UFC 213 voorspellingen

0
756

International Fight Week 2017 zit er bijna op, maar geen editie zou compleet zijn met een grote afsluiter. Ditmaal is UFC 213 de klap op de vuurpijl met twee titelgevechten. Voordat UFC-bantamgewichtkampioene Amanda Nunes en Valentina Shevchenko voor de tweede keer gaan uitmaken wie de betere vechtster is (ditmaal in vijf ronden), vechten Robert Whittaker en Yoel Romero tegen elkaar voor de interim-UFC-middengewichttitel en de kans op een titelgevecht tegen onbetwiste kampioen Michael Bisping.

Nederlandse invloed is er dankzij Nederlands succesvolste MMA-vechter van het moment, Alistair Overeem. De Nederlander vecht tegen Fabricio Werdum in een zogeheten rubber match. De stand na twee gevechten staat gelijk, dus zal deel drie in organisatie nummer drie, dat al elf jaar in de maak is, bepalen wie zich definitief de betere mag noemen. Mogelijk zit daar voor zowel Overeem als Werdum ook een prijs aan verbonden: een rematch met UFC-zwaargewichtkampioen Stipe Miocic.

Anthony Pettis vs. Jim Miller
Om het hoofdprogramma van UFC 213 te openen vechten Jim Miller en Anthony Pettis tegen elkaar. Pettis, de oud-kampioen en terugkerend van vedergewicht, lijkt met zijn rug tegen de muur te staan. Het tripje naar 145 pond was geen geslaagde, terwijl hij zijn laatste drie partijen op 155 pond verloor. Tegen de constante Miller moet hij er dus staan. De routinier laat in zijn laatste optredens zien dat hij een waardige tegenstander voor iedereen is, maar met de leeftijd neemt ook kwetsbaarheid toe. Pettis zal dat exploiteren met zijn buitengewone kwaliteiten. Showtime wordt door Miller niet tegen de kooi gedrukt en zal ruimte krijgen voor zijn welbekende trappen. Daarmee slaat hij, na een rondje aftasten en inkomen, in de tweede ronde mee toe.

Winnaar: Anthony Pettis
Wijze: TKO, ronde 2

Alistair Overeem vs. Fabricio Werdum
Overeem en Werdum, deel drie. Als we beide mannen moeten geloven zal de winnaar een titelgevecht met kampioen Stipe Miocic krijgen bij winst, wat tekenend is voor de huidige staat van de UFC-zwaargewichtdivisie. Maar daar zullen beide mannen niet zoveel zorgen over maken.

Het eerste gevecht werd in 2006 werd gewonnen door Werdum, die toen nog een pure BJJ-vechter. Deel twee ging naar Overeem, die op de grond de winst pakte. Opvallend was dat Vai Cavalo toen staand de (iets) betere vechter was. Nu, in 2017, zijn beide vechter veelzijdig op alle facetten, dus zal dat waarschijnlijk zorgen voor een spannendere wedstrijd dan in 2011.

Als Overeem de afstand kan bepalen, wint hij. Simpel. Werdum is gevaarlijk in de clinch, tegen de kooi en op de grond, maar als de Nederlander zorgt dat hij Vai Cavalo, net als tegen tegen Mark Hunt, op afstand houdt en scoort met accurate trappen en stoten van afstand, kan hij op ervaring het gevecht pakken. Mogelijk zit er een knock-out in als Werdum gefrustreerd raakt in de tweede helft van de partij. Dan heeft hij weleens de neiging om als een kip zonder kop naar voren te rennen met zijn kin in de lucht (zoals tegen Miocic), wat Overeem ongetwijfeld afstraft. Mits het gevecht naar het canvas gaat, zie ik Overeem alleen problemen hebben als hij onderop Werdum terecht komt. Bovenop is hij namelijk vaardig genoeg om niet in een submissie te belanden.

Winnaar: Alistair Overeem
Wijze: Unaniem jurybesluit (2x 30-27, 1x 29-28)

Curtis Blaydes vs. Daniel Omielanczuk
Razor Blaydes is een van de weinige jonge talenten die het zwaargewicht kent en kan tegen Daniel Omielanczuk laten zien wat hij in huis heeft. De Amerikaan geniet van een groot lengtevoordeel en betere vaardigheden op het canvas, dus kan de Pool, die veel moeite met grotere zwaargewichten zoals Blaydes, zijn borst natmaken. Als het gevecht staande blijft heeft de Pool meer kans, maar Blaydes is een goede worstelaar die op de grond het verschil zal maken. Razor is niet voor niets de grootste favoriet van dit evenement.

