UFC 214: Jones herovert titel in ijzersterke terugkeer tegen Cormier

0
1124
Foto: Christian Petersen/Zuffa LLC via Getty Images

Jon Jones mag zich weer de UFC-lichtzwaargewichtkampioen noemen. Bones versloeg Daniel Cormier om te titel te heroveren in zijn eerste gevecht in vijftien maanden. Jones won via knock-out in de derde ronde in een sterk optreden.

De rivaliteit tussen de twee vechtersbazen werd in de kooi even opzij geschoven. Beide mannen wilde elkaars handschoenen aantikken voor de partij, waarna het gevecht kon beginnen. Jones startte sterk met een hoog volume aan stoten en trappen, waardoor hij de eerste ronde won, maar dat was van korte duur.

Hierdoor kwam DC in de tweede ronde beter in het gevecht. Net zoals in de eerste partij, zette hij voorwaartse druk op Jones en raakte hij stoten van dichtbij, waar Jones sterke trappen en lange stoten tegenover zette. De krachtigere stoten kwamen van Cormier, maar Bones maakte het een gelijkopgaande partij.

Halverwege de derde ronde zorgde zo’n trap voor een enigszins verrassend slot. Jones tilde zijn been in de lucht voor een trap, waarna Cormier met zijn hoofd opzij wilde gaan om de aanval te ontwijken. Dit zorgde ervoor dat Bones een perfecte Braziliaanse trap, zoals teamgenoot Holly Holm in haar laatste partij tegen Bethe Correia deed, raakte om Cormier op rolschaatsen te zetten.

Vanaf dat punt hoefde Jones het alleen af te maken. Cormier was buiten balans en viel om dankzij nog een rake trap tegen zijn middel, waarna Bones alleen nog ground-and-pound hoefde te gooien tot scheidsrechter John McCarthy het gevecht beëindigde.

Emoties
Na het gevecht waren beide vechters emotioneel. Jones vanwege de winst op zijn rivaal en de gehoopte terugkeer en Cormier vanwege het verlies. Bones wilde de strijdbijl met DC begraven en was erg complimenteus over zijn tegenstander. Cormier, die ondanks zijn zojuist geleden knock-out toch geïnterviewd werd door Joe Rogan, volop in tranen en emoties was: “Ik gok dat als je twee keer verliest er geen sprake meer is van rivaliteit.”

Jones had het laatste woord en daagde voormalig UFC-zwaargewichtkampioen Brock Lesnar uit voor een gevecht op zwaargewicht: “Brock Lesnar, als je wil weten hoe het voelt om in elkaar gemept te worden door iemand die veertig pond lichter is, kom maar op.”

Woodley-Maia maakt lage verwachtingen waar en stelt toch teleur
Tyron Woodley versloeg Demian Maia in het co-main event van UFC 214 om zijn UFC-weltergewichttitel te behouden. The Chosen One werd na vijf ronden tot winnaar uitgeroepen na een zwaar teleurstellende partij, hoewel dat enigszins verwacht werd.

Maia deed alles moest doen om een takedown te krijgen, wat tevergeefs was. Over vijf ronden probeerde de Braziliaan bijna even veel takedowns (21) als dat hij stoten en trappen plaatste (29), maar geen enkele keer kwam Woodley op zijn rug terecht. Daar tegenover zette de kampioen ook niet veel. Geen enkele ronde raakte hij meer dan twintig aanvallen en alleen in de tweede ronde vloerde hij Maia met een stoot, die verre van buiten westen was.

Het gevecht werd daardoor frustrerend. Woodley koos ervoor om geen risico’s te nemen, terwijl Maia niet van zijn tactiek afweek. In de slotronde probeerde Maia zelfs zeven takedowns. Uiteindelijk kwamen beide mannen op 86 tikken over en weer: 57 voor Woodley tegenover de 29 van Maia. Dit was een diepterecord voor UFC-titelgevechten.

Cyborg opvolgster De Randamie als UFC-vedergewichtkampioene
Cris Cyborg heeft de grote favorietenrol waargemaakt in haar gevecht om de UFC-vedergewichttitel. De Braziliaanse versloeg Invicta FC-bantamgewichtkampioene Tonya Evinger via TKO in de derde ronde en kreeg daarmee de gordel om haar middel.

