UFC 216: Ferguson interim-kampioen, ongelooflijke Johnson pakt record

0
752
Foto: Brandon Magnus/Zuffa LLC via Getty Images

Tony Ferguson is de interim-UFC-lichtgewichtkampioen. El Cucuy versloeg Kevin Lee in het main event van UFC 217 en kan zich mogelijk opmaken voor een gevecht met Conor McGregor. Demetrious Johnson zette op hetzelfde evenement een record voor meeste UFC-titelverdedigingen op spectaculaire wijze.

Ferguson maakte het zichzelf niet makkelijk tegen Lee. In de eerste ronde leek hij meer bezig met aftasten en praten dan echt vechten, waardoor The Motown Phenom hem het kaas van het brood at. In het slot van de eerste ronde kwam Lee zelfs in mount en deed hij veel ground-and-pound.

In de tweede ronde herstelde hij zich en dat gaf zelfvertrouwen voor de derde ronde. Ferguson deed goede stoten en trappen en zijn stijl gaf de orthodoxe Lee problemen. Toch kon The Motown Phenom takedowns doen, maar Ferguson was erg gevaarlijk van zijn rug. Net voor het einde kon Lee nog uit een diepe armklem vanuit guard komen, maar kort daarna moest hij zich gewonnen geven dankzij een triangle choke.

Naderhand zei Ferguson dat alles volgens plan ging: “Ik wilde hem laten komen, al die agressie gebruiken om geen energie over te houden voor die submissie.”

Ook had hij wat woorden voorbereid voor McGregor: “Waar ben je McNugget, stuk stront! Ik ga je in elkaar meppen, beter ga je die gordel van je verdedigen. Verdedigen of afstaan, motherf*cker.”

Demetrious Johnson pakt record op fenomenale wijze
Demetrious Johnson heeft zijn record te pakken. Mighty Mouse is de nieuwe recordhouder voor UFC-titelverdedigingen met elf na een dominant optreden tegen de taaie Ray Borg. Johnson pakte het record op fantastische wijze met een geweldige armklem in de vijfde ronde.

Johnson was de eerste vier ronden erg dominant op de grond. Borg ging constant het grondgevecht aan met de kampioen, die daar constant de betere was en nooit in gevaar kwam. Johnson vocht vooral in side control, waar hij veilig was en constant werkte voor een armklem. The Tazmexican Devil verweerde zich echter goed, dus kwam er een vijfde ronde aan te pas.

Hoewel het record al in kannen en kruiken leek, zette Borg nog wel aan in de laatste minuten. Johnson kwam daar echter niet door in gevaar, waardoor de twee halverwege tegen de kooi kwamen. Mighty Mouse had controle over Borgs rug en een submissie of knock-out leek ver weg, dus had niemand kunnen voorspellen wat de kampioen daarna deed.

Johnson tilde Borg van zijn voeten voor een suplex, maar stopte halverwege om Borg te laten vallen voor een armklem. Verrassend, perfecte timing, perfecte executie en dat zorgde voor een flinke reactie in het T-Mobile Arena. Mighty Mouse had het record op spectaculaire wijze in handbereik en nadat Borg zich flink verweerde, was de winst binnen. Wow!

Johnson ging Anderson Silva voorbij, die tussen 2006 en 2013 tien keer de UFC-middengewichttitel verdedigde.

Werdum laat zich niet verrassen door Harris
Fabricio Werdum dacht dat hij tegen Derrick Lewis moest vechten, maar The Black Beast meldde zich vlak voor de start van het evenement af. Hierdoor kreeg Walt Harris de kans van zijn leven om het op te nemen tegen Vai Cavalo, wat hij met beide handen aangreep. Een verrassing zat er niet in.

Werdum liet er namelijk geen enkele gras over groeien. Hij deed na dertig seconden een takedown en kwam tien seconden later in mount. Vanaf daar leunde hij op zijn BJJ-achtergrond. Hij liet Harris omhoog komen, die dacht te ontsnappen, om op zijn rug te komen en voor een rear-naked choke te gaan. The Big Ticket slaagde erin om in die overgang geen armen onder zijn kin te krijgen, maar dat gaf Werdum de opening voor een per-fec-te armklem. De grote Amerikaan klopte direct af.

Mara Romero Borella debuteert met zege
Het UFC-debuut van Mara Romero Borella op het main card van UFC 216 zorgde voor wat vraagtekens, maar de 31-jarige Italiaanse haalde het maximale uit haar gevecht met Kalindra Faria. Hoewel ze de underdog was, had ze maar drie minuten nodig om Faria af te laten kloppen met een rear-naked choke.

Kunoichici vocht zonder nonsens en deed in de openingsseconden al een geslaagde takedown om in half guard te komen. Vanaf daar wurmde ze zich in mount en draaide Faria zich om zodat ze terug in half guard kon draaien. Dat mislukte, dus had Borella controle over haar rug en kreeg ze langzaam maar zeker haar arm onder de kin van de Braziliaanse. Faria klopte daarna af.

Dariush laat Dunham terugkomen voor een remise
Na een eerbetoon aan een klein aantal mensen betrokken bij de verschrikkelijke schietpartij van afgelopen week in Las Vegas en Everlast ‘American the Great’ had gezongen, vochten Beneil Dariush en Evan Dunham, inwoner van Las Vegas, naar een remise.

Dariush had een goede start, waarin hij Dunham vloerde met rake ellebogen en de eerste vijf minuten volmaakte met ground-and-pound en goede grondtransities. Een mogelijke 10-8, dus moest Dunham zich terugvechten en dat deed hij. In de tweede ronde kon hij bovenop komen met een takedown en ground-and-pound uitdelen en dat vulde hij aan met rake bokscombinaties.

Dariush nam duidelijk een stapje terug van de eerste ronde en kon in de laatste tien minuten niet tot combinaties komen, dus kon Dunham met zijn boksvaardigheden terug in de wedstrijd komen. Het leverde geen winst op: na drie ronden gaven twee juryleden het een remise.

De volledige resultaten:
Main card:
Tony Ferguson verslaat Kevin Lee via submissie (triangle choke), 4:02 in ronde 3 en is de interim-UFC-lichtgewichtkampioen
Demetrious Johnson verslaat Ray Borg via submissie (armbar), 3:15 in ronde 5
Fabricio Werdum verslaat Walt Harris via submissie (armbar), 1:05 in ronde 1
Mara Romero Borella verslaat Kalindra Faria via submissie (rear-naked choke), 2,54 in ronde 1
Beneil Dariush vs. Evan Dunham eindigt in een remise (2x 28-28, 1x 29-28 Dariush)

Prelims:
Cody Stamann verslaat Tom Duquesnoy via verdeeld jurybesluit (30-27, 29-28, 28-29)
Lando Vannata vs. Bobby Green eindigt in een remise (29-27 Vannata, 27-29 Green, 28-28)
Poliana Botelho verslaat Pearl Gonzalez via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Matt Schnell verslaat Marco Beltrán via unaniem jurybesluit (3x 29-28)

Vroege prelims:
John Moraga verslaat Magomed Bibulatov via knock-out, 1:38 in ronde 1
Brad Tavares verslaat Thales Leites via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-27)

Bonus awards:
Fight of the Night: Lando Vannata vs. Bobby Green
Performance of the Night: Demetrious Johnson & John Moraga