UFC 214 voorspellingen

0
1274
Foto: UFC

UFC 214, volgens velen het echte UFC 213. Hoewel het traditionele UFC-evenement tijdens International Fight Week dit jaar laakte in grote namen, heeft UFC 214 er bijna te veel om op te noemen. Drie titelgevechten, drie oud-kampioen en in totaal veertien gerangschikte vechters komen in actie.

De meeste ogen zijn uiteraard gericht op Jon Jones en Daniel Cormier. Bones stapt eindelijk weer de kooi in en mag meteen voor de titel tegen zijn grootste rivaal en concurrent. De twee hebben het vuurtje al aardig opgestookt in aanloop naar deze rematch en aan de vaardigheden van ze zal het niet liggen. En dat is nog maar een van de aantrekkelijke partijen.

 

Jimi Manuwa vs. Volkan Oezdemir

Manuwa en Oezdemir vechten ongetwijfeld voor een titelgevecht tegen de winnaar van Cormier-Jones. Manuwa lijkt de stand-by optie als Cormier of Jones niet aan de start kunnen verschijnen, maar zal zich door de rappe opmars van Oezdemir toch moeten bewijzen.

Manuwa heeft het voordeel in kracht en ervaring op het hoogste niveau. Tegen Oezdemir hoeft hij zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over takedowns, want de Zwitser, voormalig trainingspartner van Alistair Overeem, is een vaardige kickbokser die het graag staande houdt. Hij zal proberen om Manuwa op afstand te houden en vanuit verschillende hoeken te raken met trappen en stoten, terwijl Manuwa het initiatief in handen neemt. Poster Boy is een krachtige bokser met spijkerharde hoeken die vechters met een stoot knock-out slaat. Dat respect wat Oezdemir hem geeft zal er waarschijnlijk ook toe leiden dat Manuwa wint, maar niet via knock-out.

Winnaar: Jimi Manuwa
Wijze: Unaniem jurybesluit (3x 30-27)

 

Robbie Lawler vs. Donald Cerrone

Een ware partij om van te watertanden. Na twee mislukte pogingen, gaan Robbie Lawler en Donald Cerrone eindelijk tegen elkaar vechten. Beide vechters zijn een garantie voor actie, dus beter kan het bijna niet.

De vraag is wat er van Lawler over is sinds zijn laatste gevecht, waarin hij de UFC-weltergewichttitel aan Tyron Woodley verloor door een snoeiharde knock-out. Mits er niets veranderd is, dan zal de partij heel interessant worden. Lawlers staande spel is een mix van techniek en kracht gekoppeld aan excellente verdediging tegen takedowns, maar in zijn loopbaan heeft hij altijd moeite gehad met goede trappers. Donald Cerrone is dan precies de tegenstander die je niet moet treffen. Cowboy gooit trappen van elke hoek en heeft zo meerdere knock-outs gescoord. Maar als deze niet raken en de tegenstander countert en dichtbij komt, is Cerrone geen superster. Dan dekt hij zich in tot de tegenstander stopt met aanvallen in plaats van te ontwijken. Lawler is daar weer een van de beste vechters in. Kortom: Lawler wint als hij vanouds Ruthless is. Daar ga ik wel vanuit na een lange pauze.

Winnaar: Robbie Lawler
Wijze: TKO, ronde 2

 

Cris Cyborg vs. Tonya Evinger

Cris Cyborg krijgt toch het titelgevecht om de UFC-vedergewichttitel. Na de saga rondom Germaine de Randamie en de titel, mag de Braziliaanse tegen Invicta FC-bantamgewichtkampioen Tonya Evinger bewijzen dat ze de gordel verdient.

Evinger vocht nog nooit op vedergewicht. Om dan tegen Cyborg te beginnen is waarschijnlijk de zwaarste taak die er is. Cyborg is ijzersterk en vaardig tegelijk en weet deze twee dingen goed te combineren om vrouwen staand of op de grond tot moes te slaan in vijf minuten of minder. Tegen Evinger zal dat waarschijnlijk niet anders zijn. Triple Threat is een hele taaie en moet het uit de eerste twee ronden zien te krijgen om kans te maken, maar met haar vaardigheden en kracht is de kans daarop heel klein.

Dit wordt waarschijnlijk een herhaling van Cyborgs laatste optreden tegen Lina Lansberg. Het verschil is dat de Braziliaanse weer op 145 pond vecht in plaats van 140 pond, wat ongetwijfeld een frissere en scherpere start oplevert dan toen. Haar stoten worden Evinger waarschijnlijk te veel in de eerste drie minuten, waarna ze het op het canvas afmaakt met ground-and-pound.

