UFC 215: Spaarzame Nunes met hakken over de sloot langs Shevchenko

0
809
Foto: Codie McLachlan/Zuffa LLC via Getty Images

Amanda Nunes heeft haar UFC-bantamgewichttitel voor de tweede keer met succes verdedigd. De Braziliaanse versloeg Valentina Shevchenko voor de tweede keer via jurybesluit: 2x 48-47, 1x 47-48. Zoals de scorekaarten doen vermoeden, was het geen makkelijk gevecht voor The Lioness.

In het begin van het gevecht was het vooral aftasten van beide kanten. Nunes gooide met iets hoger volume, maar was ook niet heel overtuigend. De kampioene hield de lengte van het gevecht in haar achterhoofd, aangezien ze nog nooit de volle vijf ronden heeft gevochten. The Bullet was ook niet heel actief en had het plan om te counteren, maar daar gaf Nunes weinig voer voor.

Naarmate het gevecht vorderde was er nog steeds weinig verschil. Nunes liet nooit het achterste van haar tong zien en had haar harde mokerslagen thuisgelaten om niet gecounterd te worden door de thaibokskampioene. Hierdoor gingen de scorekaarten alle kanten op bleek wel naderhand, aangezien de drie juryleden het alleen over de eerste ronde (10-9 Nunes) eens waren.

In de ‘kampioenschapsronden’ kwam er geleidelijker meer actie. Nunes, die driemaal werd gewaarschuwd voor verdedigen met een open hand, was degene die de afstand beheerste van begin tot eind, maar Shevchenko kwam ook meer naar voren om het gevecht op te zoeken. De Braziliaanse was er ook op gebrand om elke rake stoot of trap te counteren, wat meestal mis ging. Dit leidde ook tot wat meer grondvechten in het voordeel van de kampioene.

Toen het gevecht over was klonk er flink wat gejoel. Het publiek in de Rogers Place schreeuwde middenin het gevecht ‘Let’s go Oilers’, aangezien ze zich in het thuishaven van de Edmonton Oilers bevonden, maar ook vanwege de weinige actie tijdens de partij. Toen Nunes als winnaar werd uitgeroepen was er ook weinig voor gejuich.

‘Geen zorgen’
“Ik wist alles wat Shevchenko zou doen in dit gevecht. Ik had het plan om haar moe te maken en de takedown te doen in de slotronde omdat ik wist dat ze vermoeid was”, aldus Nunes naderhand. “Ik maakte me nergens zorgen om. In de laatste ronde pakte ik de takedown en wist ik dat die ronde mij niet afgepakt kon worden.”

“Ik snap niet waarom het besluit naar haar kant gaat. Voor twee takedowns over vijf ronden? Ze raakte niet een stoot, niets significant”, aldus de verslagen Shevchenko na het gevecht, die erg gefrustreerd was. “Kijk naar haar gezicht, haar neus is rood van mijn stoten. Waarom is ze het (kampioene) nog steeds? Ik snap er niets van!”

Dos Anjos wint eerste gevecht via submissie in vijf jaar
Rafael dos Anjos hield weinig heel van Neil Magny’s grondspel. De Braziliaan had een kleine vier minuten nodig om de overwinning binnen te halen met een arm-triangle choke.

Vanaf het begin had de zwartebander het doel om Magny tegen het canvas te krijgen en met enige moeite lukte hem dat ook. Eenmaal daar ging hij makkelijk van positie naar positie om in mount te komen. Toen duurde het niet meer lang: na wat rake stoten ging Dos Anjos voor de verwurging die hem de winst gaf. Magny’s zwakke plek werd weer eens blootgesteld door een Braziliaan.

Dos Anjos scoorde zijn tweede overwinning als een weltergewicht in de UFC. Ook won hij zijn eerste gevecht via submissie sinds 2012. Op UFC on FUEL TV 3 versloeg hij Kamal Shalorus via rear-naked choke om een overwinningsreeks van vijf gevechten te starten.

Cejudo twee niveau’s te hoog voor Reis
Henry Cejudo domineerde en sloeg Wilson Reis knock-out in de tweede ronde. The Messenger gaf de Braziliaan geen enkele kans en sloeg hem met een bliksemsnelle rechterstoot en ground-and-pound uit de wedstrijd.

