UFC 217: St-Pierre verwurgt Bisping in sensationele comeback

Evenement sluit af met drie nieuwe UFC-kampioenen

0
938
Foto: Mike Stobe/Zuffa LLC via Getty Images

Georges St-Pierre heeft zijn sensationele comeback opgesierd met een klinkende zege op Michael Bisping. De Canadees versloeg de UFC-middengewichtkampioen in de derde ronde via submissie door rear-naked choke. Dit was St-Pierre’s eerste gevecht sinds UFC 167 in november 2013.

St-Pierre had een voortvarend begin met een sterke eerste ronde. Zijn staande werk was effectief met krachtige stoten, takedowns waren ook een goed wapen en het grootteverschil leek geen grote factor, allemaal dingen die Bisping problemen gaven.

The Count had weinig in de melk te brokkelen na vijf minuten, maar dat was geen garantie voor succes. De Engelsman bleef in het gevecht en kwam naar voren in de tweede ronde. St-Pierre deed een stapje terug en kreeg dus schade, ondanks een geslaagde takedown. Mogelijk was hij moe, maar dat spatte er niet van af.

De derde ronde begon dan ook niet zo goed voor de uitdager. Hij pakte weer een vroege takedown, maar liep veel schade op van ellebogen die Bisping gooide vanaf zijn rug. Ook bloedde hij hevig door een snee. Eenmaal weer staand herpakte de Canadees zich met zijn welbekende jabs, die ook het begin van het einde waren.

Nadat Bisping instapte voor een stoot, ontweek St-Pierre deze makkelijk om te counteren met een linkerhoek die de Engelsman op zijn achterwerk gooide. Vervolgens ging Rush op zijn tegenstander af met ellebogen en stoten, tot Bisping afstand maakte door hem van zich af te trappen. Dit gaf St-Pierre de mogelijkheid en ruimte om op Bispings rug te komen en een verwurging te doen tot de kampioen bewusteloos was.

St-Pierre verbluft, Bisping sportief
“Ik heb er geen woorden voor. Mijn droom is uitgekomen”, aldus St-Pierre, die de vierde UFC-vechter ooit is met titels op verschillende gewichtsklassen. “Hij sloeg me erg hard, ik was een paar keer aangeslagen, ik zou dit gevecht niet nog een keer willen doen. Ik bestudeerde Michael goed en wist dat hij problemen had met stoten die van rechts kwamen. Het plan was dan ook om zijn aandacht te pakken via links, om toe te slaan via rechts.”

St-Pierre was ook nog lovend over zijn tegenstander: “Michael is de taaiste vechter waar ik ooit tegen gevochten heb. Hij is verbazingwekkend. Ik ben een vechter, maar ook fan van hem. Hij is een waar voorbeeld van hard werken en volharding, alle respect.”

“Georges was de betere met een hele goede verwurging. Alle lof voor hem, ik heb niet zoveel anders te zeggen”, aldus Bisping na het gevecht. “Bedankt aan iedereen die me heeft gesteund in mijn loopbaan. Ik ben nog niet klaar. Ik heb het over pensioen gehad, maar vandaag was Georges beter. Simpel, geen excuses.”

Waarschijnlijk vecht St-Pierre zijn volgende gevecht tegen interim-kampioen Robert Whittaker, die zijn titel won op UFC 213.

Dillashaw herovert titel met zege op rivaal Garbrandt
TJ Dillashaw versloeg rivaal Cody Garbrandt om de UFC-bantamgewichttitel te pakken. Dillshaw vocht zich uit een lastige openingsronde om in de tweede ronde te winnen via TKO.

Alles verliep volgens plan voor de uitdagende Garbrandt in de eerste ronde. Hij liet Dillashaw het gevecht maken met berekende stoten en trappen, maar counterde hem wel twee keer naar het canvas met zijn mokerslagen. Vooral in de slotseconden sloeg No Love perfect raak met een rechterstoot en werd Dillashaw waarschijnlijk gered door de bel.

Nadat hij dus bijna het gevecht verloor in de eerste ronde, kwam Dillashaw sterk terug. Na anderhalve minuut begon het publiek ‘F*ck you, TJ’ te joelen, maar dat werd snel gesust toen Dillashaw een perfecte linkertrap tegen het hoofd van Garbrandt plaatste. De kampioen, die daarvoor elke gemiste stoot of trap in het gezicht van Dillashaw wreef, ging neer, maar herstelde zich snel.

Een minuut later was het wel voorbij. Bij een stotenwisseling raakte Dillashaw zijn tegenstander met een rechterstoot op de kaak, die vervolgens weer op zijn achterwerk terecht kwam. Ditmaal kon Garbrandt zich niet herstellen van de agressieve Dillashaw, die stoten bleef gooien tot de scheidsrechter ingreep.

Na het gevecht was er nog even spanning toen Garbrandt opstond en zijn neus die van de schreeuwende Dillashaw aanraakte, maar daarna feliciteerde No Love de nieuwe kampioen met een omhelzing. Ook kreeg Garbrandt het even aan de stok met een hoekman van Dillashaw, maar dat werd snel gesust.

Dillashaw zei naderhand met Joe Rogan wat hij tegen Garbrandt zei: “Ik feliciteerde hem. Hij is een goede vechter, jong, hij komt wel terug. Ik zal hem zeker nog zien.”