Winnaar: Cris Cyborg
Wijze: TKO, ronde 1

 

Tyron Woodley (k) vs. Demian Maia

Demian Maia krijgt eindelijk zijn gevecht om de UFC-weltergewichttitel en zal het ongetwijfeld lastig krijgen tegen Tyron Woodley. Om er geen doekjes om te winden: dit heeft alle potentie van een afschuwelijk gevecht.

Maia zal ongetwijfeld naar de takedown zoeken en drukzetten op Woodley. The Chosen One is niet een vechter die op hoog volume stoten gooit, dus zal Maia, die zijn takedowns opzet door tegenstanders te laten happen op zijn schijnbewegingen, niet zo agressief zijn takedowns proberen. Daarnaast heeft Woodley de gewoonte om met zijn kont naar het gaas van de kooi te lopen omdat hij daar goed is. Hij laat zich express in een hoekje drijven om te counteren met een krachtige mokerslag, maar ook uit angst voor takedowns tegen. Daardoor wordt het geen leuke partij.

Maia en Woodley zullen dus veel tegen het gaas vechten, wat niet Maia’s beste positie is om takedowns te scoren om zijn wereldberoemde grondvaardigheden te tonen. Mogelijk kan hij daar wel een opening vinden om op Woodley’s rug te klimmen. Woodley, wiens vorige gevecht ook afschuwelijk was om te zien, zal er alles aan doen om zijn opponent tegen de kooi te duwen om daar ‘in veiligheid’ punten te scoren. Aangezien hij de sterkere en fittere vechter is zal hij zo winnen. Dat gezegd hebbende staan beide mannen niet bekend om hun conditie’s, dus kunnen de slotronden misschien wel memorabel worden in negatieve opzicht.

Winnaar: Tyron Woodley
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 49-46, 1x 48-47)

 

Daniel Cormier (k) vs. Jon Jones

De rematch die sinds de eerste ontmoeting al in de maak was: Daniel Cormier vs. Jon Jones 2. De een is het schoolvoorbeeld en rolmodel die zijn enige verliespartij wil wreken, de ander is de geniale bad boy en enfant terrible van het MMA die zijn titel terug wil.

Bijna 31 maanden geleden vochten ze al een keer en waarschijnlijk zal deel twee niet zoveel anders worden. Beide mannen hebben geen grote metamorfoses in vechtstijlen ondergaan. Jones gaat zijn lengte en kracht gebruiken om DC zijn wil op te leggen en zo na vijf ronden tot winnaar uitgeroepen worden. Waarschijnlijk zal veel tijd in de clinch worden besteed, aangezien Cormier dichtbij moet komen om takedowns te doen en de lengte van Bones te ontwijken. Daar is hij ook een van de betere vechters van het moment, maar Jon Jones is Jon Jones. Met zijn Grieks-Romeinse worstelvaardigheden is hij daar nog beter in en zal hij weinig tot geen takedowns toelaten.

Als Jones in zijn vorm van toen aantreedt, herovert hij de gordel. Bij elke mindere vorm, zoals in zijn laatste optreden tegen Ovince Saint Preux, is het nog maar de vraag. Een mindere Jon Jones is nog steeds Jon Jones en dus niet kansloos, maar tegen Cormier zijn minder fouten te permitteren dan tegen OSP.

Winnaar: Jon Jones
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 49-46, 1x 50-45)

 

PRELIMS:

Ricardo Lamas vs. Jason Knight Jason Knight
Aljamain Sterling vs. Renan Barao Renan Barao
Brian Ortega vs. Renato Moicano Renato Moicano
Andre Fili vs. Calvin Kattar Andre Fili

Kailin Curran vs. Alexandra Albu Kailin Curran
Eric Shelton vs. Jarred Brooks Eric Shelton
Josh Burkman vs. Drew Dober Drew Dober

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Robbie Lawler vs. Donald Cerrone
Performance Of The Night: Cris Cyborg & Jason Knight

FIGHTER TO WATCH
Jon Jones

Wie anders dan de Diego Maradona van de UFC? Jones mag weer los in de kooi waar hij zijn meerdere nog niet heeft gevonden. Vooraf is elke keer weer de vraag hoe Bones eraan toe is, maar dit keer helemaal. In zijn laatste optreden tegen Saint Preux, ook na ruim een jaar afwezigheid, was hij namelijk niet zo overtuigend als altijd. Misschien had dat te maken met zijn tegenstander, want voor Cormier zal Jones ongetwijfeld het beste uit zichzelf willen halen. Als dat het niet was en blijkt dat Bones moeite heeft met terugkomen na een lange periode, is dit dé kans voor DC om zijn aartsrivaal te pakken.