UFC 219: Cyborg verslaat Holm na volle 25 minuten

0
926
Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images

Cris Cyborg heeft voor het eerst haar UFC-vedergewichttitel verdedigd. De Braziliaanse versloeg Holly Holm in het main event van UFC 219 in Las Vegas via jurybesluit: 2x 48-47, 1x 49-46. Cyborg vocht voor het eerst in haar loopbaan vijf ronden.

In de eerste ronde had Holm (licht) de overhand. De Amerikaanse hield, zoals gewoonlijk, de afstand om in te stappen met combinaties en weg te stappen zonder schade. Cyborg reageerde daar niet zo agressief op en als de Braziliaanse Holm ‘opving’ in de clinch, werd ze door de Amerikaanse tegen de kooi geduwd en geneutraliseerd tot The Preacher’s Daughter weer afstand maakte. Zo won Holm de eerste vijf minuten, ondanks een paar harde stoten tegen.

Daarna kwam Cyborg in haar spel. Ze trof beter doel met haar stoten en varieerde ook meer met trappen. Ze counterde de countervechter elke keer als Holm instapte met haar mokerslagen die zichtbaar effect hadden. Na de tweede ronde zat het oog van Holm al enigszins dicht.

Dit ging zo door tot het einde. Cyborg zette druk en raakte de inkomende Holm met haar stoten om veel punten te scoren. De voormalig UFC-bantamgewichtkampioene hield vast aan haar strijdplan, zonder succes. Ze had wel goede momenten, maar die vielen in het niets bij het succes dat Cyborg had op de voeten. Van een grondgevecht was geen seconde sprake.

Cyborg vocht voor het eerst 25 minuten en doorstond deze test met vlag en wimpel. Ze was geen seconde uit adem en overwon mogelijk haar beste tegenstandster tot nu toe. Daarna zei de Braziliaanse dat ze tegen de Austarlische Megan Anderson wil vechten op UFC 221 in Perth.

“Ik wil tegen iemand vechten op 145 pond. Misschien Megan Anderson in Australië, ik heb daar veel fans. Ik ben klaar voor iedereen die Dana White tegenover mij zet”, aldus Cyborg.

Nurmagomedov verpulvert dappere Barboza
Khabib Nurmagomedov heeft het belangrijke gevecht op lichtgewicht tegen Edson Barboza gewonnen. The Eagle domineerde van begin tot eind om te winnen via jurybesluit. De cijfers spraken voor zich: 30-25, 30-25 en 30-24 (!).

Het strijdplan van Barboza was duidelijk: na dertig seconden raakte hij al zes harde beentrappen en cirkelde hij hard om de Rus heen om takedowns te ontwijken. Tevergeefs, want na een minuut had Nurmagomedov zijn eerste takedown al te pakken. Hoewel Barboza de schade toen nog intact hield, was het vanaf de tweede takedown dat Nurmagomedov echt los ging met meedogeloze ground-and-pound. Na de eerste ronde zag het gezicht van Barboza bont en blauw.

Dit was belangrijk voor de rest van de partij. Barboza was zichzelf niet meer en probeerde nog terug te vechten, maar Nurmagomedov hield de druk hoog en gaf de Braziliaan geen moment van rust. Nurmagomedov overweldigde zijn tegenstander de overige tien minuten met druk, takedowns en ground-and-pound om zo zijn 25ste overwinning te boeken. De vechtlust van Barboza sierde hem (hij raakte nog een hard wheelkick in de slotronde), maar was niet genoeg.

Hooker profiteert van agressie Diakiese
Dan Hooker boekte een knappe zege op Marc Diakiese. De Nieuw-Zeelander won via submissie door guillotine choke in de derde ronde.

Hooker vocht niet wild en hield vast aan zijn soliede basisvaardigheden om Diakiese te frustreren en in de fout te laten lopen. In de eerste ronde gebruikte The Bonecrusher veel energie met schijnaanvallen en agressie, terwijl Hooker afwachtte en vrij passief het gevecht liet maken. Toch scoorde hij zijn puntjes en scoorde hij een takedown als het kon.