Vanaf het begin werd het verschil al duidelijk. Cejudo raakte goede stoten en gaf de energieke, maar langzame Reis de volle laag. Daar combineerde hij ook nog takedowns en rake trappen bij om het niveauverschil aan te geven. Het werd snel duidelijk dat Cejudo zijn beste optreden tot nu toe neerzette en dat onderstreepte hij in het begin van de tweede ronde.

Met een simpele en effectieve rechterstoot van Cejudo lag Reis in een flits op de grond stoten te eten tot de scheidsrechter het gevecht stopte en The Messenger zijn overwinning kon vieren. De Amerikaan kon zelfs rekenen op applaus van UFC-vlieggewichtkampioen Demetrious Johnson.

Latifi worstelt zich langs Pedro
Ilir Latifi versloeg Tyson Pedro via unaniem jurybesluit: 2x 29-28, 1x 30-27. De Zweed leunde in zijn eerste gevecht sinds 3 september vorig jaar op zijn worsteltechnieken om een einde te maken aan de ongeslagen status van Pedro.

Staand ging het gelijk op. Latifi gebruikte zijn explosies en harde rechterstoten om de Austarliër onder druk te zetten, maar Pedro, die voor het eerst langer dan een ronde vocht, ging daar goed mee om met effectieve trappen. Met verschillende traptechnieken hield hij The Sledgehammer aan het denken en leek het er af en toe op dat Pedro goed doorkwam, maar dat Latifi dat goed maskeerde.

Pedro had echter geen antwoorden op het worstelspel van de Zweed. Latifi scoorde takedowns in elke ronde en maakte het verschil door bovenop veel punten te scoren. Pedro werkte zich in de eerste vijf minuten nog knap uit die posities, maar in de twee laatste ronden kon hij dat niet meer opbrengen. Daardoor werd Latifi tot winnaar uitgeroepen.

Taaie Melendez strijden ten onder in vedergewichtdebuut
Jeremy Stephens heeft het debuut van Gilbert Melendez op vedergewicht verpest. Lil’ Heathen won via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-25) in een goed optreden. Het grote verschil op de scorekaarten was het resultaat van Stephens’ beentrappen.

De trappen tegen Melendez’ linkerbeen waren direct een thema in het gevecht. Na de eerste zes rake uithalen was er al duidelijke schade aan het been van El Nino en toen moest hij nog ruim twee ronden knokken tegen de gevaarlijke Stephens. Zijn incasseringsvermogen werd serieus getest door Lil’ Heathen en als respons op die trappen probeerde hij naar voren te komen om de afstand te minimaliseren. Dat bleek een goede tactiek. Stephens kreeg ook een paar rake klappen te verwerken en bleef zo van de trappen af.

Toch werd Melendez nooit gevaarlijk, mede doordat hij in elke ronde wel twee keer neerging vanwege een trap tegen zijn zere been. Het was dan ook een morele overwinning dat hij het eindsignaal haalde met een enorme bult onder zijn linkerknie en de 50.000 dollar voor ‘Fight of the Night’ is een aardige pleister. Alles mag op het conto van Stephens geschreven worden met zijn sterke optreden, die in het verleden een tactiek gebruikte die ook heel effectief bleek tegen Melendez’ trainingspartner Nate Diaz.

De volledige resultaten:
Main card:
Amanda Nunes verslaat Valentina Shevchenko via verdeeld jurybesluit (2x 48-47, 1x 47-48)
Rafael dos Anjos verslaat Neil Magny via submissie (arm-triangle choke), 3:49 in ronde 1
Henry Cejudo verslaat Wilson Reis via knock-out, 0:25 in ronde 2
Ilir Latifi verslaat Tyson Pedro verslaat via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)
Jeremy Stephens verslaat Gilbert Melendez via unaniem jurybesluit (2x 30-26, 1x 30-25)

Prelims:
Ketlen Vieira verslaat Sara McMann via submissie (arm-triangle choke), 4:16 in ronde 2
Sarah Moras verslaat Ashlee Evans-Smith via submissie (armbar), 2:51 in ronde 1
Rick Glenn verslaat Gavin Tucker via unaniem jurybesluit (30-25, 30-24, 29-27)
Alex White verslaat Mitch Clarke via TKO, 4:36 in ronde 2

Vroege prelims:
Arjan Bhullar verslaat Luis Henrique via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Kajan Johnson verslaat Adriano Martins via knock-out, 0:49 in ronde 3

Bonus awards:
Fight of the Night: Jeremy Stephens vs. Gilbert Melendez
Performance of the Night: Henry Cejudo & Rafael dos Anjos