UFC 213: Whittaker interim-kampioen na bloedstollende slooppartij

0
961
Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Robert Whittaker is de interim-UFC-middengewichtkampioen. The Reaper versloeg Yoel Romero in een bloedstollend gevecht na vijf ronden: 3x 48-47. Hiermee lijkt hij de volgende uitdager voor titelhouder Michael Bisping.

Makkelijk was het niet voor The Reaper. Hij had in de eerste twee ronden moeite met Romero’s worstelvaardigheden en staande aanvallen, helemaal nadat Whittaker een knieblessure opliep in de eerste ronde. Hierdoor was het moeilijk vechten voor de Australiër en waren zijn oplevingen niet genoeg om The Soldier of God tegen te houden. De tweede ronde was de beste ronde voor Romero.

In de derde ronde veranderde dat spelbeeld. Romero was moe en daarmee ging zijn volume omlaag, net als zijn geslaagde takedown-pogingen. Whittaker timede de takedowns van de Cubaan uitstekend en profiteerde door heel veel schade te doen met oplevingen om de stand voor de slotronde gelijk te trekken: 2-2.

De laatste vijf minuten moest dus uitkomst bieden aan het spannende gevecht, wat beide vechters ook begrepen. De vraag was wie de langste adem had en dat was na het eindsignaal heel duidelijk: Whittaker. Hij was degene die nog effectieve stoten en trappen uitdeelde en in de laatste 90 seconden zelfs bovenop Romero kwam om heel veel schade te doen en om aan het langste eind te trekken.

Fletse Overeem met hakken over de sloot langs Werdum
LINK

Blaydes maakt favorietenrol waar
Curtis Blaydes zette de volgende stap in zijn opmars met een zege op Daniel Omielanczuk. Razor, die de torenhoge favoriet was, won via unaniem jurybesluit, hoewel het niet zo makkelijk was als velen verwachtten.

De 26-jarige Amerikaan kon zijn worstelspel namelijk niet opdwingen en moest een andere tactiek toepassen. Omielanczuk had zich erg goed voorbereid op de takedowns en was niet naar de grond te krijgen (14 uit 14 pogingen mislukten). Hierdoor werd Razor gedwongen om staand te vechten, wat aardig ging tegen de oud-thaibokskampioen van Polen. Blaydes, onder leiding van Duane Ludwig, deed veelal schade met directe stoten, maar er was geen sprake van flitsend combinatiewerk. Ook scoorde Blaydes tegen het gaas van de kooi, wat altijd het resultaat was van een mislukte takedown. Leuk was het gevecht niet. Omielanczuk kon Blades niet het vuur aan de schenen leggen en vocht niet om te winnen, maar om niet te verliezen.

Herboren Pettis heer en meester tegen Miller
Anthony Pettis sierde zijn terugkeer op lichtgewicht op met een broodnodige overwinning. Showtime was tegen Jim Miller in alle ronden de betere, waarna hij door de jury tot winnaar werd uitgeroepen.

Vanaf het begin was Pettis de beter. In de eerste ronde deed hij staand flinke schade met stoten en zijn welbekende trappen, waardoor hij die ronde duidelijk op zijn naam schreef. De tweede ronde was ook een prooi voor hem, maar dan voornamelijk met zijn grondspel bovenop nadat hij een lelijke snee op Millers hoofd opende met een trap. In de slotronde zong oud-UFC-kampioen het gevecht uit met zijn staande werk. Hij gaf A-10, de nieuwe bijnaam van Miller, geen kansen op een voortijdig einde, hoewel de stugge en bebloede routinier knap in het gevecht bleef. Maar, hij was simpelweg maatje te klein voor de jongere en snellere Pettis.

Font overtuigend langs Silva de Andrade
Rob Font heeft een klinkende zege geboekt op Douglas Silva de Andrade. De dertigjarige Amerikaan won via submissie door guillotine choke in de tweede ronde.

Font won dankzij een compleet optreden, die van de prelims naar het main card verschoven werd nadat UFC-bantamgewichtkampioene Amanda Nunes niet in staat bleek om te vechten tegen Valentina Shevchenko. Terwijl Silva de Andrade leunde op harde stoten, gooide Font zijn complete kickboksarsenaal open. Elke gemiste stoot van Silva de Andrade werd met een scherpe combinatie beantwoord die de Braziliaan meerdere malen in de problemen brachten. Font mixte daar ook nog takedowns bij om het Silva de Andrade nog lastiger te maken. Op de grond is ook waar hij het gevecht eindigde. Font raakte een harde rechterstoot die zichtbaar zeer deed, wat seconden later een opening voor een staande guillotine choke gaf. D’Silva moest in de verdediging en wilde de verwurging van zich afschudden met een harde worp, maar dat werkte averecht. De worp maakte Fonts verwurging juist strakker en dieper, waardoor de Braziliaan moest afkloppen.

De volledige resultaten:
Main card:
Robert Whittaker verslaat Yoel Romero via unaniem jurybesluit (3x 48-47) en kroont zich tot interim-UFC-middengewichtkampioen
Alistair Overeem verslaat Fabricio Werdum via meerderheidsbesluit (2x 29-28, 1x 28-28
Curtis Blaydes verslaat Daniel Omielanczuk via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Anthony Pettis verslaat Jim Miller via unaniem jurybesluit (3x 30-27)
Rob Font verslaat Douglas Silva de Andrade via submissie (guillotine choke), 4:36 in ronde 2

Prelims:
Aleksei Oleinik verslaat Travis Browne via submissie (rear-naked choke), 3:44 in ronde 2
Chad Laprise verslaat Brian Camozzi via TKO, 1:27 in ronde 3
Thiago Santos verslaat Gerald Meerschaert via TKO, 2:04 in ronde 2
Belal Muhammad verslaat Jordan Mein via unaniem jurybesluit (2x 29-28, 1x 30-27)

Vroege prelims:
Cody Stamann verslaat Terrion Ware via unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)
Trevin Giles verslaat James Bochnovic via knock-out, 2:54 in ronde 2

Bonus awards:
Fight of the Night: Yoel Romero vs. Robert Whittaker
Performance of the Night: Chad Laprise & Rob Font