UFC 220 voorspellingen

0
760
Foto: UFC

De eerste UFC pay-per-view van 2018 is UFC 220 en dat is er gelijk een die velen niet willen missen. Eigenlijk komt dit door maar één gevecht: Stipe Miocic tegen Francis Ngannou voor de UFC-zwaargewichttitel. Twee kasten van mannen met dynamiet in hun handen. Het is een lange tijd geleden dat zoveel MMA-fans uitkijken naar een gevecht tussen twee zwaargewichten en de winnaar mag zichzelf waarschijnlijk een van de grootste UFC-sterren noemen.

Daarnaast is er het titelgevecht tussen UFC-lichtzwaargewichtkampioen Daniel Cormier en de onvoorspelbare Volkan Oezdemir. De Zwitser is tot nu toe een moeilijke code om te kraken geweest aangezien er nog vele vraagtekens over zijn vaardigheden zijn. Aan Cormier om te voorkomen dat hij binnen een minuut buiten westen gaat, net als de vorige twee tegenstander van No Time, om te bewijzen dat hij ook titelhouder kan zijn na het Jon Jones-tijdperk.

Thomas Almeida vs. Rob Font
Twee vaardige bantamgewichten starten de pay-per-view. Font, die vecht voor zijn thuispubliek, beschikt over sterke basisvaardigheden. Hij is een uitstekende bokser en won al zijn gevechten in de UFC via submissie of knock-out. Almeida daarentegen is een explosieve knock-out-machine die zeventien van zijn 22 overwinningen boekte via knock-out.

Dit gevecht wordt waarschijnlijk staand uitgevochten, aangezien Almeida altijd op de voeten wil vechten en zijn verdediging tegen takedowns goed genoeg is om het daar ook te houden. Dan zal hij een tempo aanhouden en Font laten pompen of verzuipen, anders gaat hij vroeg ten onder.

De kin van Font is sterk, dat bewees hij tegen John Lineker. Maar daar win je geen wedstrijden mee. Met een hoog volume aan stoten en trappen wel en dat gaat Almeida bewijzen.

Winnaar: Thomas Almeida
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Gian Villante vs. Francimar Barroso
Barroso heeft geen kijkvriendelijke stijl. Zijn plan is altijd het grondgevecht aangaan en dan op een laag tempo actie ondernemen. Eenmaal op het canvas is hij vrij passief en neemt hij weinig risico voor een submissie of TKO.

Villante wel is altijd in staat om een amusante partij neer te zetten met een niet zo technische matpartij op de voeten. Helaas zorgt zijn conditie er altijd voor dat hij na zes minuten op is. Toch heeft hij vaak succes met sterke grondvechters dwingen tot een staande gevecht (hij verdedigde 82 procent van zijn takedowns). Daarbij moet gezegd worden dat de kin van Barroso niet slecht is.

Kortom: wie beter is in zijn zwakke punten wint. Gelukkig voor Villante start elk gevecht staand, dus mag hij elke ronde beginnen in zijn territorium. Als zijn conditie op peil is, moet hij het gevecht winnen.

Winnaar: Gian Villante
Wijze: Verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)

Calvin Kattar vs. Shane Burgos
Een gevecht met veel potentie dat ‘under the radar’ vliegt op UFC 220. Dat is Calvin Kattar vs. Shane Burgos. Beide vedergewichten zijn staand vaardig en kunnen met winst aansluiting krijgen met de gerangschikte 145-ponders.

Burgos is een grote jongen voor de gewichtsklasse. Hij is ongeslagen en niets duidt erop dat hij moet afwijken van zijn gebruikelijke tactiek: voorwaartse druk te zetten met stoten. Tegen Rosa waren wel wat gaten in het harnas te betrappen die Katter kan gebruiken.

Als Katter de druk van Burgos kan counteren door te cirkelen en goed zijn momenten kiest om toe te slaan, kan hij op punten winnen of zelfs een stop forceren. Misschien kan hij ook takedowns doen om de grotere Burgos een halt toe te roepen, maar dat is echter lastiger gezegd dan gedaan.