Winnaar: Curtis Blaydes
Wijze: TKO, ronde 2

Yoel Romero vs. Robert Whittaker
In afwezigheid van Michael Bisping vechten Yoel Romero en Robert Whittaker om de interim-UFC-middengewichttitel. Mogelijk zijn dit de twee beste vechters van deze gewichtsklasse, dus kunnen we blij zijn dat het gevecht vijf ipv. drie ronden duurt.

Beide vechters beschikken over uitzonderlijke kwaliteiten. Romero is een genetisch wonder van veertig jaar met excellente worstelvaardigheden, terwijl Whittaker niet tegen het canvas te krijgen is en uitstekende karatevaardigheden heeft. Het zal dus interessant worden als beide mannen het gaspedaal indrukken om te zien wie de bovenste partij is. Wordt het Romero met zijn atletische vermogens of Whittaker met zijn barrages?

Romero is nog ongeslagen in de Octagon en dat is niets voor niets. Hij heeft altijd wel een manier gevonden om zijn opponent uit te schakelen die niemand ziet aankomen. Een opspringende knie of een barrage aan stoten vanuit toppositie, niets is uitgesloten bij hem. Toch is het altijd onverwachts, omdat hij in de eerste tien minuten altijd maar wat aan lijkt te sukkelen tot het er echt om gaat. Dan komt hij echt tot leven met trucs die niemand kan anticiperen. We zijn nu op het punt gekomen dat die trucs verwacht worden, hoe vreemd dat ook klinkt. Welke truc het dan ook is, ik durf niet meer tegen hem in te zetten.

Winnaar: Yoel Romero
Wijze: TKO, ronde 3

Amanda Nunes (k) vs. Valentina Shevchenko
Zestien maanden na het eerste gevecht, treffen Amanda Nunes en Valentina Shevchenko elkaar weer in de Octagon. Ditmaal is de inzet hoger met de UFC-bantamgewichttitel van Nunes op het spel. Opnieuw een interessant treffen, die vorige keer gewonnen werd door The Lioness.

In de eerste ontmoeting waren een paar dingen erg duidelijk. Nunes is sterk en explosief, maar heeft niet genoeg benzine in haar tank om een volledig gevecht op hetzelfde tempo te vechten. Daar heeft ze, sinds ze partijen van vijf ronden vecht, wel vooruitgang in geboekt. Tegenwoordig kiest ze haar aanvallen beter uit en hapt ze niet meer op elke opening, waardoor ze effectiever en minder intensief vecht. Die eigenschap zal misschien wel beslissend zijn voor dit gevecht.

Shevchenko liet op UFC 196 namelijk zien dat ze erg duurzaam is. Als het gevecht toen langer duurde had The Bullet waarschijnlijk gewonnen, aangezien ze de afgepeigerde Nunes in de derde ronde domineerde. Nu heeft ze twee extra ronden om een verschil te maken. Over de benzinetank van Shevchenko bestaat namelijk geen twijfel, bleek wel tegen Holm. Waarschijnlijk zal Nunes dezelfde aanpak als vorige keer hebben (want wie wil er nou op voeten vechten tegen een zeventienvoudig wereldkampioen thaiboksen?) en heeft Shevchenko genoeg in huis hebben om de storm uit te zitten en het verschil in de laatste drie ronden te maken.

Winnaar: Valentina Shevchenko
Wijze: Verdeeld jurybesluit (2x 48-47, 1x 46-49)

PRELIMS:
Travis Browne vs. Oleksiy Oliynyk Travis Browne
Chad Laprise vs. Brian Camozzi Chad Laprise
Thiago Santos vs. Gerald Meerschaert Gerald Meerschaert
Jordan Mein vs. Belal Muhammad Belal Muhammad

Rob Font vs. Douglas Silva de Andrade Rob Font
Cody Stamann vs. Terrion Ware Cody Stamann
Trevin Giles vs. James Bochnovic Trevin Giles

BONUS AWARDS
Fight Of The Night: Yoel Romero vs. Robert Whittaker
Performance Of The Night: Yoel Romero & Anthony Pettis

FIGHTER TO WATCH

Anthony Pettis
Showtime is terug op de gewichtsklasse waar hij naam maakte en hij lijkt het UFC-goud nog niet uit het oog verloren te zijn. Maar, vier verliespartijen in vijf gevechten is niet titelwaardig, dus winst tegen Miller is cruciaal. Met nieuwe vaardigheden en een spectaculair einde (waar hij bekend om staat) zou Pettis aantonen dat hij nog steeds mededinger is, maar bij verlies is het definitief over. Dan kan hij zich beter klaarmaken voor een status als ‘gatekeeper’.