Geen enkel moment kwam Cyborg in gevaar. De Braziliaans was tijdens het hele gevecht kalm en leunde meer op techniek in plaats van kracht om Triple Threat te verslaan. Evinger had daardoor weinig in de melk te brokkelen. Ze kwam niet verder dan een takedown en een paar clinchmomenten, maar dat remde het gevecht en haar opponente alleen af.

De eerste twee ronden gingen naar Cyborg, waarna ze het in de derde ronde afmaakte dankzij haar knieën. Ze kreeg Evinger in de clinch en raakte haar drie keer, waarna de Amerikaanse neer ging. De opvolgende ground-and-pound betekende het einde.

Cyborg is daarmee de opvolgster van Germaine de Randamie als UFC-vedergewichtkampioene. The Iron Lady weigerde tegen de Braziliaanse te vechten wegens haar dopingverleden.

Lawler wint amusante partij van Cerrone
Robbie Lawler vocht voor het eerst in een jaar en had een goed optreden tegen Donald Cerrone. Ruthless won het leuke gevecht via de jury: 3x 29-28.

Lawler won op basis van de eerste en derde ronde. Hij begon agressief en zette Cerrone, die bekend staat als een langzame starter, direct onder druk met zijn harde stoten. Hier scoorde de oud-kampioen flink mee en zorgde waarschijnlijk voor de winst van de openingsronde. Cerrone kreeg halverwege de eerste vijf minuten meer grip op het gevecht dankzij een takedown, waardoor de storm van Lawler ook ging liggen. Hierdoor kon Cowboy de tweede ronde uitpakken met een flink verschil in rake aanvallen: 31 om 9. In de slotronde was Lawler weer wakker en haalde hij weer ouderwets uit met veel voorwaartse druk. Vooral de stoten naar Cerrone’s middel waren een wapen in de laatste vijf minuten en maakten uiteindelijk het verschil.

Oezdemir flikt het weer, slaat Manuwa knock-out in 42 seconden
Volkan Oezdemir heeft zijn naam in de top van de UFC-lichtzwaargewichtdivisie gevestigd. De Zwitser won van Jimi Manuwa door hem in 42 seconden knock-out te slaan. Dit was zijn tweede overwinning achter elkaar in minder dan een minuut.

In Oezdemirs laatste optreden sloeg hij Misha Cirkunov in 28 seconden knock-out. De Canadees kwam naar voren en zette No Time met zijn rug tegen de muur, waarna Oezdemir een rake stoot uitdeelde op de slaap en de lichten uit gingen bij Cirkunov. Deze ‘uitknop’ vond de Zwitser ditmaal op Manuwa’s kin. Toen Oezdemir tegen de het gaas van de kooi werd gedrukt, vond hij een weg om zes stoten achter elkaar tegen Manuwa’s kin te gooien. Deze kwamen goed aan, want Poster Boy was aangeslagen en wilde daarna afstand maakte. Dit liet Oezdemir niet toe, die Manuwa vloerde met zijn twee volgende stoten en het vervolgens afmaakte.

De volledige resultaten:
Main card:
Jon Jones verslaat Daniel Cormier (k) via knock-out, 3:04 in ronde 3 en is de nieuwe UFC-lichtzwaargewichtkampioen
Tyron Woodley (k) verslaat Demian Maia via unaniem jurybesluit (2x 49-46, 1x 50-45) en blijft UFC-weltergewichtkampioen
Cris Cyborg verslaat Tonya Evinger via TKO, 1:56 in ronde 3 en is de nieuwe UFC-vedergewichtkampioene
Robbie Lawler verslaat Donald Cerrone via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Volkan Oezdemir verslaat Jimi Manuwa via knock-out, 0:42 in ronde 1

Prelims:
Ricardo Lamas verslaat Jason Knight via TKO, 4:34 in ronde 1
Aljamain Sterling verslaat Renan Barao via unaniem jurybesluit (29-28, 29-27, 30-26)
Brian Ortega verslaat Renato Moicano via submissie (guillotine choke), 2:59 in ronde 3
Calvin Kattar verslaat Andre Fili via unaniem jurybesluit (3x 30-27)

Vroege prelims:
Alexandra Albu verslaat Kailin Curran via unaniem jurybesluit (3x 29-28)
Jarred Brooks verslaat Eric Shelton via verdeeld jurybesluit (2x 29-28, 1x 28-29)
Drew Dober verslaat Josh Burkman via knock-out, 3:04 in ronde 1

Bonus awards:
Fight of the Night: Brian Ortega vs Renato Moicano
Performance of the Night: Volkan Oezdemir & Jon Jones