Winnaar: Shane Burgos
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Daniel Cormier (k) vs. Volkan Oezdemir
Daniel Cormier verdedigt zijn UFC-lichtzwaargewichttitel voor de eerste keer sinds het verlies tegen Jon Jones. In Volkan Oezdemir treft hij een vechter die veel vragen oproept, simpelweg omdat No Time nog niet alle facetten van zijn spel heeft laten zien.

Wat weten we wel over Oezdemir? Hij is een goede kickbokser die dodelijk is in de clinch. Daar vond hij tegen Jimi Manuwa een gaatje om te winnen en Misha Cirkunov werd ook op korte afstand uitgeschakeld dankzij de grote handen van No Time. De clinch is ook een van Cormiers favoriete posities, iets om rekening mee te houden.

Dat gezegd hebbende, is Cormier een veel betere grondvechter. Oezdemir heeft het nog niet kunnen laten zien, maar zijn cv toont niet aan dat hij worstelt op het niveau van DC of de grondvaardigheden van Brian Ortega heeft. Kortom: Cormier gaat leunen op zijn takedowns en maakt een 2018-versie van een striker vs. grappler-gevecht. Hiermee zal hij laat in het gevecht een submissie forceren.

Winnaar: Daniel Cormier
Wijze: Submissie (rear-naked choke), ronde 5

Stipe Miocic (k) vs. Francis Ngannou
Hét gevecht van het prille 2018 tot nu toe dat alle potentie heeft om een klassieker te worden. Zij het als een sterrenmakend optreden van de winnaar, het begin van een rivaliteit of een nieuwe flitsende knock-out voor de highlights. Het kan alle kanten op met deze partij en dat maakt Miocic-Ngannou zo spannend.

Miocic is als een bulldozer. Hij is een countervechter, maar zet zijn tegenstanders goed onder druk met krachtige stoten en takedowns. Ngannou countert ook en dat kan zorgen voor padstellingen. Kortom: iemand moet de lans doorbreken met het risico op een counter of de countervechter counteren door hem in de val te lokken.

Waarschijnlijk ligt dit gevecht Ngannou beter. Dit toonde hij in vorige optredens tegen Alistair Overeem en Andrei Arlovski die allebei hard gevloerd werden met opstoten toen ze dichtbij kwamen. Miocic moet de afstand bewaren en minimaliseren om toe te slaan met takedowns of stoten van erg korte afstand (waar hij erg vaardig in is), maar in dat proces zal Ngannou hem waarschijlijk pakken dankzij zijn reikwijdte, bewegelijkheid en snelheid. Daar hoeft hij maar een keer in te slagen.

Winnaar: Francis Ngannou
Wijze: TKO, ronde 1

PRELIMS:
Kyle Bochniak vs. Brandon Davis Kyle Bochniak
Abdul Razak Alhassan vs. Sabah Homasi Abdul Razak Alhassan
Dustin Ortiz vs. Alexandre Pantoja Alexandre Pantoja
Dan Ige vs. Julio Arce Julio Arce

Enrique Barzola vs. Matt Bessette Enrique Barzola
Islam Makhachev vs. Gleison Tibau Islam Makhachev

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Calvin Kattar vs. Shane Burgos
Performance Of The Night: Francis Ngannou & Abdul Razak Alhassan

FIGHTER TO WATCH

Francis Ngannou
De nieuwe ster in wording vecht vier jaar na zijn MMA-debuut al voor de grootste prijs die er is. Er zijn nog genoeg vraagtekens over Ngannou’s vaardigheden, mede door zijn prille ervaring. Hoe goed is hij van zijn rug? Hoe fris is hij nog na tien minuten vechten? Is twee maanden wel genoeg voorbereiding? Allemaal vragen die maar op een manier beantwoord kunnen worden.

Ngannou is ongetwijfeld een talent en een genetisch monster dat snel in het diepe gegooid wordt (omdat er simpelweg geen andere uitdagingen meer zijn) en de ultieme vuurdoop komt nu. Heeft hij in vier jaar genoeg vaardigheden geleerd om ook het goud te pakken?