibau via knock-out, 0:53 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Calvin Kattar vs. Shane Burgos
Performance of the Night: Abdul Razak Alhassan & Daniel Cormier