UFC 218 voorspellingen

0
1007
Foto: UFC

UFC 218 zit vol goede gevechten om voor op te blijven, maar alle Nederlandse ogen zijn zaterdagnacht rond 05.00 uur gericht op Alistair Overeem die het opneemt tegen Francis Ngannou. De winnaar van de titanenstrijd wacht een titelgevecht, wat voor de 37-jarige Overeem mogelijk de laatste kans is om de ontbrekende gordel op de mantel in handen te krijgen.

In het main event is het voor José Aldo een moment van nu of nooit om Holloway te kloppen. Zes maanden na de eerste ontmoeting vecht de Braziliaan een rematch tegen UFC-vedergewichtkampioen Max Holloway. Blessed na zijn optreden van juni en is dus favoriet, maar José Aldo is José Aldo. Die valt niet te onderschatten.

Tecia Torres vs. Michelle Waterson
Een belangrijk gevecht voor de strogewichtdivisie trapt de pay-per-view af. Torres’ enige verliespartij leed ze anderhalf jaar geleden in een rematch tegen Rose Namajunas, hoewel ze die misschien wel gewonnen moest hebben. The Tiny Tornado won voor de rest alles met een mix van snelheid en takedowns.

Of Waterson, die puur op vaardigheden vecht, haar van dat plan kan houden is de vraag. Ze verdedigt namelijk 56 procent van haar takedowns, wat waarschijnlijk niet genoeg is om The Tiny Tornado drie ronden lang te stoppen. Al haar overwinningen in de UFC en Invicta FC boekte The Karate Hottie via submissie, dus daar kan hoop uitgeput worden. Maar Torres, die traint bij ATT en nog nooit afklopte, stoppen lijkt onwaarschijnlijk.

Winnaar: Tecia Torres
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Eddie Alvarez vs. Justin Gaethje
Gaethje en Alvarez moeten voor het vuurwerk van dit evenement zorgen van begin tot eind. De verwachtingen zijn zo hooggespannen, dat het bijna alleen kan teleurstellen. Gaethje is de heer en meester in deze explosieve knokpartijen, dus het is aan hem om er ook voor te zorgen dat de vlam in de pan schiet.

Dat wil niet zeggen dat Alvarez niet wild kan knokken. Dat bleek wel in zijn laatste gevecht met Dustin Poirier, maar ook twee keer tegen Michael Chandler. Of hij dat ook wil met Gaethje is de vraag, aangezien meer ervaring op dat gebied heeft. The Highlight moet ‘het beest’ dus uit de voormalig UFC-kampioen lokken en dat lukt hem waarschijnlijk ook. Vanaf dan zal ervaring in die situaties de overhand nemen. Het blijft desondanks spelen met vuurwerk.

Wat uiteindelijk doorslaggevend wordt zijn de trappen van Gaethje, die Alvarez’ been waarschijnlijk als een groot doelwit ziet. Alvarez liet tegen Donald Cerrone zien dat beentrappen verdedigen niet zijn sterkste punt is, terwijl Gaethje daar erg goed in is.

Winnaar: Justin Gaethje
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-26)

Henry Cejudo vs. Sergio Pettis
Henry Cejudo vocht als een compleet nieuwe vechter in zijn laatste partij. Zijn staande werk tegen Wilson Reis leken twee klassen beter dan ooit, dus het is afwachten of hij deze vaardigheden weer kan meenemen. Pettis is namelijk van een ander niveau op de voeten dan Wilson Reis met onvoorspelbare trappen en trucs.

Waarschijnlijk zal The Messenger daardoor terugvallen op zijn worstelachtergrond. Cejudo heeft ook het voordeel in kracht en ervaring op hoogste niveau en zal er dus alles aandoen om simpelweg te winnen op punten.

Winnaar: Henry Cejudo
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Alistair Overeem vs. Francis Ngannou
De titanenstrijd op zwaargewicht tussen de ervaren routinier en het krachtige en opkomende talent (van 31). Mogelijk is het de laatste kans voor Overeem om een titelgevecht te krijgen, maar winnen tegen Ngannou is makkelijker gezegd dan gedaan. Vraag dat maar aan voorgaande tegenstanders.