“Hij is snel en slaat hard en je kan je kin niet trainen”, zei Dillashaw daarna, die ook nog UFC-vlieggewichtkampioen Demetrious Johnson uitdaagde. “Des te betere vorm je is, des te beter je kin is. Ik werd gepakt door een rechterhand, maar ik kwam snel weer terug. Demetrious Johnson, ik kom je halen. Ik ga je breken. Je hebt een neprecord en dat weet je. Je ontweek me, ik kom die gordel halen. Ik stop je record.”

Namajunas verrast met snelle zege op Jedrzejczyk
Rose Namajunas is de nieuwe UFC-strogewichtkampioene. Thug Rose ging dit evenement in als de grootste underdog van het main card tegen de voorheen ongeslagen en dominante Joanna Jedrzejczyk, maar trok zich daar niets van aan met een razendsnelle zege via knock-out.

Het gevecht werd staand uitgevochten, zoals elk gevecht van Jedrzejczyk, en daarin leek de Poolse al vroeg in haar ritme te komen. De 25-jarige Namajunas was ook op haar gemak en liet dat na een kleine twee minuten al zien door Jedrzejczyk te vloeren met een rake stoot. Joanna Champion, een bijnaam die dus uit het raam kan, herstelde zich, was duidelijk gewaarschuwd.

Thug Rose bleef daarna desondanks kalm en had geen enkele haast met nog drie minuten op de klok. Een minuut later maakte ze het defintief af door de Poolse met een keiharde linkerhoek naar het canvas te sturen en de Poolse te bestoken met een barrage aan ground-and-pound. Jedrzejczyk kon zich alleen beschermen tot ze afklopte.

“Het voelt als een film”, aldus de positief verraste Namajunas, die haar tweede kans op de gordel greep. “Er is zoveel zooi in de media enzo en ik wil mijn gift voor martial arts gebruiken om deze wereld te veranderen en een betere plek te maken. Deze gordel betekent niets! Wees gewoon een goed persoon. Deze gordel is een extraatje, maar laten we elkaar gewoon knuffelen. Ik weet dat we vechten, maar dit is entertainment.”

Thompson herstelt zich van verloren titelgevechten tegen Masvidal
Stephen Thomspon heeft zijn eerste zege sinds juni 2016 geboekt. Wonderboy versloeg Jorge Masvidal via unaniem jurybesuit: 2x 30-27, 1x 30-26.

Dit was het eerste gevecht van Thompson sinds twee titelgevechten waarin hij Tyron Woodley niet kon verslaan. Waar Woodley wel, enigszins, een manier kon vinden om de tactieken van Wonderboy te counteren, had Masvidal geen antwoord voor de karateka. Vijftien minuten scoorde Thompson volop punten met zijn trappen en stoten.

Masvidal counterde met trappen tegen de benen van Thompson om zijn mobiliteit aan te tasten, maar kon geen vuist maken. Wonderboy was te snel en vaardig om daardoor afgeremd te worden en vloerde de vechter van American Top Team meerdere malen om de winst over de streep te trekken.

Costa blijft ongeslagen met zege op aftakelende Hendricks
Paulo Costa heeft weer een indrukwekkende zege geboekt in de UFC. De Braziliaan versloeg voormalig UFC-weltergewichtkampioen Johny Hendricks via TKO in de tweede ronde.

Costa, die voorheen nog gekenmerkt werd als ‘Borrachinha’, begon sterk door direct druk te zetten op Bigg Rigg. Hierdoor kreeg de Amerikaan harde klappen te verduren en moest hij er alles aan doen om niet in een hoekje gedreven te worden. Dat ging niet feilloos, waardoor zijn kin in de eerste ronde getest werd. Costa ging zelfs een paar keer voor een draaitrap om sierlijk te winnen.

In de tweede ronde was het snel voorbij. Costa behield dezelfde tactiek en kon Hendricks tegen de muur krijgen. Met een linkerstoot was de Amerikaan aangeslagen en rook The Eraser bloed. Hij beging vervolgens geen fouten en maakte het adequaat af met harde stoten en trappen om zijn elfde overwinning en tiende zege via knock-out te boeken.

De volledige resultaten:
Main card:
Georges St. Pierre verslaat Michael Bisping (k) via submissie (rear-naked choke), 4:23 in ronde 3
T.J. Dillashaw verslaat Cody Garbrandt (k) via knock-out, 2:41 in ronde 2
Rose Namajunas verslaat Joanna Jedrzejczyk (k) via knock-out, 3:03 in ronde 1
Stephen Thompson verslaat Jorge Masvidal via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 30-26)
Paulo Costa verslaat Johny Hendricks via TKO, 1:23 in ronde 2

Prelims:
James Vick verslaat Joseph Duffy via TKO, 4:59 in ronde 2
Mark Godbeer verslaat Walt Harris via diskwalificatie, 1:05 in ronde 1
Ovince Saint Preux verslaat Corey Anderson via knock-out, 1:25 in ronde 3
Randy Brown verslaat Mickey Gall via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 29-27)

Vroege prelims:
Curtis Blaydes verslaat Aleksei Oleinik via TKO, 1:56 in ronde 2
Ricardo Ramos verslaat Aiemann Zahabi via knock-out, 1:58 in ronde 3

Bonus awards:
Fight of the Night: Geen
Performance of the Night: Georges St-Pierre, TJ Dillashaw & Rose Namajunas (50.000 dollar), Ovince Saint Preux & Ricardo Ramos (25.000 dollar)