UFC 216 voorspellingen

0
805
Foto: UFC.tv

Het leek er even niet op, maar UFC 216 zal zaterdag vanuit de T-Mobile Arena in Las Vegas toch twee titelgevechten bevatten. Het evenement zet geen records, maar is voor de puristen een evenement om van te smullen, met onder meer de beste vechter van het moment die een record wil aanscherpen en twee toptalenten op lichtgewicht die vechten voor een titel.

Misschien vechten Tony Ferguson en Kevin Lee wel om de volgende tegenstander van Conor McGregor te worden, iets waar beide vechters al een tijdje op zitten te wachten en genoeg over gezegd hebben. Nu kunnen ze de indruk achterlaten om zichzelf definitief op de radar te zetten.

Beneil Dariush vs. Evan Dunham
Twee veelzijdige subtoppers op lichtgewicht met een achtergrond in grappling starten het main card. Gelijkwaardiger lijkt het niet te kunnen met Dunham en Dariush, hoewel Benny het voordeel in leeftijd heeft. Hij lijkt met 28 jaar dus nog in een fase waarin hij vorderingen maakt, terwijl Dunham (35) zal stagneren. Leeftijdsdiscriminatie? Misschien. Men kan niet ontkennen dat het zal meespelen.

Winnaar: Beneil Dariush
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Mara Romero Borella vs. Kalindra Faria
Een opvallende partij voor het main card van UFC 216, aangezien beide vrouwen debuteren in de UFC. Dat gezegd hebbende lijkt dit een partij Faria die moet winnen. De ervaren Braziliaanse won achttien partijen en verloor alleen tegen vechtsters van het hoogste niveau als Karolina Kowalkiewicz en Jessica Aguilar. Daarnaast neemt Borella de partij met een iets kortere voorbereiding aan.

Winnaar: Kalindra Faria
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Fabrício Werdum vs. Derrick Lewis
Twee vechters die hun laatste gevechten verloren en voor een goed strijdplan kunnen afkijken bij anderen. Lewis is geen marathonrenner die een half uur op hoog tempo vecht (hoewel hij er fit uitzag bij de weging), dus kan laat in het gevecht problemen hebben. Ook moet hij niet naar de grond met Fabricio Werdum gaan, want dan is de kans op een laat gevecht erg klein. Staand daarentegen komt de Braziliaan in stootkracht te kort om het Lewis lastig te maken.

Als Lewis bepaalt waar het gevecht plaatsvindt en dus niet op de canvas komt, moet hij genoeg in huis hebben voor de winst en zal Werdum hem geen problemen geven. De Amerikaan moet uitkijken voor de thaiboks-vaardigheden van Vai Cavalo, die goed trapt en vallen zet. The Black Beast kennende zal hij over zijn opponent heen willen walsen en daar heeft hij ongetwijfeld genoeg kracht voor. Sta dus niet versteld als hij de derde persoon wordt die de veertigjarige Werdum knock-out krijgt.

Winnaar: Derrick Lewis
Wijze: TKO, ronde 2

Demetrious Johnson (k) vs. Ray Borg
Demetrious Johnson krijgt eindelijk zijn kans om het record voor meeste titelverdedigingen in de UFC te pakken tegen Ray Borg. De beste vechter van het moment neemt het op tegen jongeling Ray Borg, die ditmaal wel de weging haalde en zelfs inwoog op 124 pond.

Johnson is een stuk veelzijdiger, dat is geen geheim. Borg is voornamelijk een grappler, dus zal ongetwijfeld moeite hebben met het staande werk van Mighty Mouse. Daarbij moet hij +/- acht centimeter goedmaken in reikwijdte goedmaken dus wat dat betreft kan hij zijn borst natmaken.

Het enige aspect waar Johnson in het verleden problemen heeft getoond is in transities van worstelen naar staande werk, zogenoemde scrambles. Dit toonde Tim Elliott, hoewel die ook niet veel succes had tegen Johnson. Scrambles zijn wel een van de specialiteiten van Borg, die makkelijk transities op het canvas maakt. Daarvoor moet hij wel eerst in zo’n situatie kunnen komen, dat weet Johnson ook. Verwacht dus een soortgelijk optreden als Mighty Mouse tegen andere grapplers als Reis en Cejudo liet zien, met mogelijk een submissie op het einde wanneer Borg in de ‘kampioenschapsronden’ komt.

Winnaar: Demetrious Johnson
Wijze: submissie (armbar), ronde 4

Tony Ferguson vs. Kevin Lee
Twee topvechters op de drempel van UFC-goud. Tony Ferguson tegen Kevin Lee is voor puristen een gevecht om de vinger bij af te likken. Beiden in een goede vorm met een enorm zelfvertrouwen dankzij vele overwinningen achter elkaar en overal capabel om weerstand te bieden.

Ferguson heeft op ongeveer alle facetten de overhand. Ervaring, diversiteit en conditioneel (helemaal na Lee’s feestje op de weegschaal). Lee zal ongetwijfeld niet onder de indruk zijn, maar het plan dat hij heeft zal duidelijk zijn: scoor een takedown met een body lock of door een stout of trap goed te timen en maak het El Cucuy lastig op de grond.

Ferguson daarentegen heeft allerlei wapens. Staand heeft hij kracht om iedere lichtgewicht uit te schakelen en zijn trukendoos lijkt oneindig. Het is dan ook altijd weer afwachten wat voor listige bewegingen hij verzonnen heeft om schade aan te richten of uit benarde situaties te komen. Kortom: als Ferguson niet voor een puur worstelgevecht gaat, moet hij genoeg in huis hebben om Lee opzij te zetten. Misschien maakt hij het zelfs af in de latere ronden.

Winnaar: Tony Ferguson
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 50-44, 1x 49-45)

PRELIMS:
Tom Duquesnoy vs. Cody Stamann Tom Duquesnoy
Bobby Green vs. Lando Vannata Lando Vannata
Pearl Gonzalez vs. Poliana Botelho Poliana Botelho
Matt Schnell vs. Marco Beltrán Matt Schnell

Walt Harris vs. Mark Godbeer Walt Harris
John Moraga vs. Magomed Bibulatov Magomed Bibulatov
Thales Leites vs. Brad Tavares Brad Tavares

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Tony Ferguson vs. Kevin Lee
Performance Of The Night: Tom Duquesnoy & Derrick Lewis

FIGHTER TO WATCH

Tony Ferguson
El Cucuy zag in maart een gevecht om dezelfde titel door zijn neus geboord worden en krijgt dus eindelijk zijn kans op UFC-goud. Een interim-titel, maar nog steeds een gouden gordel met het UFC-logo erop die hem mogelijk toegang geeft tot een gevecht met het goudhaantje van de UFC. Als hij struikelt over de laatste drempel en zijn winreeks van negen gevechten doorbroken wordt, zal het ongetwijfeld hard aankomen. Hij is favoriet, helemaal omdat Lee het erg moeilijk had om gewicht te halen. Een betere gelegenheid op een gordel bestaat dus niet.