Overeem liet in zijn vorige partij zien dat hij niet meer beter wordt. Vooral zijn kin, die altijd al onderwerp van gesprek is geweest, leek tegen Fabricio Werdum twijfelachtig. Die zal dus als groot doelwit voor Ngannou dienen. The Predator laat in elk gevecht grote vooruitgang zien en kan met zijn reikwijdte (84 inch, gelijk aan Stefan Struve) en explosiviteit veel afstand overbruggen.

The Reem moet Ngannou, tevens voormalig profbokser, dus onschadelijk maken. Dat kan op verschillende manieren. Wat hij in ieder geval niet moet doen dus op boksafstand vechten. Wie weet kan de kickbokskampioen dus uitwijken naar de clinch voor zijn welbekende knieën of een grondgevecht, maar voor de rest is het afstand houden. The Predator is op zijn rug nog nooit echt getest in de UFC, aangezien hij daar nog niet is geweest. Maar, één moment van onoplettenheid kan genoeg zijn voor Ngannou om het licht uit te doen en daarbij zal onoplettenheid mogelijk niets eens een rol spelen.

Winnaar: Francis Ngannou
Wijze: TKO, ronde 1

Max Holloway (k) vs. José Aldo
Max Holloway en José Aldo staan voor de tweede keer in zes maanden tegen elkaar, maar ditmaal is Holloway de kampioen en Aldo uitdager. Aldo is ook de underdog, mede doordat zijn voorbereiding twee weken werd ingekort na blessureleed bij Frankie Edgar, de oorspronkelijke tegenstander van Blessed met een totaal andere stijl.

Er zijn weinig tekenen aan de wand die erop wijzen dat Aldo dit opeens wint. In de eerste partij hield hij het minder dan drie ronden uit, die achteraf geen excuus kon maken. Waar de Braziliaan welk in laakte toen was in het uitdelen van zijn welbekende trappen tegen de benen, een techniek die erg effectief kan zijn om Blessed niet voren te laten komen. Het opkomen van Holloway is ook een van zijn sterkste wapens.

Waarschijnlijk is Holloway sindsdien weer een stap vooruit gegaan in zijn ontwikkeling en zal hij er geen gras over laten groeien om zich te laten zien als de meest dominante vechter op 145 pond. Ik zou niet raar opkijken als hij direct de duimschroeven aandraait om Aldo snel weg te zetten, voordat die ook maar een trap heeft uitgedeeld.

Winnaar: Max Holloway
Wijze: TKO, ronde 1

PRELIMS:
Charles Oliveira vs. Paul Felder Charles Oliveira
Alex Oliveira vs. Yancy Medeiros Alex Oliveira
David Teymur vs. Drakkar Klose Drakkar Klose
Felice Herrig vs. Cortney Casey Felice Herrig

Abdul Razak Alhassan vs. Sabah Homasi Sabah Homasi
Jeremy Kimball vs. Dominick Reyes Dominick Reyes
Justin Willis vs. Allen Crowder Justin Willis
Amanda Cooper vs. Angela Magaña Amanda Cooper

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Eddie Alvarez vs. Justin Gaethje
Performance Of The Night: Max Holloway & Francis Ngannou

FIGHTER TO WATCH

José Aldo
Aldo drong aan op dit gevecht nadat Frankie Edgar geblesseerd afhaakte, ondanks dat hij daardoor twee weken minder voorbereidingstijd zou hebben voor een hele andere tegenstander. Dan moet je veel vertrouwen hebben. Verlies zou daarbij ook erg kostbaar zijn om niet in de welbekende positie te komen van vechter met twee verliespartijen tegen de kampioen. Kortom: nu of nooit is het motto van Aldo in Detroit, de stad waar hij in 2010 nog de allereerste UFC-vedergewichttitel overhandigd kreeg.