Dit gold ook voor de tweede ronde. Diakiese ademde heel zwaar na vijf minuten en daar profiteerde Hooker van. In de slotminuten deed Hooker, na opnieuw een aardige ronde met trappen en stoten, weer een takedown en kwam hij op de rug van de Engelsman. Afmaken deed hij toen niet, maar in de slotronde wel. Diakise ging forceren en probeerde in de eerste dertig seconden een takedown die Hooker simpel verdedigde en counterde met een verwurging terwijl The Bonecrusher nog op zijn knieën zat. Na kort aanzetten en positie aanpassen klopte Diakiese.

Esparza roept opmars Calvillo halt toe
Carla Esparza heeft een einde gemaakt aan de ongeslagen status van Cynthia Calvillo. De voormalig kampioene won via jurybesluit in een leuk en gelijkopgaand gevecht: 3x 29-28.

Het gevecht ging alle kanten op en had veel diversiteit. In de eerste ronde was er voornamelijk grappling toen Calvillo een takedown scoorde en Esparza op haar rug hield. Cookie Monster verweerde zich goed en deed bijna via armklem. Calvillo deelde minder uit, maar gooide wel de hardere stoten.

In de tweede en derde ronden, die voor Esparza waren, was het voornamelijk een staande partij, mede doordat beide vrouwen moeilijk tegen het canvas te krijgen waren. Hierin maakte de snelheid van de oud-kampioene het verschil. Esparza deelde meer stoten en beentrappen uit tegen de agressieve Calvillo, die veel naar voren kwam zonder punten te scoren en rake stoten te geven.

Magny verpest terugkeer van Condit
Carlos Condit heeft zijn derde gevecht op rij verloren. In zijn eerste gevecht sinds augustus 2016 moest hij zijn meerdere erkennen in Neil Magny. Na vijftien minuten was Magny de duidelijke winnaar: 2x 30-27, 1x 29-28.

Condit kon Magny niet uit zijn spel krijgen en had zelf last van een dip. Magny gebruikte zijn reikwijdte om The Natural Born Killer te bestoken met stoten en gebruikte zijn lantaarnpalen van armen om elke trap op te vangen om te clinchen en voor takedowns te gaan. Daarmee werd de spleet in het harnas van Condit nogmaals overduidelijk: Magny scoorde zes van negen takedowns, allemaal uit de clinch.

Condit toonde niet het killer instinct waar hij groot mee werd om terug in de wedstrijd te komen. Alleen in de laatste twee minuten zette hij aan, maar daarmee bracht hij Magny ook niet in gevaar. Hierdoor kon Magny dus zijn handen in de lucht gooien.

De volledige resultaten:
Main card:
Cris Cyborg (k) verslaat Holly Holm via unaniem jurybesluit (2x 48-47, 1x 49-46) en blijft UFC-vedergewichtkampioene
Khabib Nurmagomedov verslaat Edson Barboza via unaniem jurybesluit (2x 30-25, 1x 30-24)
Dan Hooker verslaat Marc Diakiese via submissie (guillotine choke), 0:42 in ronde 3
Carla Esparza verslaat Cynthia Calvillo via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Neil Magny verslaat Carlos Condit via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Prelims:
Michał Oleksiejczuk verslaat Khalil Rountree via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Myles Jury verslaat Rick Glenn via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Marvin Vettori vs. Omari Akhmedov eindigt in een remise (2x 28-28, 1x 29-28 Vettori)
Matheus Nicolau verslaat Louis Smolka via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-25)

Vroege prelims:
Tim Elliott verslaat Mark de la Rosa via submissie (anaconda choke), 1:41 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Cris Cyborg vs. Holly Holm
Performance of the Night: Khabib Nurmagomedov & Tim Elliott